Al Capone (1899-1947) -berygtet amerikanske gangster

Al Capone var en berygtet gangsterboss, som hverken blev kendt skyld for mord, vold eller smugleri, men kun for skatteunddragelse. Hvorefter der er blevet opkaldt en model efter ham til at fange berygtede kriminelle. 

Al Capone
Her ses Al Capone på detektivbureauet i Chicago efter hans anholdelse i 1930. 
(Kilde: Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) - Wide World Photos, Public domain, via Wikimedia Commons).
Al Capone eller Alphonse Gabriel Capone, som er hans rigtige navn, var en berygtet amerikansk gangster i 1920’erne og 1930’erne.

Al Capone

Al Capone var en af de helt store spritsmuglere. Han tjente godt på den 18. konstitutionsændring. En ændring der blev vedtaget i 1920, som er kendt som Volstead-loven eller Prohibition (dansk: forbuddet).

Al Capones liv

Al Capone er født og opvokset i Brooklyn i New York. Capones forældre var italienske immigranter.

Capone var en af ni børn i den italienske immigrant familie. Allerede i en alder af 12 år droppede han ud af skolen. Han droppede ud af skolen for at støtte sin familie og fik senere et arbejde som opvasker.

Al Capone gik også under øgenavnet ”scarface” på grund af hans barberbladsar. Arret havde Capone fået i forbindelse med kriminelle aktiviteter.

Al Capone fakta

Al Capone

Øgenavne: Snorky, Al Brown, Albert Costa, Scarface

Født: Alphonse Gabriel Capone 17. januar 1899 i Brooklyn, New York, USA

Død: 25. januar 1947 (48 år) I Palm Island, Florida, USA

Dødsårsag: Bronkopneumoni

Gravsted: Mount Carmel Cemetery

Nationalitet: Italiensk amerikaner

Ægtefælle: Mae Capone

Børn: Albert Francis ”Sonny” Capone (1918-2004)

Profession: Gangster, smuggler

Den amerikanske gangster Al Capone

Al Capone var en berygtet amerikansk gangster. Capones karrierer begyndte som gorilla i Jonny Torrios bande i Brooklyn, New York.

Jonny Torrio flyttede til Chicago og tog Al Capone med sig. I 1924 overtog Torrio med Capone som næstkommanderende magten i den store Chicagoforstad Cicero.

I 1925 overlod Torrio sit imperium til Al Capone. Al Capone udvidet sit magtområde i en kombination af vold og politisk korruption. Da det var på det højeste, omfattede det cirka en fjerdedel af selve Chicago foruden Cicero og andre forstæder.

Ulovlig handel og Al Capone

I forbudstiden (1920-33) forsynede Capone sit territorium med ulovlig alkohol og spiritus. Det sikrede ham i de første år en popularitet. Derudover gjorde hans ekstravagante stil ham til pressens yndling.

Nogle af Al Capones andre vigtige indtægtskilder var narkotikahandel, bordeller og hasardspil.

Det lykkedes aldrig at få Capone dømt for spiritussmugleri. Han blev kun dømt for ikke at betale skaf af fortjenesten.

Alkoholforbud

I 1920 blev det forbudt i USA at sælge alkohol. Det betød imidlertid ikke, at amerikanere stoppede med at drikke alkohol.

Det var et oplagt grundlag for kriminelle alkoholvirksomheder. Mange så muligheder i at sælge alkohol, da efterspørgslen var stor.

Det blev også kickstarten til Al Capones kriminelle forretning. I 1920’erne havde alle byer i USA en Al Capone. Han adskilte sig dog ved at prale med sine gerninger, hvor alle andre pakkede dem væk.

Hvor gammel blev Al capone

Al Capone blev 48 år gammel. Han blev født den 17. januar 1899 Brooklyn, New York, USA. Al Capone døde den 25. januar 1947 i Palm Island, Florida, USA.

Al Capone mord

Gangsteren Al Capone anses for at være ansvarlig for 400-500 mord, men han var under politisk beskyttelse. Han blev først i 1931 idømt bøder og 11 års fængsel for skattesvig. Han blev dog løsladt fra Alcatrazfængslet i 1939 pga. sygdom og god opførsel.

Al Capone fik folk til at gøre det beskidte arbejde for sig. Han kunne på denne måde opretholde en god distance fra de kriminelle gerninger.

De mange navne Al Capone gik under

Alponse Capone, Alphonse Gabriel Capone, Scarface, Al Capone, Snorky og Big man.

De mange navne Al Capone gik under

Alponse Capone, Alphonse Gabriel Capone, Scarface, Al Capone, Snorky og Big man.

Hvornår døde Al Capone

Al Capone døde den 25. januar i 1947, som 48 årige.

Jagten på Al Capone

Det begyndte at gå ned af bakke for Al Capone i forbindelse med at Herbert Hoover blev til præsident (1929): Hoovers mål var at få ryddet op i nationens korruption, hvor Al Capone blev et klart mål for regeringen.

Al Capone var bare ikke lige til at få sat bag tremmer. FBI og regeringen kunne ikke bevise, at Al Capone var involveret i mord og vold og stod i spidsen for ulovlig alkoholvirksomhed.

Derudover havde det lokale politi i Chicago heller ingen interesse i at fange Al Capone. De mord, han stod bag, blev derfor aldrig efterforsket. Dette hænger i høj grad sammen med, at politiet modtog bestikkelse fra Al Capone.

Al Capone fængsel

Capone blev idømt for skattesvindel i 1931 og indsat i statsfængslet i Atlanta, Georgia. Han blev tre år senere overført til Alcatraz ved San Francisco i Californien, også kendt som ”The Rock”. Han sad fængslet i ”The Rock” indtil januar 1939, hvor han blev overført til fængslet på Terminal Island i Californien.

Han blev løsladt i november 1939.

Havde Al Capone familie

Al Capone blev gift den 30. december 1918 med Mae Josephine Coughlin (1897-1986). De fik sammen sønnen Albert Francis ”Sonny” Capone (1918-2004).

Hvad døde Alcapone af?

Al Capone døde af Bronkopeneumoni, som er en infektion i en af lungelapperne.

Hvad er Al Capone-metoden

Al Capone-metoden eller Al Capone-modellen handler om at bekæmpe bandekriminaliteten ved at stresse bandemedlemmer økonomisk.

Metoden er selvfølgelig inspireret af sagen mod den legendariske gangsterboss Al Capone. Al Capone blev i 1932 fældet for skattesvig, fordi man ikke kunne finde beviser til at dømme ham for smugleri, mord eller anden kriminalitet.

I Danmark har man gjort brug af Al-Capone metoden i nyere tid. SKATs og Politiet har brugt den mod rockerbander.

SKAT har i perioden fra 2010 til og med marts 2013 gjort krav på 190 millioner kroner fra bande- og rockermiljøet i Danmark. I 2012 udvidede SKAT fokusset til at omfatte andre personer uden for selve miljøet.

Metoden er brugt til at få ram på de virksomheder og bagmænd, som skaffer finansiering til de kriminelle medlemmer.

Forbudstiden

Forbudstiden var i perioden fra 1920 til 1933 med et landsdækkende alkoholforbud i USA.

Der var mange, som der støttede et spiritusforbud. Socialarbejdere var foruroliget over, at drikkeri skabte fattigdom og kriminalitet. Politiske reformatorer anså værtshusene som baser for storbyernes politiske korruption. 

Arbejdsgiverne håbede, at et spiritusforbud ville øge produktiviteten.
Spiritusforbuddet trådte i kraft den 16. januar 1920. Forbuddet forbød fremstilling, salg og transport af øl, vin og spiritus.

Spiritusforbuddet resulterede i lovløshed og modstand mod statens indgreb. Det betød organiserede kriminalitet omkring spritsmugling, og gangster opbyggede forbryderimperier og købte beskyttelse hos korrupte politikere og politifolk.

Spiritusforbuddet var en god forretning for Al Capone. Han havde mange kontakter i det kriminelle miljø og amerikanerne store tørst efter alkohol lagde fundamentet for et omfattende og professionaliseret spiritusmarked.

Spiritusforbuddet blev ophævet med vedtagelsen af det 21. forfatningstillæg den 5. december i 1933.

Al Capone film

Al Capone er et klassisk eksempel på den amerikanske gangster. Han er derfor også blevet brugt i en række film. Selvom Al Capone kun blev 48 år gammel, har hans liv fundet ind i mange film. Al Capone har været med i film og tv hele 17 gange, og den nyeste er filmen Capone.

Her spiller Tom Hardy Al Capone i hans sidste tid, hvor han kom ud af fængslet.
De fem klassiske film med Al Capone er The St. Valentine’s Day Massacre, The Untouchables, Al Capone, Scarface – The Shame of a Nation og The Scarface Mob.

The St. Valentine’s Day Massacre (1967) af Roger Cormans

St. Valentinsdag – massakren er en amerikansk gangsterfilm fra 1967 baseret på massemordet på syv medlemmer af Northside Gang.

Filmen blev instrueret af Roger Corman, skrevet af Howard Browne og med Jason Robards Jr. i hovedrollen som en slank Capone.

The Untouchables (1987) af Brian De Palma

De uovervindelige er en amerikansk film fra 1987, instrueret af Brian De Palma. Nogle filmens skuespillere er Kevin Costner, Sean Connery, Robert De Niro og Andy Garcia.

Filmen The Untouchables handler om, at skattevæsenet udpeger Elliot Ness til at skaffe beviser for, at Al Capone har begået økonomisk kriminalitet.

Al Capone (1959) af Richard Wilson

Al Capone er en biografisk forbrydelse drama film instrueret af Richard Wilson og skrevet af Malvin Wald og Henry F. Greenberg. Rod Steiger spiller hovedrollen som Al Capone.

Filmen handler om en ung Al Capone, som ankommer til Chicago i 1919 for at arbejde for Johnny Torrio.

Scarface – The Shame of a Nation (1932) af Howard Hawks

Scarface er en amerikansk pre-Code gangsterfilm fra 1932 instrueret af Howard Hawks. Der var produceret af Hawks og Howard Hughes.

Filmens manuskript af Ben Hecht er baseret på romanen fra Armitage Trail 1929 – som er inspireret af Al Capone.

The Scarface Mob (1959) af Phil Karlson med Robert Stack I hovedrollen

The Scarface Mob er en amerikansk spillefilm instrueret af Phil Karlson. Robert Stack spillede hovedrollen i filmen.

Forudsætningen for filmen er 1929. Hvor Chicago føderal efterforsker Eliot Ness kæmpede mod Al Capone. Ness besluttede sig for at danne et særligt team af pålidelige, dedikerede, ærlige retshåndhævende embedsmænd.

Dokumentar om Al Capone

Se Illustreret Videnskabs dokumentar om Al Capone her og lær mere om de berygtede amerikanske gangster.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar