Bevægelsen Black Lives Matter

Bevægelsen Black Lives Matter er en bevægelse, som startede i USA i kølvandet på politimord mod afroamerikanere. Bevægelsen kæmper for de sortes rettigheder, og alle vil blive respekteret på lige fod.

Black Lives Matter

Hvad er Black Lives Matter

Black Lives Matter er en borgerrettighedsbevægelse, som blev grundlagt i USA i 2013. Det er en international bevægelse, som har bredt sig til hele verden. Bevægelsen kæmper imod racisme og vold mod sorte mennesker, og de organiserer sig særligt via de sociale medier.

Hvad betyder Black Lives Matter

Black Lives Matter, som forkortes med BLM og går under hashtagget #BlackLivesMatter. Det engelske udtryk kan oversættes til, ”Sorte liv betyder noget”.

Hvad kæmper Black Lives Matter for

Black Lives Matter kæmper for, at de sorte menneskers liv bliver respekteret på lige fod med de hvides.

Heriblandt protesterer de mod politivold og kæmper for bedre forhold i de amerikanske fængsler og for vælgerregistrering og-mobilisering.

Black Lives Matter fakta

#BlackLivesMatter
Grundlagt: 13. juli 2013
Dansk Facebook: Black Lives Matter Denmark 

Hvad er baggrunden for Black Lives Matter

Baggrunden for Black Lives Matter er, at afroamerikanerne er overrepræsenterede i statistikkerne over personer dræbt af politiet.

Hvornår startet Black Lives Matter

Black Lives Matter startede i 2013

Hvordan organiserer Black Lives Matter sine protester

Black Lives Matter organiserer sine protester via de sociale meder, hvor de har en fald og decentral struktur. Bevægelsen Black Lives Matters vigtigste organisatoriske enhed er ”Black Lives Matter Global Network Foundation”.

Langt de fleste demonstrationer har været fredelige.

Black Lives Matters historie

Bevægelsen Black Lives Matter blev grundlagt i juli 2013, hvor det blev grundlagt af tre aktivister Alicia Garza, Opal Tometi og Patrisse Cullors.

Bevægelsen blev oprettet i en protest mod, at den private vagtmand George Zimmerman blev frifundet for drabet på den 17-årige ubevæbnede afroamerikanske dreng Trayvon Martin i Sanford, Florida.

Det var med hashtagget #BlackLivesMatter, at bevægelsen hurtigt organiserede sig på de sociale medier. Et resultat på, at de hurtigt kunne mobilisere en omfattende protestdemonstration.

Bevægelsen fik særligt national opsigt i forbindelse med den 46-årige afroamerikaner George Floyd døde- han døde efter, at en hvid betjent havde presset sit knæ mod hans hals i 9 minutter og 29 sekunder. Det skabte international opsigt og vakte øget fokus på de andre episoder med politidrab mod afroamerikaner.

Hændelserne omkring de mange sager om politivold og -drab førte til nogle af de mest omfattende protestdemonstrationer i USA’s historie.

Black Lives Matter og Danmark

Det var første gang i 2016, at der var Black Lives Matter-demonstrationer i Danmark.

Den første demonstration blev arrangerede af to afrodanskere i kølvandet på skuddrabet på den 37-årige sorte amerikaner Alton Sterling i Baton i USA. Demonstrationen satte også fokus på de mange druknede afrikanske bådflygtninge i Middelhavet.

Det var Bwalya Sørensen, som oprettede den permanente bevægelse Black Lives Matter i Danmark. Hun er talsperson og den centrale person i den danske bevægelse.

Den 5. september 2020 knælede Danmarks herre fodboldlandshold før kampstart mod Belgien, det gjorde de for at vise, at de støttede organisationen og bevægelsen Black Lives Matter.

Black Lives Matters betydning

Black Lives Matter har fået stor betydning over hele verden, da de har lykkedes med at skabe stor bevågenhed omkring diskrimination af og vold mod afroamerikanere.

Flere tusinde mennesker verden over er gået i gaderne for at demonstrerer under Black Lives Matter.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap