Norge er kendt for sine smukke landskaber med høje bjerge, dybe fjorde og store skove, men byder også på højtindustrialiserede bysamfund, en spændende historie, der strækker sig helt tilbage til vikingetiden og mange hyggelige traditioner.
Norge
Som en del af Skandinavien har Norges historie og kultur mange fællestræk med danske og svenske traditioner. Norge udgjorde gennem mange år den ene halvdel af Kongeriget Danmark-Norge, og kom senere i union med Sverige.
Det norske landskab består af dybe fjorde, snedækkede bjerge, gletsjere og øer langs kysten. Norge er et af de smukkeste lande i verden med sine imponerende landskaber, fantastiske vandfald og livlige byer. Norge har også nogle af de længste dagslystimer i Europa i sommermånederne, hvilket giver besøgende mulighed for at få mest muligt ud af deres tid ved at udforske dette fascinerende land.
Norge er desuden kendt for sin kultur med vikingeartikler og traditionel kultur, der går flere tusinde år tilbage i tiden. Norge har en rig historie, der går helt tilbage til vikingetiden, og besøgende kan udforske denne fascinerende fortid ved at besøge museer eller tage på krydstogt langs Norges smukke fjorde.
Norge fakta
Kongeriget Norge (Kongeriket Norge)
Indbyggertal: 5,5 mio.
Nationaldag: 17. maj (Grunnlovsdag)
Nationalmelodi: Ja, vi elsker dette landet
Regeringsform: Unitær semipræsidentiel republik
Hovedstad: Oslo
Officiellesprog: Norsk
Demonym: Nordmand
Areal: 385,207 km2
Kendingsbogstav: NO
Norge Hovedstad
Norges hovedstad er Oslo, som ligger i den sydøstlige del af landet. Oslo har en befolkning på over 658.390 indbyggere og er en af de hurtigst voksende byer i Europa. Byen er et vigtigt økonomisk centrum og er hjemsted for mange internationale virksomheders hovedkvarter, herunder Statoil og Telenor.
Byen har også en rig kulturarv med Oslo Operahus, Vikingeskibsmuseet og mange andre attraktioner. Byen er også omgivet af skove, bjerge og fjorde, hvilket gør den til en fantastisk destination for udendørs aktiviteter. Den har altid været en vigtig handelshavn siden sin oprettelse i 1049 og har bevaret denne status den dag i dag.
Oslo blev tildelt titlen som Europæisk Grøn Hovedstad 2019, hvilket gør den til en af de mest miljøvenlige byer i Europa. Byen er også kendt for sit pulserende natteliv og musikscene samt for sit køkken, der kombinerer traditionelle norske retter med internationale smagsoplevelser. Oslo er en fantastisk destination for rejsende, der ønsker at udforske Norges rige kultur og historie. Den tilbyder noget for enhver smag, fra det travle byliv til mere eventyrlige aktiviteter i naturen.
Uanset hvad du er på udkig efter, har Oslo helt sikkert noget at byde på. Uanset om du ønsker at udforske de kulturelle attraktioner eller at komme ud i naturen og opleve Norges smukke landskab, har byen det hele. Med sit fantastiske landskab og sin levende kultur er Oslo det vil helt sikkert blive en uforglemmelig oplevelse.
Fakta om Oslo
Hovedstad i Norge
Indbyggertal:660.000
Region: Østlandet
Grundlagt: 1048
Hvad grænser Norge op til?
I syd, vest og nord har Norge kyst til Skagerak, Nordsøen, Norskehavet og Barentshavet, mod øst har landet grænse med Sverige og i nordøst mod Finland og Rusland.
Fakta Norge: Hvor ligger Norge?
Norge ligger i Nordeuropa og er det vestligste land på den skandinaviske halvø. Norge har kyst til Skagerak, Nordsøen, Norskehavet og Barentshavet
Norge klima
Norge har et tempereret klima med fire forskellige årstider. Somrene er milde og behagelige med temperaturer på mellem 10-20 grader. Vintrene kan være kolde og snefulde med temperaturer på ned til -10-0 grader i nogle områder. Der falder ret meget regn hele året, og mængden varierer alt efter sted og årstid.
Generelt får kystområderne mere nedbør end indlandsområderne. Den nordlige del af Norge har et subarktisk klima, mens temperaturen i den sydlige del kan nå op på 30 grader celsius i sommermånederne. Snegrænsen ligger generelt mellem 400 og 600 meter over havniveau, men kan være højere i nogle områder. Midnatssolen er et fænomen, der forekommer i sommermånederne i Norges nordligste egne, hvor solen aldrig går ned.
Norge geografi
Norge har et anslået areal på 385.207 km² og en kystlinje på over 25.000 km. Det højeste punkt i landet er Galdhopiggen på 2.469 meter (8.100 ft) over havniveau. Norge er et land med majestætiske bjerge, dybe fjorde, krystalklare søer og gletsjere. Bjergkæderne løber langs hele landets længde fra nord til syd, og de højeste tinder findes i Jotunheimen Nationalpark i det centrale Norge. Norge har over 10.000 øer ud for sin kyst i alle retninger, samt mange gletsjere og lange, snoede fjorde.
Norge er opdelt i 19 administrative regioner, kaldet fylker (amter). Disse er yderligere opdelt i 430 kommuner. Norge er også opdelt i fem geografiske regioner: Nordnorge, Trondelag, Vestland, Østland og Sydnorge. Disse regioner er ikke officielle politiske eller administrative opdelinger, men tjener til at hjælpe folk med at identificere, hvor de bor i forhold til resten af Norge.
Nordnorge omfatter Nordnorge, Trondelag omfatter Midtnorge, mens Vestland omfatter Vestnorge og Østland omfatter Østnorge. Endelig omfatter Sydnorge Sydnorge Sydnorge.
Norge natur
Norge er velsignet med noget af den mest betagende natur på planeten. Fra majestætiske fjorde til enorme gletsjere, tårnhøje bjerge og dramatiske kyststrækninger - den norske natur har noget for enhver smag.
Fjordene er Norges kendetegn, der skærer sig dybt ind i landskabet som om de er skåret af en kæmpe kniv. De tilbyder de besøgende en række aktiviteter, lige fra sejlads og kajaksejlads om sommeren til skiløb og snescooterkørsel om vinteren. Blandt de populære fjorde er Hardangerfjord, Sognefjord og Geirangerfjord.
Norge er hjemsted for nogle af Europas største gletsjere, såsom Svartisen, Jostedalsbreen og Folgefonna. Disse gletsjere er populære til skiløb, sneskovandring og isklatring. Nogle af de bedste skisportssteder findes i områder som Geilo og Trysil.
Skisportssteder Norge
Norge er et paradis for skiløbere og snowboardere og har nogle af Europas bedste skisportssteder. Landet har været velsignet med lange sæsoner og masser af pudder, så du kan nyde pisterne fra november til slutningen af april. Geilo er Norges ældste skisportssted og et af landets mest populære.
Beliggende i den Hallingdal Valley byder på masser af udfordrende terræn, herunder den berygtede Trollstigen black run. Andre populære feriesteder er Hemsedal og Trysil, som er kendt for deres brede udvalg af pister. For dem, der søger eventyr uden for pisterne, har Norge nogle utrolige muligheder for at stå på ski i baglandet. Lyngen Alperne byder på noget af det bedste sne- og terræn i Europa, mens Jotunheimen Nationalpark er kendt for sin spektakulære udsigt.
Norge har også nogle fantastiske skisportssteder for familier. Trysil er hjemsted for Norges største familie-skisportsområde og byder på masser af begynderbakker og terrænparker. Beitostølen er et andet godt feriested for børn med et særligt familieområde og aktiviteter som sneskovandring og slædekørsel.
Norge fjorde
Norge er hjemsted for nogle af verdens mest spektakulære fjorde, som er populære blandt besøgende, der nyder at sejle, sejle i kajak og meget mere. Den længste og dybeste fjord i Norge er Sognefjorden, som strækker sig over 200 kilometer. Andre populære fjorde omfatter Hardangerfjord, Geirangerfjord og Lysefjord.
Fjordene er det perfekte sted at beundre Norges fantastiske natur med høje klipper, maleriske landsbyer og vandfald, der falder ned i havet. På en sejltur rundt i fjordene kan du også se en række forskellige dyreliv, herunder sæler, delfiner og hvaler.
Norges befolkning
Norge er et relativt lille land med en befolkning på lidt over 5 millioner mennesker. Størstedelen af befolkningen bor i den sydlige del af Norge, som omfatter byerne Oslo og Bergen. De nordlige dele af Norge, herunder Tromsø og Narvik, er tyndt befolket på grund af det koldere klima. Befolkningen i Norge er etnisk homogen, og over 90 procent af befolkningen har norsk etnisk baggrund.
I de senere år er indvandringen imidlertid steget betydeligt, og i dag bor der et betydeligt antal mennesker fra andre dele af Europa, Asien og Afrika i Norge. Samerne i Norge er den indfødte befolkning på omkring 50.000 mennesker, og dermed den største minoritetsgruppe i landet. Samerne har deres eget sprog og kultur, som er anerkendt og beskyttet af norsk lovgivning.
Fakta Norge: Norske byer
Oslo: Oslo er Norges hovedstad og den mest folkerige by og er landets finansielle, økonomiske og kulturelle centrum. Der bor 634.000 mennesker i byområdet, og byen ligger på den sydlige spids af Norge.
Bergen: Den næststørste by i Norge med et har 280.000 indbyggere og ligger på vestkysten og er et populært turistmål med sine historiske bygninger, farverige havn og naturlige skønhed.
Stavanger: Stavanger er Norges tredjestørste by med ca. 125.000 indbyggere og ligger på sydvestkysten. Det er et vigtigt industricenter og har et fremragende fiskeri industri.
Trondheim: Trondheim: Trondheim ligger i midten af Norge og er landets fjerdestørste by med et indbyggertal på ca. 180.000 mennesker. Byen har en imponerende domkirke fra det 11. århundrede og er hjemsted for nogle af Norges ældste universiteter.
Kristiansand: Kristiansand er: Kristiansand er med sine lidt over 100.000 indbyggere den femte største by i Norge og ligger på den sydlige kyst. Det er en vigtig havneby og har nogle fantastiske strande samt flere attraktioner såsom Dyreparken zoo.
Drammen: Den sjettestørste by i Norge med et indbyggertal på drammen, der har ca. 90.000 indbyggere, ligger vest for Oslo i den sydøstlige del af Norge. Det er et vigtigt industricenter og er kendt for sine mange festivaler og kulturelle begivenheder.
Tromsø: Tromsø ligger på Norges nordlige kyst og har lidt over 70.000 indbyggere og er den syvende største by i Norge. Den har en livlig studenterbefolkning og er også kendt som "nordlysbyen".
Hvorfor hedder det Norge?
Navnet Norge stammer fra de oldnordiske ord "Noregr" og "Noregi", som blev brugt til at beskrive Norge. Ordene betyder "den nordlige vej" eller "den vej, der går nordpå". Dette kan både henvise til landets geografiske beliggenhed og til det faktum, at Norge engang var en vigtig handelsrute for nordiske søfarere.
Landets nuværende navn er afledt af disse ord og kan groft oversættes til at betyde "den nordlige vej". Norge har været kendt under dette navn siden mindst 1263 e.Kr.
Norge har også et andet kælenavn - Midnatssolens land. Dette henviser til det faktum, at solen om sommeren aldrig går ned over polarcirklen. Dette naturfænomen giver en betagende udsigt og en unik atmosfære i Norges nordligste områder.
Norges styreform
Norge er et konstitutionelt monarki med en konge (i øjeblikket kong Harald V) som statsoverhoved. Den norske forfatning, som blev vedtaget i 1814, fastlægger Norge som et parlamentarisk enhedsdemokrati med et tokammersystem: Storting (parlament) og Lagting (råd). Den lovgivende magt ligger med det 169 medlemmer store Storting, som vælges ved folkeafstemning hvert fjerde år.
Den udøvende magt ledes af en statsminister og et kabinet, som udnævnes af kongen efter råd fra flertallet i Stortinget. Retsvæsenet er uafhængigt af parlamentarisk kontrol og består af et appeldomstolssystem samt en højesteret.
Norge har et lokalt forvaltningssystem baseret på folkevalgte råd. Hver kommune er ansvarlig for levering af tjenesteydelser og beskatning samt for uddannelse og kultur. Kongen er det formelle statsoverhoved og har begrænsede beføjelser, mens de fleste beføjelser er overladt til parlamentet.
Fakta om Norge: Hvilken styreform er der i Norge?
Norge er et konstitutionelt enhedsmonarki med kong Harald V som statsoverhoved. Ved den norske forfatning fra 1814 blev der indført et parlamentarisk regeringssystem, og den udøvende magt ligger hos statsministeren og regeringen.
Norge har tre regeringsgrene: den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Parlamentet (Storting) består af 169 medlemmer.
Norge økonomi
Norge er et lille land med en stærk økonomi. Den norske økonomi er drevet af landets rigelige naturressourcer, f.eks. olie og gas, fiskeri, skovbrug og vandkraft. Dette har gjort det muligt for Norge at opnå en høj økonomisk vækst i de seneste årtier. Desuden har den norske regering ført en sund finanspolitik, som har resulteret i en lav offentlig gæld.
Den norske økonomi er stærkt afhængig af olieindustrien, og olie og gas tegner sig for omkring en tredjedel af landets bruttonationalprodukt (BNP). Norge er en stor producent og eksportør af olie, og omkring 95 % af landets råolieeksport går til Europa. Regeringen har lagt stor vægt på at diversificere økonomien væk fra olie og gas, men det har vist sig at være vanskeligt at opnå.
Den norske valuta er kronen (NOK). Norge er medlem af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), hvilket betyder, at landet deltager i EU's indre marked og er underlagt mange af EU's regler.
Fakta Norge: Hvilken valuta har Norge?
Den norske valuta er den norske krone (NOK). Kronen har været det officielle lovlige betalingsmiddel i Norge siden 1875.
Symbolet for den norske krone er "kr" Mønter findes i pålydende værdierne 1, 5, 10, og 20 kroner. Der findes sedler i pålydende værdierne 50, 100, 200, 500 og 1000 kroner.
Norge og sport
Norge er et land, der er kendt for sin kærlighed til sport. Det norske folk er passionerede omkring sport som skiløb, snowboarding, fodbold, cykling og håndbold. Som en af de bedste vintersportsdestinationer i verden har Norge været vært for mange internationale ski- og snowboardbegivenheder i årenes løb. Langrend er særligt populært, med det norske skiforbund er anerkendt som et af de mest succesfulde i verden.
Norge har en lang og stolt historie, når det gælder de olympiske vinterlege. Landet har været repræsenteret ved næsten alle vinterlege siden 1924 og har mange medaljer. Norges atleter har udmærket sig i discipliner som biatlon, langrend, hurtigløb og skiskydning og skihop.
Norge er også kendt for sin cykelkultur. Med over 8.000 kilometer dedikerede cykelstier er landet blevet mere og mere populært blandt cykelentusiaster. Norge er også vært for flere internationale cykelløb hvert år, herunder Tour De France-lignende Tour of Norway og Arctic Race of Norway.
Norges fodboldlandshold
Norges fodboldlandshold er det fodboldlandshold for mænd, der repræsenterer Norge i internationale turneringer og kontrolleres af det norske fodboldforbund. Holdet har haft en vis succes ved større turneringer, især med en sølvmedalje ved UEFA-EM i 2000. Holdets hjemmebane er Ullevaal Stadion i Oslo.
Norsk fodbold har frembragt nogle af Europas største spillere. Nogle af de mest berømte er Ole Gunnar Solskjær, der har gjort sig et navn i Manchester United og nu er manager for holdet; John Carew, der spillede for Valencia, Roma og Aston Villa; Tom Høgli, der var en del af den sølvmedaljevindere i 2000, og de nuværende stjerner Martin Ødegaard, Alexander Sørloth og Erling Braut Håland.
Norge religion
Norge er et land med religiøs mangfoldighed, og der er ingen statsreligion i landet. Størstedelen af nordmændene identificerer sig som kristne, selv om kristendommen er faldet i de seneste år på grund af stigende sekularisering og indvandring fra andre dele af verden. I 2019 identificerede ca. 74 % sig som protestanter eller katolikker, 13 % som muslimer, 4% som ikke-religiøse og 2 % som andre religiøse overbevisninger.
Den norske kirke, et luthersk trossamfund, er den officielle statskirke i Norge. Den er dog helt adskilt fra regeringen og modtager ingen statstilskud. Det betyder, at de fleste nordmænd frit kan vælge deres egen religion eller slet ingen religion, hvis de så gerne.
Norsk sprog
Det norske sprog er et nordgermansk sprog, der hovedsageligt tales i Norge, hvor det er det officielle sprog. Det er nært beslægtet med svensk og dansk, med hvilke det danner et dialektkontinuum af gensidigt forståelige lokale og regionale varianter; især nogle norske og svenske dialekter er meget nært beslægtede. Norsk har to officielle skriftlige standarder: Bokmål og nynorsk.
Bokmål bruges af 85-90 % af befolkningen, mens nynorsk bruges af ca. 10-15 %. Skriftsproget er meget standardiseret med få regionale variationer i stavemåde og udtale i hele landet; dette gør det muligt for nordmænd at forstå hinanden nemt, uanset region.
Norges nationalflag
Norges nationalflag, også kendt som det "norske flag", er et rødt, hvidt og blåt nordisk korsflag. Farverne er symbolske for Norges nationale arv og dets tætte bånd til de andre skandinaviske lande.
Den røde farve står for styrke og mod, mens den hvide farve repræsenterer fred og ærlighed. Det blå symboliserer udholdenhed og loyalitet. Flaget blev første gang vedtaget i 1821 og er et af de ældste flag i verden. Det er unikt blandt flagene, da det har et nordisk kors, som er en repræsentation af kristendommen og dens betydning for den norske kultur.
Norges nationalflag
Norges nationalsang
Norges nationalsang er "Ja, vi elsker dette land", skrevet af Bjørnstjerne Bjørnson og komponeret af Edmund Neupert. Den blev vedtaget som nationalmelodi den 17. juli 1864. Teksten hylder Norges skønhed, historie og kultur og opfordrer alle nordmænd til at stå op for deres land. De første to linjer i hymnen lyder: "Ja, vi elsker dette land / Vores fædres arv står fast".
Disse ord er en opfordring til nordmændene om at huske de ofre, som deres forfædre har bragt, og at ære dem ved at være loyale og trofaste over for deres land. Hymnen slutter med en opfordring til nordmændene om at stå sammen i alle former for prøvelser og vanskeligheder: "Vi vil stå sammen, uanset hvad der sker".
Melodien i Norges nationalsang er blevet brugt ved mange vigtige nationale lejligheder, herunder kongelige bryllupper og begravelser. Den er også en integreret del af sportsbegivenheder, såsom fodbold og andre sportsmesterskaber. Ud over at blive brugt ved officielle begivenheder er hymnen også blevet opført ved en række lejligheder af forskellige bands og musikere til underholdningsformål.
Norges nationaldag
Norges nationaldag fejres den 17. maj hvert år. Fejringen markerer underskrivelsen af den norske grundlov i 1814, som etablerede Norge som en uafhængig nation efter næsten fire århundreder i union med Danmark og Sverige. Det er en helligdag i Norge og indebærer normalt parader, sang, dans og andre festligheder. På denne dag samles nordmænd fra alle samfundslag for at fejre deres fælles kultur og historie.
Flagene vajer stolt over hele landet, der holdes taler, og der synges traditionelle sange. Nationalfesten er en tid til at fejre, men også til at tænke over Norges fortid og fremtid som selvstændig nation.
Norsk mad
Det norske køkken er kendt for sit store udvalg af fisk og skaldyr samt kraftige traditionelle retter. Fisk og skaldyr er almindeligt forekommende i det norske køkken og tilberedes ofte i form af supper, gryderetter, gryderetter eller tørret og saltet torsk (kendt som "klippfisk"). Kødbaserede retter som f.eks bøf, lammekød og svinekød er også populære. Traditionelle norske retter omfatter Jarlsberg-ost, brunost (en slags sød brun ost) og lutefisk (tørret torsk med lud).
Kartofler er en fast bestanddel af det norske køkken og serveres ofte kogte eller mosede sammen med andre traditionelle retter som f.eks. reker (rejer), makrell (makrel) eller kjøttboller (kødboller). Andre populære grøntsager er kål, gulerødder og rødbeder.
Norges nationalret
Norges nationalret er kendt som "fårikål", en utrolig enkel og fyldig gryderet lavet af fårekål og kål. Det er en hævdvunden tradition, der går helt tilbage til det 18. århundrede og oprindeligt hed "kåldreng". Retten tilberedes ved at lade kål, løg og andre grøntsager simre i en bouillon af vand, salt og peber. Den smages til med allehånde og laurbærblade for at give den ekstra smag. Traditionelt serveres den med kogte kartofler, kødboller eller bacon som tilbehør.
Retten har været populær i Norge i århundreder, og den nydes stadig af den lokale befolkning i dag. Den er blevet en uundværlig del af det norske køkken og serveres på de fleste større festivaler i hele landet. Den serveres også ofte som tilbehør til andre traditionelle retter som f.eks. røget torsk eller fårekølle.
Norge historie
Norges historie kan spores tilbage til vikingetiden, hvor nordiske stammer bosatte sig i området. Gennem århundreder har Norge været en del af forskellige skandinaviske og europæiske stater, f.eks. Danmark-Norge og Sverige-Norge. I denne periode oplevede Norge en periode med økonomisk vækst og kulturel udvikling.
I 1814 erklærede Norge sin uafhængighed fra Danmark og forenede sig med Sverige i en personalunion. Unionen blev opløst i 1905, da Norge erklærede fuld uafhængighed.
Siden da har Norge været et konstitutionelt monarki under Glucksberg-husets styre. I løbet af det 20. århundrede oplevede landet en betydelig økonomisk vækst og udvikling, at blive et af de rigeste lande i Europa. Norge er et af de stiftende medlemmer af FN, NATO og Den Europæiske Frihandelssammenslutning. Norge har også stærke bånd til andre skandinaviske lande og er fortsat engageret i internationalt samarbejde.
Norge i vikingetiden
I vikingetiden blev Norge besat af nordiske stammer, som blev tiltrukket af området på grund af dets rigelige naturressourcer. Vikingerne dyrkede en livsstil som søfarere og er kendt for deres rejser og opdagelsesrejser.
I denne periode blomstrede vikingekulturen i Norge med stærke kulturelle påvirkninger fra andre dele af Skandinavien og fra Europa. De etablerede bosættelser i hele regionen og opbyggede stærke handelsnetværk.
Kristendommen blev indført i Norge i det 10. århundrede og blev den dominerende religion i det 11. århundrede. Vikingerne spillede også en vigtig rolle i den internationale handel og udforskning på dette tidspunkt, og skibe rejste så langt som til Nordamerika.
I det 15. århundrede indgik Norge en union med Danmark, som varede indtil 1814. I denne periode blev Norge styret af danske konger og love og blev integreret i kongeriget Danmark-Norge. Denne union medførte mange ændringer i det norske samfund, da landet overtog nye skikke og kulturel praksis fra Danmark.
Desuden blev den norske handel og økonomi var stærkt påvirket af det danske monarki, hvilket førte til økonomisk vækst i Norge. Unionen med Danmark ophørte i 1814, da Norge erklærede sig uafhængigt under den svenske monark.
Norge og 2. Verdenskrig
Norge var besat af Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig. I 1940 invaderede og besatte tyskerne Norge ved et overraskelsesangreb. Den norske regering gik i eksil og etablerede en de facto eksilregering med base i London. Under besættelsen gjorde nordmændene modstand mod det tyske styre på forskellige måder, bl.a. gennem modstandsgrupper, sabotageaktioner og strejker.
Den norske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig var en bevægelse af borgere, der aktivt modsatte sig den tyske besættelse af Norge. Mange nordmænd sluttede sig til modstandsbevægelsen for at kæmpe mod nazisterne og for at beskytte deres land mod fremmed aggression.
Modstandsbevægelsens aktiviteter omfattede sabotage, strejker, indsamling af efterretninger og redningsaktioner. Medlemmer af den norske modstandskamp producerede også propaganda, spredte nyheder og hjalp dem, der blev forfulgt af nazisterne.
Ved krigens afslutning anslås det, at 40.000 nordmænd havde været aktive i modstandsbevægelsen. Den norske modstandsbevægelse er siden blevet et vigtigt symbol på national stolthed og sammenhold for nordmændene. I 1945 blev Tyskland besejret, og Norge genvandt sin uafhængighed.
Norge er et smukt land, der byder på en lang række attraktioner. Fra de fantastiske fjorde og majestætiske bjerge til de maleriske fiskerbyer har Norge noget for enhver smag.
Et af de mest populære turistmål i Norge er Geirangerfjorden. Denne spektakulære fjord byder på betagende vandfald, tårnhøje klipper, og frodige dale. Besøgende kan tage på bådture gennem fjorden for at udforske området og se havdyr som f.eks. hvaler og sæler.
Den berømte Hurtigruten-færgefart er en god måde at se Norges kystbyer på. Færgerne sejler langs hele den norske kyst og stopper i større byer som Bergen og Tromsø undervejs. Passagererne kan gå fra borde i en hvilken som helst havn for at udforske regionen, tage på vandreture eller deltage i kulturelle aktiviteter.
For dem, der er på udkig efter eventyr, har Norge masser af muligheder. Fra skiløb på Trysils skråninger og vandreture på Kjeragbolten til kajaksejlads rundt i Lysefjorden, er der noget for enhver friluftsentusiast. Norge har også masser af aktiviteter for dem, der foretrækker at blive på land, f.eks. cykling og ridning.
Norges byer er fulde af kulturelle attraktioner som museer og gallerier. Oslo er hovedstaden, og besøgende kan udforske de mange parker, monumenter og museer for at lære mere om norsk historie og kultur. Bergen er en anden populær by, der er kendt for sine farverige træhuse, den livlige havn og de maleriske omgivelser.
Holmenkollen
Holmenkollen, verdens ældste skihop, er et must for enhver besøgende i Norge. Denne ikoniske struktur ligger lige uden for Oslo og giver en imponerende udsigt over byen og dens omgivelser.
Prædikestolen
Prædikestolen (Preikestolen) er en af de mest berømte seværdigheder i Norge. Denne betagende klippe hænger over Lysefjorden og giver de besøgende en fantastisk udsigt over det omkringliggende område.
Oslos operahus
Operahuset i Oslo er et must for alle, der elsker scenekunst. Denne fantastiske bygning ligger ved Oslofjorden og tilbyder besøgende en uforglemmelig oplevelse.
Vigeland Skulpturpark
Vigeland Sculpture Park ligger i Oslo og er hjemsted for over 200 skulpturer af bronze, granit og støbejern af Gustav Vigeland. Parken er åben hele året rundt og er et fantastisk sted at udforske en af Norges mest berømte kunstneres værker.
Norge historie
Norge Tidslinje
En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Norge.
Vikingetiden, hvor skandinaver tager på plyndringstogter til udlandet. Nogle nordmænd slår sig ned på deres destinationer, herunder Skotland og Grønland
800 - 1050
Norge forenes til ét kongerige
ca. 900
Kristendommen bliver officiel religion
1030
Norge bliver en del af Kalmarunionen sammen med Danmark og Sverige
1397 - 1523
Norge kommer i union med Danmark
1536
Norge kommer i union med SVerige
1814 - 1905
Det norske parlament, Stortinget, udråber uafhængighed fra Sverige. Det norske folk støtter beslutningen i en folkeafstemning. Prins Carl af Danmark bliver konge
1905
Norge, Sverige og Danmark bliver enige om at forblive neutrale under Første Verdenskrig
1914
Tyske styrker invaderer Norge i april og angriber vigtige havne. Kampene varer i to måneder. Kongefamilien og regeringen flygter til Storbritannien i juni og der oprettes herefter en eksilregering. Vidkun Quisling udråber sig selv til regeringschef i Norge
1940
De tyske styrker i Norge overgiver sig i maj, hvorefter Kongen vender tilbage. Quisling bliver retsforfulgt og henrettet for forræderi
1945
Norge bliver medlem af NATO
1949
Olie- og gasforekomster er fundet i den norske del af Nordsøen
1960'erne
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.