Frihedsgudinden

Frihedsgudinden er et amerikansk nationalmonument og en kæmpe turistattraktion både for amerikaner og udenlandske turister. Hvert år strømmer millioner af turister til Liberty Island for at se Frihedsgudinden. Statuen er blevet et symbol på Frihed.

Frihedsgudinden

Hvem er Frihedsgudinden

Frihedsgudinden er en stor statue af en kvinde med en fakkel i hånden, hun står i New Yorks havn og byder alle rejsende velkommen.

Statuen er en gave fra Frankrig, og den er skabt af den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdi (134-1904).

Frihedsgudinden fakta

Fulde titel: Liberty Enlightening the World (fransk: La Liberté éclairant le monde)
Skaberen: Den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904)
Placering: New Yorks havn på Liberty Island
Højde: 93 meter høj
Vægt: 204,1 ton
Materialer: jern og beklædning af kobber

Hvad er historien bag Frihedsgudinden

Frihedsgudinden er en gave fra Frankrig til USA som et tegn på venskab. Det var billedhuggeren Bartholdis opgave at gøre statuen til noget helt speciel, hvorfor han byggede den større end andre statuer og fyldt med masser af symbolik.

Frihedsgudinden historie

USA og Frankrigs venskab blev særligt styrket under Den amerikanske uafhængighedskrig, da Frankrig støttede amerikanernes kamp mod briterne.

Det var under et middagsselskab i 1865, at den franske billedhugger Frédéroc Barholdi fik idéen til et stort monument, som en gave fra Frankrig til USA. En gave som et mindesmærke for USA’s uafhængighed og et billede på, at franskmændene også tilsluttede sig idéerne om frihed og lighed.

Det blev dannet en komite, Den fransk-amerikanske Union, som stod bag projektet. Der blev i 1875 udsendt opfordringer til, at folk skulle give økonomisk støtte til projektet og det blev afholdt en række støttearrangementer for at indsamle penge til projektet. Grundstenen til statuen blev lagt den 5. august 1884.

Hvornår kom Frihedsgudinden til USA

Frihedsgudinden kom til USA i 1885 transporteret i 350 dele i flere hundrede kasse.

Skabelsen af Frihedsgudinden

Frihedsgudinden blev bygget i Frankrig og herefter fragtede til USA i mindre dele. Det var Frankrig, som stod bag finansieringen af selve statuen, og hvorimod USA stod bag finansieringen af grundstenen til statuen.

Den 5. august 1884 lagde amerikanerne grundstenen til statuen, og Frihedsgudinden blev i sine 350 dele fragtet til Frankrig til USA i juni 1885.
Den 28. oktober 1886 stod statuen færdig, og den blev indviet af Præsident Grover Gleveland.

I 1986 blev statuens 100-årsdag fejret. Frihedsgudinden havde her gennemgået to års restaurering, hvor over tusinde dele blev udskiftet, fået en ny fakkel og installeret en elevator.

Soklen Frihedsgudinden står på rummer et museum, som viser byggeriet af statuen og dens symbolik.

Frihedsgudinden øen

Frihedsgudinden øen er Liberty Island, som oprindelig hed Bedloe’s Island. Øen skiftede officielt navn i 1956. Liberty Island ligger i New Yorks havn udenfor Manhattan.

Man kan komme ud til øen med færge.

Hvor ligger frihedsgudinden

Frihedsgudinden ligger på Liberty Island, New York i USA.

Frihedsgudindens betydning

Frihedsgudinden har stor symbolsk betydning for amerikanerne, de forbinder statuen med tankerne om frihed, ligeret og demokrati.

Statuen er blevet et symbol for det amerikanske, hvor den bruges i både film, magasiner og lignende som reklame for USA. Frihedsgudinden har derfor lige siden start været en stor del af den amerikanske kultur. Den står som et billede for venskab mellem folkeslag, særligt set i lyset af, at det er en gave fra Frankrig til USA.

Frihedsgudinden er en kvinde med en krone på hovedet. Kronen har syv takker, som symboliserer de syv verdenshave og alle kontinenterne. I venstre hånd holder hun lovbogen med datoen 4. juli 1776, som er USA’s uafhængighedsdag. I den anden hånd holder frihedsgudinden en fakkel, hvor frihedens flamme brænder. Ved hendes føder er der sprængte lænker, som er et billede på, at al tyranni er afskaffet.

Generelt er Frihedsgudinden et stærkt symbol på frihed.

Frihedsgudinden og UNESCOs verdensarv

I 1984 blev Frihedsgudinden optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

UNESCO’s Verdensarvslisten er en liste udarbejdet af FN over de steder, byer, bygninger, skulpturer og lignende, som er enestående og har værdi for hele menneskeheden.

En optagelse på listen betyder, at der ydes beskyttelse, vedligeholdelse og restaurering af stedet.
Læs meget mere om UNESCO’s Verdensarvsliste, og hvad det betyder at
 være en del af listen.

Frihedsgudinde Frankrig

I Frankrig står der en cirka kvart størrelse af Frihedsgudinden til ære for billedhuggeren Frédéric Auguste Barholdi, som står bag Frihedsgudinden. Den franske Frihedsgudinde er placeret i Barholdis fødeby Colmar, hvor den er placeret i en rundkørsel, som fører ind til byen.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler