Dannebrog - Danmarks nationalflag

Dannebrog er tæt knyttet med danskernes nationalfølelse. Hvor vi flager med Dannebrog ved fødselsdage, sportsbegivenheder og særlige begivenheder og arrangementer. Bliv lidt klogere på Dannebrog og historien bag her.

Danmarks flag
Danmarks flag Dannebrog

Hvad er Dannebrog

Dannebrog er Danmarks flag, som betyder danernes fane eller rødfarvet fane. Dannebrog er kendetegnet ved, at det er rød med et hvidt kors.

Hvad det danske nationalflag

Det danske nationalflag er Dannebrog

Er Dannebrog det ældste flag

Dannebrog er verdens ældste nationalflag, som der stadig er i brug. Det danske flag stammer ifølge dens myte fra 1219.

Hvad er historien bag Dannebrog

Historien bag Dannebrog er, at det stammer fra den danske korstogsperiode i 1100-1200-tallet. Det første dokumenterede brug af flaget er ved Valdemar Atterdags våbenskjold, som er fra den anden halvdel af 1300-tallet.

Den mest vedkendte myte om Dannebrogs oprindelse er, at flaget faldt ned fra hilmen under Valdemar Sejrs slag ved Lyndanisse i Estalnd, i 1219

Hvor Dannebrog faldt ned?

Dannebrog faldt ned i Lyndanisse i Estland

Dannebrog oprindelse

Dannebrogs oprindelse er forbundet med myten om, at flaget skulle være faldet ned fra himlen under et slag i Estland. Flagets fald fra himlen skulle ses som et tegn fra Gud. De første dokumenterede gengivelser af myten er fra 150-tallet.

Fortællingen af flagets fald er blevet fortalt af flere forskellige, men den endelige Dannebrogsmyte, og den vi kender i dag, er skrevet af historikeren Arild Huitfeldt. Han fastlagde flagets fald til slaget ved Lyndanisse (i dag Tallinn i Estland) den 15. juni 1219. Dagen er sidenhen blevet kendt og markeret som Valdemarsdag.

Myten om Dannebrogs fald er i dag lige så vigtig som flaget selv i forbindelse med den danske nationalfølelse og selvforståelse.

Dannebrog betydning

Dannebrogs betydning er et symbol på danskhed og nationalfølelse. Flaget bruges som repræsentation af Danmark til sportsbegivenheder. Dannebrog hejses på fødselsdage og ved andre festlige arrangementer.

Dannebrog udseende

Dannebrog udseende er et rød og hvid korset flag. Hvor den røde farve på Dannebrog bliver kaldet for dannebrogsrød.

Valdemarsdag

Valdemarsdag er den 15. juni, hvor vi fejrer, at Dannebrog faldt ned fra himlen i Estland. Det var her den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse.

Den 15. juni er også mindedag for Genforeningen den 15. juni 1920. Hvor Sønderjylland officielt blev overdraget til Danmark.

Navnet Dannebrog

Navnet Dannebrog om det danske flag ses føste gang i en kilde fra 1380. Dannebrog er sammensat af ”danne” og ”brog”. Hvor brog er en betydning for et stykke stof eller klæde. Danne kan have to betydninger. Hvor den ene kommer fra Dannevirke og Danmark, hvor ordet Danne bruges til at sige ”Danernes fane”. Dane kan også ud fra frisiske ord betyde ”rød” eller ”rødfarvet”.

Korsflag

Korsflag er brugt flere steder og særligt i Nordeuropa. Hvor både de nordiske lande Finland, Sverige, Norge og Island har et korsflag.

Flagmønstret med kors opstod i Norden, hvor det første korsflag var det danske. Hvorefter de andre nordiske lande også fulgte med, hvor det norske flag var det første korsflag med tre farver (rød, hvid og blå).
nordiske flag

Dannebrog skib

Kongeskibet Dannebrog er det officielle og private residens for den kongelige familie på sommertogt i Danmark.

Skibet blev bygget i 1931-32.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap