Hvorfor delte man Korea
Man delte Korea efter 2. Verdenskrig, hvor Japan tabte. Sovjetunionen og USA delte Kora i to ved den 38. breddegrad. Hvor Sovjetunionen fik den nordlige halvdel og USA den sydlige halvdel.
Det var dog meningen, at Korea skulle samles igen til en, og det på sigt skulle kunne klare sig selv.
Der blev nedsat en sovjetisk-amerikansk Koreakommission, der skulle være med til at sikre, at der blev afholdt frie valg og etableret et frit Korea. Kommissionen brød dog sammen i 1947.
Sovjetunionen forslog som et modsvar til dette, at de skulle trække sig ud af Korea og lade landet selv afgøre dens fremtid uden deres indblanding. Dette gik USA ikke med til, hvorfor FN sørgede for, at det afholdt et parlamentsvalg i Sydkorea i 1948. I 1948 blev Nordkorea også dannet, dog ikke på demokratiskvis.
Koreakrigen
Koreakrigen forgik i Korea og var en krig mellem Nord- og Sydkorea, som var blevet delt i to i kølvandet på 2. Verdenskrig. Koreakrigen blev dog hurtig en international konflikt med USA og Sovjetunionen i front. Da Nordkorea var under sovjetiske kontrol og Sydkorea var under amerikansk kontrol.
Koreakrigen forløb
Man kan inddele Koreakrigen i fem forløb eller tidsperioder, disse perioder er gennemgået herunder.
Forløb 1: 25. juni 1950 – 15- september 1950
Nordkorea krydsede den 38. breddegrad og invaderede Sydkorea. Her holder FN-styrkerne sig defensive. De første amerikanske tropper ankommer den 1. juli 1950. FN-stykkerne forskansede sig omkring havnebyen Pusan, hvor det lykkedes dem at holde Nordkorea ude af.
Forløb 2: 16. september 1950 – 2. november 1950
I anden forløb gik FN-styrkerne i offensiv. Til Nordkoreas overraskelse gik de i land ved byen Inchon. Det var et satset angreb, men det lykkedes for FN-styrkerne at bryde gennem forsvarsværkerne og drage mod nord. Seoul blev generobret igen i slutningen af september, og de overskred den 38. breddegrad.
Forløb 3: 3. november 1950 – 24. januar 1951
I det tredje forløb var de nordkoreanske styrker næsten nedkæmpet. Kina gik dog ind i krigen, og de indledte i november et overraskende og massivt modangreb på midten af fronten.
Det resulterede i, at den sydkoreanske styrke måtte flygte, fronten brød sammen og FN-styrkerne måtte trække sig tilbage.
I starten af januar 1951 generobrede nordstyrkerne Seoul, det lykkedes dog blot ti dage senere FN-styrkerne at stoppe offensiven.
Forløb 4: 24. januar 1951 – juli 1951
Der blev kæmpet hele foråret og hen over sommeren langs den 38. breddegrad. Det var blodige kampe, men ingen fik rigtig et overtag.
I slutningen af juni indledte deres forhandlinger om indstilling af kampene.
Forløb 5: 9. juli 1951 – 27. juli 1953
Krigens parter blev enige om at standse kampene den 23. november 1951. Den 38. breddegrad blev igen skillelinjen mellem Nord- og Sydkorea.
Forhandlingerne om våbenhvile endte med at vare to år, hvor det brød sammen flere gange.
Det var særligt Stalins død i 1953 og skiftet fra præsident Truman til præsident Eisenhower, som der satte gang i forhandlingerne. I Juni 1951 accepterede begge parter at sende krigsfanger retur.
Hvad var Danmarks rolle i Koreakrigen
Danmarks rolle i Koreakrigen var humanitær støtte til den amerikansk-ledende FN-koalition. I den forbindelse blev hospitalsskibet Jutlandia sendt til Korea. Den 23. januar 1951 satte Jutlandia kurs mod Korea.
Hospitalsskibet Jutlandia var den danske regerings bidrag til De forenede Nationers aktion i Korea.
Koreanerne kan særligt huske Jutlandia, da det var det eneste hospitalsskib, som også behandlede civile koreanere. Jutlandia var oprindeligt sendt afsted for udelukkende at hjælpe FN Soldater.
Hvornår sluttede Koreakrigen
Koreakrigen sluttede i 1953 med en våbenhvile, der var dog ikke indgået en formel fredsslutning mellem de to lande.
Hvilket faktisk betyder, at de to lande stadig er i krig med hinanden, og deres forhold stadig er præget af spændinger og stridigheder.
Hvor mange døde i Koreakrigen
Der døde mellem 3 og 4 millioner i Koreakrigen, hvoraf 2 millioner af dem var civile.
Koreakrigen betydning
Koreakrigens betydning skal forstås i samspil med den Kolde Krig. Hvor Sovjetunionen ønskede at udbrede den internationale kommunisme, og USA’s ønske om at bremse kommunismens fremvækst.
FN-styrkers formål var først at befri Sydkorea, men da de slog Nordkorea tilbage i starten af krigen, ændrede formålet sig til et genforenet Korea. Det lykkedes dog aldrig med et genforenet Korea.