Kategori: Danmarks historie

Danmarks flag falder i Estland

Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af den sidste istid. De seneste 12.000 år har Danmark været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e. kr., da folket danerne første gang fremkom i skriftlige kilder.

Enevælden

Danmark er et af Europas ældste monarkier. Den danske enevælde blev indført ved et statskup i 1660 af Frederik 3., og igen afskaffet i 1848 ved en fredelig revolution efter Christian 8. død.

Hvor Danmark året efter, den 15. juni 1849 fik sin første frie forfatning: Grundloven. Og hermed var enevælden reelt afskaffet.

Læs her om enevælden og oplysningstiden i Danmark.

Velfærdssamfund

I forbindelse med den teknologiske udvikling, som skabte nye og uanede muligheder for Danmark, er der sket både udvikling i det danske erhverv og for den enkelte danskers dagligdag. På arbejdspladserne fik arbejderne mere fritid og ferie. Og i efterkrigstiden kom kvinderne også i stigende grad ud på arbejdsmarkedet.

Der blev skabt vækst, og man begyndte at bruge penge på forbrugsgoder som eksempelvis fjernsynet. Det var også i begyndelsen af 1900-tallet, at underholdningsindustriens og massemediernes tid fik sin fremkomst.

Besættelsen i Danmark

Den 9. april 1940 blev Danmark besat. Tidligt om morgenen angreb det tyske militær Danmark. Efter få timer spredt og ukoordineret modstand fra det danske militær indstillede man kamphandlingerne på regeringens og Christian 10.’s ordre.

Tiden under besættelsen var en farlig og mørk tid i Danmark. Hvor modstandsgrupper voksede frem for at hjælpe de allieret med at besejre Tyskland og befri Danmark.

Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet af britiske styrker efter fem års besættelse.

Læs mere om Danmarks Historie på Nationalmuseets hjemmeside.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler