Bonnie og Clyde - Det berygtede og elskede forbryderpar

Bonnie og Clyde er nok det mest berygtet og elskede forbryderpar, som er gået over historien. De rejste rundt på Texas veje under Depressionen som helte på flugt fra politiet. Deres eventyr endte tidlig efter, at de blev skudt ned efter et baghold fra politiet.

Bonnie og Clyde
Bonnie Parker og Clyde Barrow
KIlde:  Credit FBI., CC0, via Wikimedia Commons

Hvem var Bonnie og Clyde

Bonnie Elizabeth Parker og Clyde Chestnut Barrow er et berygtede og elskede par fra USA. De var i starten af 20erne, da de i 1930’erne blev berygtede over hele USA for en serie af røverier mod provinsbanker og købmandsbutikker.

Medierne dyrkede Bonnie Clyde, hvor de skiftevis elskede og hadede dem. Det gjorde dem til ikoner og kendisser i hele USA.

Hvorfor blev Bonnie og Clyde kendte?

Forbryderparret Bonnie og Clyde fik folkehelt status i deres samtid. Og særligt efter deres død, er de gået over i historien som et stærkt symbol på unge rebeller. Der trodser ordensmagten og undslipper det hele med pengesedler flyvende omkring dem.

Hvem skød Bonnie og Clyde

Politiet skød Bonnie og Clyde. Deres stjålne bil blev gennemhullede i april 1934. De blev kun henholdsvis 23 og 24 år.

Bonnie Parker

Bonnie Elizabeth Parker blev født i Rowena i Texas. Charles Parker, Bonnies far, var murer og døde, da hun kun var fire år.

Bonnie flyttede sammen med sin mor og søskende hjem til hendes bedsteforældre. De boede i Cement City, en industriforstad til Dallas.

Parker var en af de allerbedste på hendes high school og hun vandt en del priser i stavning, skrivning og offentlige tale.
Bonnie Parker
Bonnie Elizabety Parker (1910-1934)
Kilde: Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Bonnie Parker fakta

Bonnie Elizabeth Parker

Født: 1. Oktober 1910

Død: 23. Maj 1934

Alder: 23 år

Dødsårsag: Skudt

Clyde Barrow

Clyde Chestnut Barrow blev født i Ellis County i Texas. Han var nummer fem af syv børn fra en meget fattig landbrugsfamilie. De udvandrede til Dallas i begyndelse af 1920’erne, som en del af en større bølge. De flyttede fra fattige gårde til slumkvarterer som West Dallas
Clyde Barrow
Clyde Chestnut Barrow (1909-1934)
Kilde:Dallas (Tex.). Police Dept., 
Public domain, via Wikimedia Commons

Clyde Barrow fakta

Clyde Chestnut Barrow

Født: 24. marts 1909

Død: 23. maj 1934

Alder: 25 år

Dødsårsag: Skudt

Barrow-banden

Barrow-banden som er opkaldt efter Clyde Barrow bestod af Clyde, Bonnie, Ralph Fults, W.D Henry Methvin og en række andre medlemmer, som kom og gik.

Hvordan blev Bonnie og Clyde vist i medierne?

Bonnie og Clyde overskyggede deres mere professionelle kolleger i pressen. Historierne om Bonnie og Clyde gav stof til sensationelle artikler, som var med til at øge salget for aviser i den hårde tid under Depressionen.

I starten blev Bonnie og Clyde fremstillet som et par unge, frie og forelskede eventyrlyster. Dette billede blev dog ændret med tiden.
Clyde og Bonnie
Det berygtede forbryderpar Bonnie og Clyde
Kilde: Library of Congress, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvorfor elskede amerikanerne Bonnie og Clyde

Den store dyrkelse af Bonnie og Clyde skal ses i forlængelse af Depressionen og den udbredte fattigdom. De blev et billede på det anarkistiske og lovløse liv på landevejen, som skabte drømme om frihed og lette penge hos almindelige mennesker. Det stod i stor kontrast til det hårde liv i slummen med arbejdsløshed og ufaglært arbejde.

Den store sympati, som Clyde og Bonnie havde fra den bredde befolkning skyldes deres rebelske adfærd over for politiet. Mange fattige anså politiet som en uretfærdig myndighed.

Bonnie og Clyde hadet

Den 1. april 1934 vendte den amerikanske befolkning sig imod Bonnie og Clyde. Det skete efter, at Barrow-banden skød og dræbte to betjente. Den ene var kun 24 år gammel og havde første dag på jobbet. Pressen blæste historien op, og mediernes skildring ændrede sig fra romantiske rebeller til nådesløse og hårdkogte kriminelle.

Bonnie og Clyde død

Der blev lagt pres på Frank Hamer, som var sat til at fange Bonnie og Clyde efter mordet på den unge politibetjent.

Hamer havde planer om at lægge en fælde for dem, og han forfulgte dem tæt efter deres fange flugt. Der kom pres fra staten om, at de ville se resultater. Hvorfor Hamer satte hårde ind i sin eftersøgning og sammensatte et hold.

Hamer slog en handel af med forældrene til Henry Methvin, som var en del af Barrow-banden på det tidspunkt. Forældrene gik med til at angive banden, hvis politiet lovede fuld benådning for deres søn.

Hamer og hans folk skjulte sig langs vejen til Methvin-familiens hus, hvor Henry Methvins far Ivy parkerede sin bil på vejen. Han sagde bilen havde fået motorstop for at få Bonnie og Clyde til at stoppe.

Det var meningen, at parret skulle have mulighed for at overgive sig. Men en ivrig vicesherif kom til åbne ild mod bandens bil. Hvilket resulterede i, at politifolket begyndte af affyre deres våben. Der blev affyrede omkring 150 skud mod Bonnie og Clyde
Bonnie og Clydes gerningssted
Mordet på Bonnie og Clyde
Kilde: Unknown author, Public domain, 
via Wikimedia Commons

Hvor mange skud blev der affyret mod Bonnie og Clyde

Der blev affyret omkring 150 skud mod Bonnie og Clyde.

Film footage om Bonnie og Clyde

Herunder kan du se en film footage om Bonnie og Clyde. Hvor man blandt andet ser bilen og mordet på Bonnie og Clyde efter skyderiet fra politiet.

Frank Hamer

Francis Augustus Hamer (1994-1955) var en Texas Ranger og amerikansk retshåndhæver. Han ledede gruppen i 1934, som opsporede og dræbte Bonnie Parker og Clyde Barrow.

Hamer var populær og fik status som den arketypisk Texas Ranger.

Depressionen

Depressionen eller Den Store Depression som hærgede mange steder i 1930’erne. Depressionen var en verdensomspændende recession, den startede i USA og spredte sig herefter til resten af verden.

Det var den gang den hidtil største depression i verdenshistorien. De hårdeste ramte lande var USA og Tyskland. Den Store Depression blev forsøgt stoppet med New Deal, da Franklin D. Roosevelt blev præsident i 1933. Dette skete med en blandet succes.

Hvad var årsagen til depressionen

Der er en udbredt enighed om, at det var 1920øernes økonomiske boom også krakket på Wall Street den 24. oktober 1929, også kendt som ”Sorte Torsdag”, der udløste depressionen.

Filmen Bonnie and Clyde

Bonnie and Clyde er en amerikansk film fra 1967 instrueret af Arthur Penn. Warren Beatty og Faye Dunaway spillede hovedrollerne som det berygtede par Clyde Barrow og Bonnie Parker.

Filmen handlede som titlen indikerer om forbryderparret Bonnie og Clyde, som hærgede USA i 1930’erne.

Filmen Bonnie and Clyde bliver anset som en milepæl i filmhistorien. Den bliver betragtet som en af de første film fra ”New Hollywood”-æraen. Filmens store succes gjorde, at mange andre filmproducenter begyndte at tage scener med sex og vold med i filmene.

Hvad handler Filmen Bonnie og Clyde om

Filmen foregår under Depressionen i 1930’erne. Her møder Clyde Barrow og Bonnie Parker hinanden, da Clyde forsøger at stjæle Bonnies mors bil.

Bonnie keder sig som servitrice og bliver tiltrukket af Clyde. Hun tager med ham og bliver hans partner. De starter i det små, men tingene accelerer. Hvor de begynder at røve banker, og samtidig bliver røverierne mere voldelige.

Filmen slutter med, at parret bliver skudt ned. Scenen er blevet beskrevet som en af de blodigste dødsscener i filmhistorien.

Filmen Bonnie and Clyde vandt den nogle Oscars?

Filmen Bonnie and Clyde vandt hele to Oscars. Den vandt for bedste kvindelige birolle, som blev spillet af Estelle Parsons. Den anden pris gik til Burnett Guffey, som vandt en Oscar for bedste fotografering.

Filmen var nomineret til hele 10 Oscars. Derudover var filmen blandt de første 100 film, som der blev udvalgt til bevarelse i USA’s National Film Registry

Trailer for filmen Bonnie and Clyde fra 1967

Trailer for filmen Bonnie and Clyde fra 1967

The Highwaymen er en amerikansk kriminaldramafilm fra 2019, som er instrueret af John Lee Hancock. En nyere film om Clyde og Bonnie, hvor vi følger politifolkets jagt på forbryderparret.

Filmen handler om Frank Hamer spillet af Kevin Costner og Maney Gault spillet af Woody Harrelsen, som er to tidligere Texas Rangers. De er på jagt efter det berygtede forbryderpar Bonnie og Clyde i 1930erne.

The Highwaymen er en Netflix produktion, du kan se traileren for filmen herunder.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencil