Kategori: Det vi alle husker

Statue of Liberty og WTC i brand under terrorangrebet 9/11

Billede: Terrorangrebet på tvillingetårnene, et eksempel på det vi alle husker.
Kilde: National Park Service, Public domain, via Wikimedia Commons

Der er de øjeblikke, som vi alle husker. De store begivenheder, hvor vi alle stopper op og følger med i fjernsynet. De betydningsfulde begivenheder, hvor vi alle kan huske, hvad vi lige præcis lavede den dag og i det minut, det skete. Samtidig er der de begivenheder og bevægelser, som der er med til at ændre verden, og som vi alle husker.

Det vi alle husker

Som den 20. juli 1959, hvor hele verden sad klistret foran deres fjernsyn. Der fulgte alle med den nervepirrende månelanding, som resulterede i at det første menneske satte sin fod på månen. Hvor den ikoniske sætning af Neil Armstrong ”et lille skrift for et menneske, men et stort for menneskeheden” har lydt genklang lige siden.

EM-finalen 1992

Det vi alle husker i Danmark er EM-finalen i 1992. Her besejrede Danskerne Tyskland 2-0 i finalen og kunne dermed kalde sig Europamester.

Det var et mål fra John ”Faxe” Jensen og Kim Vilfort, der sikrede Danmarks sejre. EM92 var Danmarks første vundet internationale turnering nogensinde.

Danmark kom med til EM i fodbold i Sverige som følge af Jugoslaviens udelukkelse på grund af krigene, og til alles overraskelse gik det danske landshold hele vejen.

Nine-eleven

En anden stor og frygtelig begivenhed, som fik hele verdens opmærksomhed, det var Terrorangrebet på World Trade Centers – Tvillingetårnene i New York. Terrorangrebet mod USA skete tirsdag den 1. september 2001, hvor fire kaprede fly resulterede i flere tusinde menneskers død og ødelæggelser for mange milliarder dollars.

USA’s reaktion på angrebet førte til ”Krigen mod terrorisme”. Der var ingen, som tog ansvar for angrebet, men den amerikanske regering var overbevist om, at det var Osama bin Laden og terrororganisationen al-Qaeda, der stod bag. Det blev derfor opfattede som en krigserklæring, og USA’s daværende præsident, George W. Bush, mobiliserede en væbnet styrker og fik støtte fra mange lange og ledere, herunder NATO. Det førte blandt andet til angrebet på Afghanistan og kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler