Karen Blixen - Liv og forfatterskab

Karen Blixen var den første kvindelige danske forfatter som fik internationalt format. Hun slog for alvor igennem som forfatter med den internationale bestseller, Den afrikanske Farm. Som var en kærlighedserklæring til Afrika, hvor hun tilbragte store dele af hendes liv.

Karen Blixen
Karen Blixen (1885-1962)
Kilde: By SAS Scandinavian Airlines (http://images.flysas.com) [Public domain], 
via Wikimedia Commons, Public domain, via Wikimedia Commons

Karen Blixen

Baronesse Karen von Blixen-Finecke blev døbt Karen Christentze Dinesen. Karen Blixen var en dansk digter, forfatter og historiefortæller. Hun skrev også under en række pseudonymerne Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel.

Hun blev født den 17. april 1885 på Rungstedlund i Rungsted og døde også her den 7. september 1962.

Karen Blixen fakta

Født: 17. april 1885 på gården Rungstedslund i Rungsted

Død: 7. september 1962 på gården Rungstedslund i Rungsted

Uddannelse: Har gået på Kunstakademiet i København

Erhverv: Forfatter

Debut: Syv fantastiske Fortællinger, 1935

Periode: Efterkrigstidens eksistentialisme

Genre: Novelle

Dokumentar om Karen Blixen fra 2005

Hvornår fik Karen Blixen syfilis?

Karen Blixen fik syfilis kort efter, at hun blev viet med Bror von Blixen-Finecke den 14. januar 1914. Hun havde mange men af sygdommen resten af sit liv.

Hvad er syfilis

Syfilis er en seksuelt overført infektion.

Hvorfor flyttede Karen Blixen til Afrika?

Karen Blixen flyttede til Afrika for at drive en kaffeplantage.

Karen Blixen boede fra den 14. januar 1914 til den 14. juli 1931 i Britisk Østafrika. Ægteparret Karen og Bror von Blixen-Finecke flyttede til Afrika. Her etableret de Karen Coffee Company Ltd i begyndelsen af 1914.

Efter hendes brud med Bror indledte hun et nært venskab til den engelske storvildtjæger Denys Finch Hatton. Det endte med at blive en langvarig kærlighedsaffære, hvor Denys havde base hos Karen Blixen mellem hans safarier. Denys døde i et flystyrt i maj 1931, hvilket var et stort tab for Karen Blixen.

I august 1931 rejste Karen Blixen hjem til Danmark. Det gjorde hun efter tabet på hendes store kærlighed, fejlslagne kaffehøst og den økonomiske depression efter Wall Street-krakket i 1929.

Karen Coffee Company Ltd.

Karen Coffee Company Ltd. er et familieaktieselskab, der ejede Karen Blixens kaffefarm i Britisk Østafrika (blev til Kenya i 1919).

Farmen gik konkurs i 1931.

Karen Blixens forfatterskab

Karen Blixens forfatterskab startede for alvor efter, at hun kom hjem fra Afrika. Hun havde før sin tid i Afrika udgivet to noveller i danske tidsskrifter i 1907 under pseudonymet Osceola.

Hun udgav sin første bog Syv fantastiske Fortællinger i USA i 1934 under pseudonymet Isak Dinesen. Herefter blev bogen udgivet i Storbritannien i september samme år og i Danmark i september 1935.

Hendes anden og mest kendte bog er Den Afrikanske Farm. Den Afrikansk Farm udkom i 1937. Karen Blixen skrev gyserromanen Gengældelsens Veje under 2. Verdenskrig. Den udkom i 1944 under pseudonymet Pierre Andrézel.

Den afrikanske farm af Karen Blixen

Den afrikanske Farm eller på engelsk Out of Africa er et memoireværk af Karen Blixen. Bogen handler om hendes 17 år i Afrika fra 1914 til 1931. Her drev Karen Blixen en kaffefarm ved bjerget Ngong i Kenya, dengang det Britisk Østafrika.

Hendes værk giver et levende øjebliksbillede af afrikanernes og kolonisternes liv i Kenya under det Britiske Imperium.

Syv fantastiske Fortællinger af Karen Blixen

Syv fantastiske Fortællinger og på engelsk Seven Gothic Tales er en samling af fortællinger, som er skrevet af Karen Blixen. Fortællingerne blev udgivet under pseudonymet Isak Dinesen i USA i april 1934. I Danmark blev Syv fantastiske Fortællinger udgivet den 25. september 1935 med Karen Blixens eget navn.

Hvad var Karen Blixens kælenavn?

Karen Blixens kælenavne er mange, de to mest kendte pseudonymer er Isak Dinesen og Pierre Andrézel.

Hvad er Karen Blixen kendt for?

Karen Blixen er mest kendt for Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er særligt kendt for disse værker i Danmark, USA og England.

Breve fra Afrika

Efter Karen Blixens død blev et udvalg af hendes breve til familien udgivet med titlen Breve fra Afrika. Den første udgave blev udgivet i 1978, og en udvidet udgave blev udgivet i 2013 under titlen Karen Blixen i Afrika.

Karen Blixen

Karen Blixen litteraturpriser

En liste over de litteraturpriser, som Karen Blixen har modtaget

Holberg-Madllien

1949

Ingenio et arti

1950

De gyldne laurbær

1952

H. C. Andersens Legatet

1955

Kritikerprisen

1957

Henri Nathansens Mindelegat

1957

Henrik Pontoppidans Legat

8. april 1873

Hvor boede Karen Blixen

Karen Blixen boede en stor del af sit liv i Afrika i det daværende Britisk Østafrika og derudover boede hun i hendes barndomshjem Rungstedlund.

Karen Blixen familie

Karen blev født på Rungstedlund i Nordsjælland som næstældste datter af forfatteren kaptajn Wilhelm Dinesen og Ingeborg Dinesen. Hendes mor var af en borgerlig slægt, hvor faren er søn af en officer og godsejer.

Karen Blixen alder

Karen Blixen blev 77 år gammel.

Karen Blixen gift

Karen Blixen var gift med Bror von Blixen-Finecke, der var baron. Bror var hendes halvfætter, og de blev gift den 14. januar 1914. Det var den samme dag, som hun ankom til Britisk Østafrika. Det var til alles store forundring, da hun igennem hele sin ungdom havde været forelsket i Brors bror.

Bror og Karen var meget forskellige, og Bror var også Karen Blixen utro. Parret blev separeret i 1921 og skilt i 1925.

Hvilken sygdom døde Karen Blixen af?

Karen Blixen døde efter mange års sygdom i 1962.

Karen Blixen Museet

Karen Blixens familie hjem på Rungstedlund blev museum i 1991. Blixen levede størstedelen af sit liv i familiens hjem. En stor del af Karen Blixens værker blev skrevet i Ewalds stue, som er opkaldt efter forfatteren Johannes Ewald.

Stuerne i nordfløjen står, som Karen Blixen indrettede dem. Du finder på museet både en museumsbutik, café. Udstillingsrum med bibliotek og et galleri med oliemalerier, pasteller og kultegninger udført af Karen Blixen.

Man kan også besøge Karen Blixens tidligere farm uden for Nairobi. Det er en af Kenyas mest besøgte turistmål.

Hvad var Karen Blixens kælenavn?

Karen Blixens kælenavne er mange, de to mest kendte pseudonymer er Isak Dinesen og Pierre Andrézel.

Hvad er Karen Blixen kendt for?

Karen Blixen er mest kendt for Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er særligt kendt for disse værker i Danmark, USA og England.

Breve fra Afrika

Efter Karen Blixens død blev et udvalg af hendes breve til familien udgivet med titlen Breve fra Afrika. Den første udgave blev udgivet i 1978, og en udvidet udgave blev udgivet i 2013 under titlen Karen Blixen i Afrika.
Læs mere om Karen Blixen og hendes forfatterskab på Forfatterweb.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
user