Halfdan Rasmussen - Digteren bag ABC og utallige rim og remser

Halfdan Rasmussen er kendt og elsket for sine humoristiske børnerim og Tosserier. Alle danske børn har stiftet bekendtskab med ”Halfdans ABC”, som har været med til at lære dem det danske alfabet på en underholdende måde. Hans første digte bag dog præg af den hårde tid under besættelsen og depressionen i 30’erne. Bliv lidt klogere på Halfdan Rasmussens forfatterskab her.

Halfdan Rasmussen
Halfdan Wedel Rasmussen (1915-2002).
Kilde: Ukendt fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem er Halfdan Rasmussen

Halfdan Wedel Rasmussen var en af Danmarks mest populære digtere. Han er særligt kendt for hans børnerim.

I 1958 vandt han De Gyldne Laurbær for digtsamlingen Torso. Torso var et produkt af en rejse til Grækenland sammen med tegneren Ernst Claus.

Halfdan Rasmussen fakta

Halfdan Wedel Rasmussen

Født: 29. januar 1915 på Christianshavn i København

Død: 2. marts 2002 i Hornbæk

Ægtefælle: Ester Nagel

Børn: Iben Nagel Rasmussen og Tom Nagel Rasmussen

Beskæftigelse: Skribent, forfatter, digter

Genre: Digte

Hvad har Halfdan Rasmussen lavet

Halfdan Rasmussen har lavet utallige digtsamlinger, tosserier, rejseskildringer, noveller og børnebøger. Heriblandt kan der nævnes af digtsamlinger: Digte under Besættelsen, 1945, tosserier: Tosserier i udvalg, 1960, rejseskildringer: Med solen i ryggen, 1963 og af børnebøger: Den lille frække Frederik og andre børnerim. Halfdan Rasmussen har kun udgivet en novelle: Livet i vold, 1951.

Se den komplette liste over alle Halfdan Rasmussens udgivelser på forfatterweb.dk

Hvor gammel blev Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen blev 87 år gammel

Hvilken rolle spillede Halfdan Rasmussen under besættelsen

Under besættelsen og depressionen i 1930’erne skrev han de første digte. Disse digte var præget af pessimisme, dog der af og til sneg sig satire ind i dem.

Han gik også aktivt ind i kampen mod besættelsesmagten. Hans idealisme gjorde ham til modstandsmand.

Halfdan Rasmussen skildrer sine oplevelser og udtrykker sin modstand mod nazismen i ”Digte under Besættelsen”. Digtsamlingen blev udgivet efter krigen. En række af digtene var allerede blevet publiceret i illegale blade.

Digteren Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen debuterede med digtsamlingen Soldat eller Menneske i 1941. Den afspejler den splittelse, mennesket føler i en krigshærget tid.

Halfdan Rasmussen digte

Halfdan Rasmussens er kendte for sine munterhed og sjove Tosserier og Børnerim, hans digte var fyldt med sproglige spil og overraskelser.

Tosserierne er spændstige rim, der med humor behandler de svære sider af livet. Hvorimod børnerimene ligger et sted imellem de engelske nonsensrim og små, rappe historier.

Halfdan Rasmussen ABC tekst – Halfdans ABC

Halfdans ABC er en billedbog fra 1967, hvor Ib Spang Olsen har lavet illustrationerne.

Bogen er bygget op om det danske alfabet, hvor hvert bogstav har fået sit eget vers og en illustration. Bogstavet B handler om drengen Benny, hvis bukser brænder.

I 2006 blev Halfdans ABV optaget i Kulturministeriet Kulturkanon under kategorien Børnekultur.

Hør herunder nogle af rimene fra Halfdans ABC

Ib Spang Olesen

Ib Otto Spang Olsen (11. juni 1921 – 15. januar 2012) var en dansk tegner og forfatter. Ib er særligt kendt for sine illustrationer til Halfdan Rasmussens børnebøger med rim og remser.

Han modtog i 1972 den internationale H. C. Andersen-medalje for sine tegninger. Derudover har han også modtaget Kulturministeriets børnebogspris.

Digtsamlingen Torso

”Torso” er en digtsamling af Halfdan Rasmussen, som han udgav i 1957. I 1958 modtog han en De Gyldne Laurbær for bogen.

Inspirationen til digtene er kontrasten mellem fortidens storhed og grækernes fattige liv. Det er en rejse til Grækenland, som der ligger til grund for ”Torso”, men også ”Med solen i ryggen” og ”Mørke over Akropolis”

Halfdan Rasmussens børnerim

Det er særligt barnet og det barnlige, som der har en stor plads i Halfdan Rasmussens forfatterskab. Det bliver tydeligt igennem hans børnerim, hvor han ser verden barnets øjne.

Halfdan Rasmussen og politik

Halfdan Rasmussen var meget engageret politisk, han var blandt andet med i Kampagnen mod Atomvåben, Folkebevægelsen mod EU og Amnesty International.

Han var skribent ved det syndikalistiske ugeblad Arbejdet fra 1935 og i 1961-62 redigerede og udgav han den revolutionær syndikalistleder Christian Christensens erindringsbøger.

Hvor gammel blev Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen blev 87 år gammel
Hans politiske overbevisning kom også til udtryk i hans sangtekster, og her kan der særlig nævnes sangen ”Noget om helte”. Hør Otto Brandenburg synge sangen "Noget om Helte" herunder.

Halfdan Rasmussen priser

Halfdan Rasmussen har fået en del litteraturpriser og -legater igennem sin karrierer. To af dem er De Gyldne Laurbær i 1958 og Det Danske Akademis Store Pris i 1988.

Halfdan Rasmussens censur

Der er flere af Halfdan Rasmussens børnerim, som der er blevet censureret. Gyldendal, som udgiver hans værker mener, at der er enkelte ord i samlingen, der kan forstås racistisk.

Disse ændringer har været stærkt omdiskuteret.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler