Che Guevara

Che Guevara er et ikon for oprørsgrupper, venstreorienterede og unge som vil se forandring verden over. Han spillede en stor rolle under revolutionen på Cuba, hvor han var med til at vælte det daværende diktatur. I hans kamp for at skabe politisk omvæltninger i Congo og Bolivia også førte til hans død, hvor han blev henrettet i 1967.

Che Guevara

Hvem er Guevara

Ernesto Guevara de la Serna kaldet Che var en argentinskfødt latinamerikansk læge og revolutionær.

Che Guevaras politiske virksomhed begyndte i Guatemala, her støttede han Jacobo Arbenz’ reformregering (1953-54). Efter Arbenz’ fald rejste Che til Mexico, hvor han blev medlem af den eksilcubanske gruppe mod den cubanske diktator Fulgencio Batista.

Che Guevara fakta

Født: 14. juni 1928, Rosario i Argentina
Død: 9. oktober 1967, La Higuera i Bolivia

Guerillakrigen

Che Guevara havde en fremtrædende rolle i guerillakrigen 1956-59 på Cuba. Han havde mange vigtige positioner i den efterfølgende revolutionære administration og regering, hvor han var leder af fængsler, lejre og domstole. Han forsvandt fra offentligheden i 1965, hvor han opgav sine embeder.

Han dukkede op igen i 1966 i Bolivia som leder af en guerilla, hvor hans forventning var, at det vil sprede sig til Latinamerika. Planen mislykkede, og han blev dræbt af det bolivianske militær.

Hvad kæmpede Che Guevara for

Che Guevara kæmpede for de undertrykte og fattige i Latinamerika, som mente blev undertrykt af et magtfuldt og imperialistisk USA. Han havde en afgørende hovedrolle i den cubanske revolution, der i 1952 efter flere år med guerillakrig fik Fidel Castro og hans kommunistiske styre til magten.

Efter revolutionen på Cuba forsøgte Che at lede en flok guerillasoldater med formål at få tilsvarende politisk omvæltning i både Congo og Bolivia. Dette mislykkedes, og han blev taget til fange og henrettet af bolivianske regeringstoppe.

Hvornår døde Che

Che døde i 1967, hvor han blev dræbt af det bolivianske militær. I 1997 blev hans jordiske rester overført fra Bolivia til Cuba.

Che tilfangetagelse og henrettelse

Den 8. oktober 1967 blev Guevaras lejre omringet, og han blev taget til fange. Guevara overgav sig, da han blevet skudt i ben og arme. Selvom han gav sig til kende og sagde, at han var mere værd levende end død for dem, så blev han stadig henrettet.

Efter han var blevet henrettet, blev hans lig fløjet til Vallegrande. Her blev hans lig vist frem for pressen.

Guevara blev efterfølgende begrebet et hemmeligt sted, man fandt hans skellet i 1997. Herefter blev han og andre seks andre fra Bolivia-kampagnen stedt til hvile i Santa Clara med fuld militær honnør.

Che Guevara eftermæle

Che Guevara har stadig i dag stor symbolsk betydning i Latinamerika og resten af verden på grund af hans revolutionære idealisme.

Selvom han stod bag voldelige metoder og mord, så er han blevet et ikon for store dele af den politiske venstrefløj. Unge mennesker hængte plakater op med ham på deres værelser efter hans død i 1967. Han blev igen populær i 90’erne, hvor hans plakater og diverse andre ting med hans portræt blev genoptrykt.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler