Hooligans - en fodboldfankultur

Der ikke nogen som fodboldfans, som kan sætte en stemning og finde på diverse slagsange. Det er dog ikke altid, at festlighederne kun holder sig til selve fodboldkampen og slagsange. Mange fodboldkampe ender også i vold og ballade, når de fanatiske fans fra to klubber mødes. Det er ofte slåskampen for de såkaldte hooligans er lige så vigtig som selve kampen.

Hooligans

Hooliganisme er de voldelige aktiviteter mellem rivaliserende fodboldfans. Disse fans kaldes hooligans. Dette står i kontrast til den mere traditionelle fan kultur, hvor fans viser deres støtte med slagsange og kampråb.
HooligansHooligans
Kilde: Heptagon, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Hvordan opstod hooligans

Ordet hooligan blev brugt første gang i 1889. Det blev ikke brug i forbindelse med et fodboldrelateret slagsmål. Ordet hooligan blev brugt i den engelske dagspresse efter et slagsmål.

Hooligan som begreb skulle efter signe stamme fra navnet på ireren Padraic Houlihan. De deltog i 1800-tallet i en hærværksaktion mod engelske fabrikker sammen med en gruppe irske småbønder. De protesterede imod den industri, som tvang bønderne væk fra deres oprindelige levevej.

Hooligans er derfor altid blevet forbundet med mere eller mindre voldelige grupper.

Hooligans fakta

Hooligans er fanatiske fodboldfans, som ofte ender i voldlige optøjer.

Hooligans historie

Hooliganisme historie starter i England, hvor det opstod i midten af 1960’erne. Det er siden blevet et stigende problem i England og mange andre europæiske lande.

Hooligans i Danmark

I Danmark bliver der som oftest arrangeret slåskampe mellem hooligans ved kampe i Superligaen.

Folketinget vedtog i 2008 at indføre et register over hooligans. Det var et forsøg på at dæmpe problemet.

Casauls minder i Danmark om hooligans. Dog er den aktive søgen efter slagsmål skåret væk ved casauls. Fansene er stadige fanatiske, men de synger højt og klæder sig i dyrt mærketøj.

Hvad er casuals

Causal er en betegnelse for en afslappet tøjstil, hvor man samtidig går i dyre mærker. Casaualstilen stammer fra Storbritannien.

Stilen stammer fra 1980erne, hvor man så fans på stadions som ikke bar klubbens farver, men dyrt tøj fra europæiske designere.

Casauls opstod ved, at hooligans ville undgå politiet. De kunne på denne måde nemmere mødes med andre fangrupper til slåskampe uden politiets indblanding.

Forskellige typer af fodboldfans

Rooligans
Hooligans
Ultras
Casuals

Hooliganregisteret i Danmark

Hooliganregisteret er et register over personer, der af dansk politik har fået en generel karantæne for at opholde sig ved bestemte idrætsbegivenheder.

En karantæne kan vare op til to år. En person opnår karantænen ved, at der er en begrundet mistanke om, at personen har begået visse lovovertrædelser i forbindelse med en bestemt idrætsbegivenhed.

Hvornår blev hooliganregisteret vedtaget

Hooliganregisteret blev vedtaget den 22. april 2008 og trådte i kraft 1. juli samme år.

Formålet med loven er at forebygge uroligheder og øge sikkerheden for tilskuere ved bestemte idrætsbegivenheder.

Danske hooligans

Der findes flere forskellige hooligansgrupper i Danmark. De største grupper hører til Brøndby, FCK og AGF.

Southside United er Brøndbys største gruppe. Gruppen har eksisteret siden 1992 og er en aktiv del af fanscenen i Brøndby.

Hvad hedder FCK hooligans

FCK hooligans hedder Copenhagen Casuals eller CC.

Hvad betyder hooliganisme

Hooliganisme er et engelsk ord og kan til dansk oversættes til bølleoptøjer. Hooliganisme er et begreb, som dækker over de optøjer og voldelige sammenstød, som sker mellem fodboldfans.

Hvad gør hooliganer

De forskellige hooligangrupper mødes til arrangerede slåskampe.
Slåskampene går under navnet offs. Disse slåskampe finder typisk sted langt fra fodboldstadions. Til de aftalte slåskampe er der ofte opstillede en række regler.

 Det kan være, at man kun må slås med andre hooligans og ingen anvendelse af våben.

Hvad er forskellen mellem roligan og hooligan

Forskellen mellem roligans og hooligans er, at roligans ønsker en fredelig og ikke voldelig tilgang til fodboldkulturen. Hvorimod hooligans opsøger voldelige optøjer ved fodboldkampe.

Hvad er en hooligan

En hooligan er en fodboldtilhænger, som dyrker sit fodboldhold på fanatisk vis. Hooligans er også klar til at slås for sit hold.

Mange forbinder hooligans med fulde og voldelige fodboldfans, som kommer fra de lavest sociale lag. Dette er dog ikke virkeligheden. Der findes hooligans fra alle samfundslag.

Hvad er en roligan

En roligan er en dansk fodboldfan af det danske landshold. Roligans ønsker at fodbold skal handle om spillet og hyggen ved at se fodbold.

”Rooliganismen” eller roliganbevægelsen stammer fra det danske landsholds succes i 1980’erne.

Den danske roliganbevægelse blev stiftet af Eigil Johansen fra Nyborg i 1986. Oprindeligt var roligans en flok fans, som mødtes på et værtshus i nærheden af parken.

Ultras

Ultras-fænomentet er for alvor slået igennem i den danske fodboldkultur. Konceptet stammer oprindeligt fra Italien. Her er de store ultra-grupper kendt for at forsøge at tiltvinge sig magt i klubberne.

I Danmark er det ofte ultra-grupper, som styrer begivenhederne og slagsangene under fodboldkampene.

Hvad handler Green Street hooligans om

Green street hooligans er en film fra 2005 med Lexi Alexander som redaktør.

Filmen handler om Matt, som anklages for besiddelse af narkotika. Han bliver i den forbindelse smidt ud af Harvard. Herefter flytter han til England for at bo hos sin søster. Her møder han sin svoger Pete, som introducerer ham for den britiske underverden indenfor fodbold. De såkaldte hooligans.

Pete er en del af gruppen Green Street Elite, som støtter West Ham. Matt opdager hurtigt, at det er slåskampene og ikke fodbold, som er i centrum. Matt bliver meget fascineret af det voldelige og loyalitetsprægede miljø.

Læs mere om filmens og dens medvirkende på IMDb.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
user