Giv haven en tiltrængt makeover med hækplanter

Du kender den godt, ligusterhækken, den store grønne hegnagtige vækst, som pryder rigtig mange parcelhushaver. Det er der en grund til, for selv om mange elsker at hade den stedsegrønne hæk, så er hækplanter utroligt populære i de danske haver. Læs med her og bliv klogere på hækplanter.

Hækken er den naturlige løsning i haven

Der er mange grunde til, at hækplanter er en god løsning i din have. For det første tilføjer en hæk en naturlig skønhed til haven i modsætning til traditionelle hegn, og så skaber hækken en organisk struktur, der virker naturlig og i harmoni med resten af haven.

Samtidig er hækplanter gode til at afskærme din have og give dig en smule privatliv fra biler og nysgerrige naboer. Dertil kommer, at en hæk ikke kun er en god løsning for dig og din familie; hækplanter er gode for biodiversiteten. De skaber nemlig levesteder og fødekilder for havens fugle, insekter og andre smådyr.

Der er mange grunde til at benytte hækplanter i haven, men der er ingen der siger, at det skal være liguster eller at du ikke kan bruge hækplanterne på mere utraditionel vis. For eksempel kan en hæk bruges som smuk afskærmning af dine skraldespande eller din kompostbeholder. Hækplanterne kan også bruges til at dele en have op i mindre rum, så den bliver mere intim. Lav for eksempel en hyggelig læsekrog i et hjørne af din have med flotte hækplanter.

Mange hækplanter med forskellige kvaliteter

Der er flere typer af hækplanter på markedet og de har alle forskellige kvaliteter. Nogle af dem er stedsegrønne og holder farven året rundt, mens andre taber bladene om efteråret. Blandt de mest populære i de danske haver er uden tvivl ligusterhækken, thuja-hækken og bøgehækken.

Ligusterhæk er hårdfør, hurtigvoksende og trives i de fleste haver, hvilket gør den meget attraktiv i blandt andet nybyggerhaver. Den er grøn hele året, har hvide blomster om sommeren og sorte bær om efteråret. Den er især god til dig, der vil se hurtige resultater og kun gider klippe hæk én gang om året.

Thuja-hækken er også stedsegrøn og har en tættere vækst end ligusterhækken. Den er en god hækplante for dig, der gerne vil skabe små afskærmede rum i haven eller som gerne vil have privatliv fra naboerne.

Bøgehækken er en hæk lavet af små bøgeplanter. Den får en tæt vækst og mange elsker den for dens smukke lysegrønne blade og fordi den kan klippes helt tæt i former. Bøgehækken er dog ikke grøn hele året, men taber bladene om efteråret. Derfor kræver den også større vedligeholdelse end både thuja og liguster.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler