De Olympiske Vinterlege - Vinter-OL

Vinter-OL samler hvert fjerde massevis af atleter, hvor der bliver dystet i vinterdiscipliner såsom skihop, curling, bobslæde og kunstskøjteløb. Vinterlegene samler hele verden om vintersporten. 

Vinter OL

De Olympiske Vinterlege

Vinter-OL også kendt som De Olympiske Vinterlege er en international multi-sportsbegivenhed. Vinter-OL afholdes hvert fjerde år ligesom Sommer-OL. Det afholdes forskudt med to år fra Sommer-OL.

Hvor afholdes OL 2022

Der afholdes OL i Beijing, Kina i 2022.

Hvornår blev Vinter-OL afholdt for første gang

Vinter-OL blev afholdt for første gang i Chamonix i Frankrig i 1924. Der blev dog allerede dystet i vinteridræt under sommre-OL i London i 1908, hvor der blev dystet i kunstskøjteløb. Og under sommer-OL i Antwerpen i 1920 blev der både dystet i kunstskøjteløb og ishockey.

Hvor og hvornår er der vinter-OL

Der afholdes vinter-OL hvert fjerde år. Hvor det startede med at lægge samme år med sommer-OL fra 1924-1946. I 1940 blev vinter-OL aflyst på grund af 2. Verdenskrig.

Fra 1948 til 1992 lå vinter-OL også hvert fjerde år sammen med sommer-OL. Der blev så besluttet i 1992 at forskyde vinter-OL med to år fra sommer-OL. Hvorfor der allerede blevet afholdt vinter-OL igen i 1994.

Hvem har afholdt vinter OL

Vinter-OL er blevet afholdt på tre kontinenter og i 11 forskellige lande. Vinter-OL er aldrig blevet afholdt på den sydlige halvkugle.

De 11 lande, som har afholdt OL er USA, Frankrig, Schweiz, Norge, Italien, Østrig, Japan, Canada, Tyskland, Jugoslavien, Rusland, Sydkorea

Hvordan startede Vinter-OL

Vinter-Ol blev første gang afholdt i 1924 i en fransk Alpeby. Her deltog 258 amatøratleter til det såkaldte ”Winter Sports Week”.

Kunstskøjteløb havde været med til sommerlegene i 1908. I årerne efter voksede interessen for vintersportsgrene, men indførelsen af Vinter OL fik modstand af Norge og Sverige. De frygtede at det vil medføre faldende interesse for Holmenkoll-løbene.

Det blev dog besluttet, at vinterdisciplinerne skulle med til OL i Berlin i 1916. Det blev dog ikke aktuelt, da legene blev forhindret af 1. Verdenskrig. Det officielle første vinter OL blev derfor afholdt i 1924.

Vinter-OL fakta: Hvor mange sportsgrene er der i vinter-OL

Der er 14 sportsgrene ved Vinter-OL.

Det første vinter-OL

Grundet den store modstand mod vinter-OL startede man med en slags prøve-OL ”Winter Sports Week”. Det blev afholdt i Chamonix Frankrig. Winter Sports Week blev en kæmpe succes og i 1925 blev det endelig besluttet, at der skulle afholdes De Olympiske Vinterlege hvert fjerde år.

Der var 16 discipliner med i det første Vinter-OL.

Vinter-OL Danmark

Danmark vandt den første medalje til Vinter-Ol i 1990. Det danske damelandshold vandt i Curling. Det er den første og eneste (2022) medalje, Danmark har vundet ved OL.

Curlingholdet bestod af Helena Blach Lavrsen, Dorthe Holm, Margit Pörtner, Trine Qvist og Jane Bidstrup.

Det var første gang ved vinter-OL i Nagano i 1998 at curling officielt kom på det olympiske program.

Hvilke sportsgrene er der i Vinter OL

En kompletliste over de discipliner, som der bliver dystet i ved vinter OL
Bobslæde, siden 1924 (undt. 1960)
Curling, i 1924 og siden 1998
Ishockey, siden 1924
Kælkning, siden 1964
Nordisk kombineret, siden 1924
Skeleton, 1928, 1948 og siden 2002
Skihop, siden 1924
Skøjteløb
- Hurtigløb på skøjter, siden 1924 (kortbane siden 1992)
- Kunstskøjteløb, siden 1924 [c]
Skiskydning, siden 1960
Snowboard, siden 1998
Skihop, siden 1924
Skiløb
- Alpine discipliner, siden 1936
- Nordiske discipliner, siden 1924
- Freestyle ski, siden 1992

Bobslæde

Bobslæde har været en disciplin ved Vinter-OL siden 1924 og for kvinderne siden 2002.

Bobslæde forgår på lukkede, formstøbte baner med skarpe kurver. Det kræver stor tekniske færdigheder og holdsamarbejde at køre bobslæde. Det afgørende er en hurtig start.

Se bobslæde i aktion herunder

Curling

Curling er en sportsgren, som foregår på en bane af is. Det gælder om at glide en sten ned af en bane af iis og ramme scoringsfeltet, som er fire koncentriske cirkler.

To hold dyster mod hinanden, hvor de skifter til at sende en sten af sted. Det er det hold med flest sten nærmest centrum, som får point i en runde.

Skiskydning

Skiskydning, som også kaldes biatlon, er en multisportsgren. Skiskydning består som ordet indikere af skidisciplinen langrend og skydning med en riffel.

Sportsgrenen skiskydning er en videreudvikling af et militært patruljeløb, som er udviklet af det norske militær.

Typisk handler skiskydning om, at man skal løbe på ski over en fastsat distance, hvor imellem de skal skyde med riffel og ramme en skydeskive. Her kan der tillægges strafrunder, hvis man misser skiven. Disciplinen skiskydning kræver stor koncentration, selvkontrol og kondition.

Sommer-OL

Sommer-OL bliver som i navnet afholdt om sommeren. Det er den mest prestigefyldt sportskonkurrence i verden. De første OL blev afholdt i 1896 i Athen, Grækenland.

Det olympiske flag

e fem ringe i det olympiske flag er i fem forskellige farver. Hver ring symboliserer verdens kontinenter. Flaget blev første gang taget i brug under OL i 1920 i Antwerpen.

De seks farver på det olympiske flag rød, grøn, sort, gul, blå og hvid blev valgt, da alle verdens flag indeholder mindst én af disse farver
De olympiske ringe
Det Olympiske Flag med de fem ringe.
Kilde: Original author: Pierre de Coubertin (1863-1937), Public domain, via Wikimedia Commons

Den olympiske ild

Den olympisk ild er et symbol på OL. Den olympiske ild går helt tilbage til oldentidens Grækenland. Stafetten med ilden blev indført ved legene i Berlin i 1936.

Tilbage i oldtiden symboliserede ilden kontakten med guderne. Hvor ifølge den græske mytologi, så fik mennesker ikke ild før, da Prometheus stjal ilden fra guderne for at give den til menneskene.

I dag bliver ild tændt i Olympia nogle måneder før legene begynder. Ilden bliver tændt af solen. Det gøres ved at en fakkel bliver placeret i et parabolspejl.
Den olympiske ild blev første gang taget i brug ved legene i 1928. Det var en arkitekt ved Ol i Amsterdam, der havde fået en ide om, at der skulle brænde en ild lige så lang tid som legene.

Vinter-OL fik den første olympiske ild i 1936.

Stafetten med ilden stammer fra de olympiske lege i Berling i1936. Hvor man første gang lavet en stafet, hvor løbere bragte ilden fra Olympia til Berlin. Det er sidenhen blevet en fast tradition ved legene.

Hvordan bliver den olympiske ild fragtet

Helt traditionelt bliver faklen med den olympiske ild fragtet til fods. Ilden blev første gang bragt med båd i 1948 over den Engelske Kanal. I 1952 blev den fragte med fly til Helsinki.

Derudover er ilden også blevet fragtet med elektrisk puls, kano og kamel
OL flammen
Den Olympiske Flamme, som bliver båret foran Texas Universitet
Kilde: University of Texas at Arlington News Service Photograph Collection, 
CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons
https://library.uta.edu/digitalgallery/img/10010571

Hvorfor bliver der afholdt OL

Oprindeligt blev OL afholdt som en fest for de græske guder. De Olympiske Lege var et religiøse ritual til ære for guderne.

Hvor mange lande stiller op til OL

Næsten alle lande deltager i OL og særligt sommer-OL. Hvor vinter-OL er mere begrænset, da ikke alle lande har samme mulighed for at dyrke vintersport.

Hvilke lande stiller op til OL

Alle lande kan stille op til OL. Atleterne skal kvalificerer sig OL, hvor de så repræsenterer deres nation. Mange lande har mange atleter med i forskellige sportsgrene.

Hvem har opfundet olympiske lege

Inspireret af antikkens olympiske lege blev det første nutidig OL afholdt i 1896. Pierre de Coubertin, grundlagde de moderne olympiske lege med inspiration fra antikkens græske sportsbegivenheder.

Det første nye OL blev afholdt i Athen i 1896. Og den Internationale Olympiske Komité (IOC) blev oprettet i 1894

Læs meget mere om De Olympiske Lege og historien bag det i dette indlæg.

Internationale Olympiske Komité

IOC er en stor og betydningsfuld organisation med politisk og økonomisk kontrol. IOC står for internationale olympiske komité.

Organisationen IOC blev stiftet i 1894 af franskmanden Pierre de Coubertin. Deres hovedkvarter ligger i Lausanne i Schweiz.

Medlemmer af organisationen må ikke overstige mere end 115.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pushpin