Dronning Victoria af Storbritannien (1837-1876)

Dronning Victoria var dronning af Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland fra 10. juni 1837. Hun var også den første kejserinde af Indien fra 1. maj 1876 og frem til sin død.

Dronning Victoria
Dronning Victoria (1837-1876).
Kilde: W. & D. Downey, Public domain, via Wikimedia Commons
Victoria var den længste siddende monark, indtil hun blev overhalet af Elizabeth 2. i september 2015. Hendes regeringstid varede i 63 år, 7 måneder og 2 dage.

Hele Victorias regeringstid kaldes Den Victorianske Æra.

Den Victorianske Æra

Victorianisme, som er opkaldt efter den britiske dronning Victoria, er den levemåde og det værdisæt, som blev fremherskende i Storbritannien i sidste halvdel af 1800-tallet.


Den Victorianske Æra var præget af industrielle, politiske, videnskabelige og militære fremskridt i Det Forenede Kongerige.


Borgerskabet, der var tidens kulturbærerende klasse, gjorde arbejdsmoral, pligtfølelse, selvstændighed og økonomisk rationalitet til samfundets og den enkeltes moralske fundament. De forkastede derfor den lystbetonet adfærd og særligt den med seksuel karakter.

Dronning Victoria og familie

Victoria var af tysk afstamning. Hun var datter af Prins Edvard Augustus, hertug af Kent og Strathearn og Prinsesse Victoria af Sachsen-Coburg-Saalfeld. Hun var barnebarn af George 3. og derfor hendes forgænger William 4.s niece.


Hun gik under øgenavnet ”Europas bedstemor”, da hun havde sørgede for arrangerede ægteskaber for sine ni børn og 42 børnebørn over hele kontinentet. Det var med til at binde Europa sammen.

Victorias barndom

Victoria blev født I 1819, hun var enebarn. Prins Edvard var den fjerde søn af den officielt regerende Kong George 3. Victoria var nummer 5. arvefølgen efter sin far og tre ældre farbrødre.

Kort før Victorias fødsel var den britiske kongehus udsat for en tragedie. Prinsesse Charlotte af Wales den eneste datter af prinsregenten, den senere George 4. af Storbritannien, døde i barselsengen med en dødfødt prins.

Efter prinsesse Charlottes død var der ingen britiske arvinger til den britiske trone. De eneste arvinger var George 3.s sønner, som alle var midaldrende mænd. Da prinsesse Charlotte var George 3.s eneste barnebarn.

Alle sønnerne blev beordret til gifte sig, så de kunne sikre en arving til tronen.
I 1839 blev Victoria den næste til at arve tronen. Hendes status som kommende dronning fik stor betydning for hendes barndom. Hun blev holdt under strengt opsyn af sin mor og rådgiver, John Conroy.

Victoria tronfølger

Da George 4. døde i 1820 blev han efterfulgt af den næste overlevende broder William. Det var på dette tidspunkt, Victoria blev førstearving til tronen. Arveloven i 1830 tog nemlig højde for, at Victorias moder skulle regere på vegne af hende indtil hun var myndig.

Kong William havde dog ikke den store tillid til Victorias mor og erklærede derfor i 1836, at han ikke havde i sinde at dø før Victoria blev 18 år. Han ville på denne måde sikre, at moderen ikke kom til at regerer.
Dronning Victoria 1838
Portræt af Dronning Victoria (1837-1876) malet af Hayter i 1838.
Kilde: Henry Pierce Bone, Public domain, via Wikimedia Commons

Kroningen af dronning Victoria

Victoria blev kronet til dronning af Storbritannien i 1837. Det skete kort efter hendes 18-års fødselsdag. Da Kong William d. 4 døde mindre end en måned efter hendes fødselsdag.

Dronning Victoria fakta

Fulde navn: Alexandrina Victoria

Kroning: 28. juni 1838 Westminster Abbey

Regerede: 20. juni 1837-22. januar 1901 (63 år)

Forgænger: Vilhelm 4.

Efterfølger: Edward 7.

Født: 24. maj 1819 Kensington Palace, London

Død: 22. januar 1902 (81 år). Osborne House, Isle of Wight

Hvilested: Frogmore, Windsor

Far: Prins Edvard Augustus, hertug af Kent og Strathearn

Mor: Prinsesse Victoria af Saxe-Coburg-Saalfeld

Gift: Albert af Sachsen-Coburg-Gatha (gift 1840)

Hvem var gift med Dronning Victoria?

Dronning Victoria var gift med prins Albert af Sachsen-Coburg-Gortha.

Det havde stor betydning, hvem Victoria blev gift med. Der var flere kandidater i spil. Det var dog besluttet på hendes mor side, at hun skulle gifte sig med hendes jævnaldrende fætter Albert.

Victoria og Alberts forhold blev indledt i 1837. Victorias mor inviterede prins Albert til paladset. Herefter begynde de to at skrive med hinanden og blev meget forelsket.

De blev gift i 1840 efter Victoria havde friet til Albert i slutningen af 1839.

Prins Albert

Albert blev en vigtig politisk rådgiver, samtidig med at han blev dronningens partner og erstattede Melbourne som den dominerende indflydelse på dronningen i den første del af hendes regenttid.

Hvor gammel blev Prins Albert

Albert blev 42 år gammel (1819-1861)

Hvornår død dronning Victorias mand?

Dronning Victorias mand døde i 1861. Prins Albert døde af tyfus. Victoria var i dyb sorg, og det ophørte aldrig. Hun forventede det samme af sine omgivelser. Hun traf efterfølgende alle beslutninger ud fra, hvad hun forestillede sig, at Albert ville have gjort.

Victorias tilbagetrukne liv efter 1861 og Alberts død betød en voksende støtte til Republikanisme i Storbritannien. Det blev dog igen afløst af en øget popularitet i hendes sidste del af regentperiode

Hvor mange børn havde Dronning Victoria?

Dronning Victoria fik sammen med prinsgemalen Albert af Sachsen-Coburg og Gatha fik ni børn. Hendes ni børn er følgende:
Viktoria, Tysk kejserinde
Edward 7., Konge af Storbritannien
Alice, Storhertuginde af Hessen og Ved Thinen
Alfred, Hertug af Sachsen-Coburg og Gotha
Helena, Prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg
Louise, Hertuginde af Argyll
Prins Arthur, hertug af Connaugh
Prins Leopold, hertug af Albany
Beatrice, Prinsesse af Battenberg

Dronning Victoria og hendes død

Dronning Victoria døde på Isle of Wight i 1901. Hun blev den sidste britiske monark af Fyrstehuset Hannover. Hun blev efterfulgt af hendes søn Edward7. af Huset Sachsen-Coburg og Gotha.

Hvor er dronning Victoria begravet?

Dronning Victoria er begravet i Frogmore Mausoleum i Windsor den 4. februar 1901.

Dronning Victoria og Danmark

Dronning Victoria er oldemor til Danmarks tidligere Dronning Ingrid og dermed tipoldemor til Danmarks nuværende Dronning Margrethe

Dronning Victoria bløder – Den Kongelige Sygdom

I 1800-tallet og i starten af 1900-tallet bredte der sig en blødersygdom til de kongelige familier i Tyskland, Spanien og Rusland.

Den engelske dronning Victoria var bærer af et sygdomsfremkaldende gen. Der var flere af hendes efterkommere, som var blødere blandt andet den russiske kejsers søn, Aleksej. Sygdommen blev bredt mellem kongefamilierne, da de royale familier giftede sig på kryds og tværs af landene.

Dengang tilkaldte man sygdommen ”Den Kongelige Sygdom”. Det var dog først i 1991, da man undersøgte blod fra knoglerester af den myrdede zar-familie, at man fastslået, at der var tale om blødersygdommen hæmofili B.

Dronning Victorias søster Fedora

Prinsesse Feodora til Leiningen (1807-1872) var tysk prinsesse af Leiningen. Hun var fyrstinde af Hohenlohe-Langenburg fra 1828 til 1860.

Feodora var datter af fyrst Emich Carl af Leiningen og prinsesse Victoria af Sachsen-Coburg-Saalfield. Hvilket gør hende til halvsøster af Dronning Victoria af Storbritannien.

Prinsesse Feodora blev gift i 1828 med hertug Ernst 1. af Hohenlohe-Lagenburg.

Huset Hannover

Huset Hannover er et tysk fyrstehus. Det nedstammer fra Henrik Løv, som regerede Braunschweig-Lüneburg som hertuger, kurfyrster og senere konge.

Huset Hannover besteg den britiske trone i 1714, hvor Georg 1. blev kongen af Storbritannien og Irland. Huset Hannover besad den britiske tone indtil Victorias død i 1901.

Herefter gik tronen videre til Victorias mands tyske slægt, den albertinske linje af Wettin-dynastiet. De stadig i dag regerer landet.

Kong Edvard 7.

Kong Edvard 7. var den ældst søn af Dronning Victoria, og derfor hendes efterfølger. Han blev kronet i Westminster Abbey den 9. august 1902. Selv om Edvard hele sit liv var blevet kaldt Albert, tog han navnet Edvard 7. som konge. Hans mor havde nemlig efter sin mands død bestemt, at ingen skulle hede Albert som konge.

Edvard blev kendt som ”The peacekeeper”, da han forsøgte med diplomatiske metoder at forhindre konflikter og krige.

Hans regeringsperiode hed den Edvardianske periode, som viste begyndende sociale og politiske forandringer.

Edvard 7.s regeringstid blev kort, han døde kun ni år efter, at han blev kronet. Edvard døde i 1910 og blev 68 år gammel.
Kong Edvard 7.
Kong Edward 7. (1902-1910).
Kilde: W. & D. Downey, Public domain, via Wikimedia Commons

Westminster Abbey

Westminster Abbey er en gotisk kirke på størrelse med en katedral. Kirken blev bygget mellem 1045 og 1050.

Kirken Westminister Abbey er det traditionelle kronings- og begravelsessted for de engelske monarker siden Vilhelm Erobreren.

Det officielle navn er The Collegiate Church of St. Peter, Westminster.
Westminster Abbey
Westminister Abbey

TV-serien Victoria

Victoria er en britisk dramaserie fra 2016. Den er skabt af Daisy Goodwin. Skuespillerinden Jenna Coleman spiller dronning Vicotria.

Den første sæson af serien handler om Dronning Victorias første regeringsår 1837, fra hendes kroning, da hun var 19 år. Hvor vi møder Lord Melbourne, som hun var forelsket i inden, hun friede og giftede sig med prins Albert. Den slutter med hendes fødsel af deres første barn Victoria i 1840.

Læs mere om serien på IMDB.

Filmen Victoria og Abdul

Victoria og Abdul er en britisk dramakomedie fra 2017. Filmen er instrueret af Stephen Frears. Manuskriptet af skrevet af Lee Hall, som er baseret på en bog af Shrabani Basu.

Filmen er baseret på en sand historie om venskabet mellem Dronning Victoria af Storbritannien og hendes indiske tjener Abdul Karim.
Judi Dench spiller Dronning Victoria og Ali Fazal spiller den indiske tjener Abdul Karim.

Læs mere og se trailer til filmen på IMDB.

Filmen The Young Victoria

Filmen The Young Victoria er en britisk, historisk dramafilm fra 2009. Emily Blunt spiller Victoria i filmen. Den er instrueret af Jean-Marc Vellée og produceret af Martin Scorsese.

En dramatisering af de første meget turbulente år af Dronning Victorias regeringstid og hendes forelske medprins Albert.

Bogen ”Victoria. Kvinden, der regerede verdens største imperium”

Julia Baird er den første historiker, som der nogensinde har haft adgang til de kongelige arkiver på slottet Windsor.

Bogen ”Victoria. Kvinden, der regerede verdens største imperium” bygger på grundig research. En research, som viser Victoria som en temperamentsfuld, intelligent og sanselig kvinde.

Bogen tegner et indsigtsfuldt og levende billede af verdens mægtigste kvinde.
Læs også artiklen om en anden kendt prinsesse fra Storbritannien: Prinsesse Diana - hendes liv og tragiske død

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar