Cyberkrig

Cyberkrig er krig på internettet, hvor aktører hacker hinanden for blandt andet at skaffe information eller skade den anden. Truslen om cyberkrig er vokset sammen med internettets og teknologiens større og større betydning.

cyberangreb

Hvad er cyberkrig

Cyberkrig er brugen af digital konfliktførelse i krigsøjemed. Der er tale om cyberkrig, når to eller flere nationer har til mål at skade hinanden militært ved at bruge virtuelle angreb på den IT-baserede infrastruktur.

Når en nation hacker sin ind i en anden nations netværk, så fører det ikke nødvendigvis til krig. Hvorfor krigshandlinger i cyberspace ikke altid kan sammenlignes med de egentlige krigshandlinger.

Hvad betyder cyberkrig

Cyberkrig har ikke en fast definition, det dækker dog over den digitale form for krigsførelse. Hvor cyberkrig er, når en regering eller andre aktører forårsager ødelæggelse ved blandt andet et hackerangreb på fjendens territorium.

Hvordan udspiller cyberkrig sig

Cyberkrig kan udspille sig som propagandakampagner, spionage og sabotage.

De senere år har Rusland været beskyldt for en række cyberangreb, hvor de skulle have påvirket både det amerikanske og franske valg.

Cyberkrig i Danmark

Danmark er også blevet ramt af cyberangreb, og Danmark har ligesom mange andre lande opruste deres cybersikkerhed.

Et større cyberangreb i 2017 ramte flere virksomheder og myndigheder over store dele af verden. Heriblandt blev danske A.P. Møller-Mærsk hårdt ramt. Efter dette cyberangreb begyndte både politikere og eksperter at forholde sig mere til problemstillingen omkring cyberkrig.

De senere år har den danske regering gjort en række tiltag for at imødekomme truslen fra cyberkrig – heriblandt cyberloven. Det danske forsvar har også fokus på, hvordan man indgår i cyberkrig.

Hvornår opstod cyberkrig

Cyberkrig som begreb vandt frem i løbet af 1990’erne, hvor computere og internettet begyndte af fylde mere i hverdagen.

Det første cyberkrig skete i 2007, som ramte Estland. Regeringen i Estland havde besluttet at flytte en statue af en russisk soldat ud af hovedstaden, dette førte til en lang række protester fra det russiske mindretal. Disse protester førte til et cyberangreb på mange estiske hjemmesider, som gik ned.

Hacking

Hacking betyder, når nogen ulovligt bryder ind i andres computere for at styre den eller stjæle oplysninger. Hacking er dog ikke kun ulovlige aktiviteter, mange virksomheder og institutioner ansætter i dag hackere, som skal hjælpe dem mod eventuelle hackerangreb.

Der findes forskellige former for hacking
- De kriminelle hackere: De stjæler oplysninger om personer, kreditkort og kontooplysninger og derudover hacker de også hjemmesider for at overtage dem eller stjæle data
- Script kiddies: Hackere som blot hacker for nysgerrighed
- Hackere ansat af staten: De hacker for at få viden om borgere eller virksomheder, det kan være viden, som skal bruges i krig eller politisk
- Hacktivister: Dem der hacker, da de mener, at internettet bør være frit og åbent.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler