Interesseret i penge? Bliv klogere på mønthistorien

Dette indhold er sponsoreret
Historien om mønter er en lang og kompliceret en af slagsen. Den strækker sig over flere tusinde år og udvikler sig stadig i dag. Hvis du er interesseret i penge, lån og økonomi, kan du læse meget mere om mønthistorien her. Vi har samlet tre af de vigtigste nedsalg.

En af de mest interessante temaer i historien er penge og økonomi. De er fænomen i et system, som vi selv har skabt, og det styrer i høj grad vores samfund og liv. Penge betyder rigtig meget i verden i 2023, men det har de faktisk gjort i mere end 1000 år. Er du er interesseret i at lære mere om penge og lån i dag? Det kan du læse mere om lige her. Hvis du også vil lære lidt om historien om penge, der har ledt op til i dag, så læs disse tre nedslag fra den lange mønthistorie.

1. Mønter udbredes (1200-tallet)

I 1200-tallet begyndte mønter for alvor at blive udbredt i Danmark. Selvom der i nogle århundreder forinden også var blevet brugt mønter i Danmark og resten af Europa, så var det altså først her, at de for alvor blev udbredt. I dag er der stadig mange af mønterne fra den tid, som bliver fundet af arkæologer og amatørarkæologer over hele landet. Ligesom der er stor interesse for mønter i dagens Danmark, var der også dengang stor bevågenhed på de nye muligheder, som indførelsen af en møntøkonomi og et nyt handelssystem kunne give Danmark.

2. Søvminerne findes (1600-tallet)

I 1500-tallet blev sølvdaleren den primære internationale handelsmønt. Men pludselig stødte man på en udfordring. Der var ikke nok sølv til at kunne producere disse store mønter. I 1600-tallet finder man pludselig flere store sølvminer i Norge. Det ændrer tingenes tilstand drastisk. Pludselig er der rigeligt med sølv, så Danmark og Norge, som dengang var et samlet kongerige, kan producere sølvmønter i store mængder.

3. Industrialisering (1800-tallet)

Det havde stor indflydlelse på produktionen af mønter, da industrialisering for alvor tog fart i 1800-tallet. Nu var der pludselig helt andre vilkår for produktion af mønter. Danmark udviklede sig til at blive en større handelsnation end tidligere i kraft af dette. Det betød, at kvaliteten af møntproduktionen blev tydeligt forbedret, og tilliden til pengevæsenet blev genoprettet. Der var på dette tidspunkt stadig en lille mængde af økonomi baseret på naturalier. Det blev dog endelig afskaffet, og mønterne var for alvor stadfæstet som Danmarks primære betalingsmiddel.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler