Maraton - Maratonløbets historie

Hvert år bliver der afholdt utallige maraton rundt om i verdens storbyer. En maraton samler løbere fra hele verden og tusindvis af tilskuere. Et maraton er meget mere end et løb i dag, det er en hel begivenhed, som hele byen samles om.

marathon

Hvad er maraton

Maraton er et 42,195 langt løb og en klassisk langdistancedisciplin inden for atletik.

Maratonløb

Maratonløb bliver afholdt i alverdens storbyer rundt om i verden. Disse løb deltager mange forskellige løber på alle mulige forskellige niveauer.

Maraton er derfor ikke kun begrænset til elitesport, men mange helt almindelig sportsudøver gennemfører også et maraton i deres liv.

Maraton fakta

Her er samlet en oversigt med Maraton facts

Første løb: De Olympiske Lege i Athen 1896

Første danske løb: 25. oktober 1896 arrangeret af AIK 95

Distance: 42,195 (siden 1908)

Maratonløbets historie

Maratonsløbets historie går helt tilbage til en græsk fortælling af Slaget ved Marathon. Slaget Ved Marathon stod på i 490 f.Kr.

Ifølge legenden løb den tapre kurer Pheidippides barfodet fra byen Marathon og hele vejen til Athen. Distancen mellem Marathon og Athen var på cirka 40 kilometer. Phedippides løb distancen, da han skulle saflægge rapport om den athenske hærs sejr over perserne.

Da den tapre løber Phedippides havde overgivet sit budskab, faldt han angiveligt død om af sine anstrengelser.

Sparthalon

Historien om den tapre løber er formentlig ikke sandt. Der har dog angiveligt været en budbringer med navnet Pheidippides. Han var bare ud på en lidt længere løbetur. En løbetur fra Athen til Sparta, hvor han hentede assistance til slaget mod perserne. Denne distance mellem Athen og Sparta er på 245 km. Denne rute bruges i dag til ekstrem løbet Sparthalon.

Det første maratonløb blev løbet til de første Olympiske Lege i Athen i 1896.

Begyndelsen for nutidens maratonløb

Nutidens maratonløb og maratondistance på de 42,196 km blev løbet for første gang ved OL i London i 1908. Maratonløbets rute blev tilpasset den britiske kongefamilien. Løbet startede ved den kongelige residens Windsor Castle, og den sluttede ved den kongelige loge på det olympiske stadion.

Ruten der blev lagt, var på 26 miles og 385 yards, som svarer til de 42,195 km. Hermed var den nye maratondistance introduceret, og i 1921 blev distancen på 42,195 officielt godkendt af det internationale atletikforbund.

Maraton Fakta: Hvorfor er marathon 42195 meter lang?

Et marathon er 42195 meter lang, da ruten under OL i London i 1908 skulle tilpasses den kongelige familie, så de kunne overvære løbet. Herefter blev det vedtaget, at 42,195 km er den officielle længde for et maraton.

Hvad er Det Internationale Atletikforbund

International Association of Athletics Federations forkortet til IAAF er det internationale atletikforbund. Atletikforbundet blev stiftet i Stockholm i 1912. Der blev afgjort, at IAAF skulle standardisere metoder for tidtagning og registrere verdensrekorder.

Siden stiftelsen har IAAF tilføjet adskillige regler og forbedringer til atletikken.

Maraton Fakta: Hvor meget er et maraton?

En maraton er en meget lang løbedistance på 42,195 km.

Hvorfor hedder det en marathon

Det hedder en marathon efter myten om en græker, der løb distancen fra byen Marathon og hele vejen til Athen, som har en distance på omkring 40 kilometer.

Marathon er på dansk maraton.

Hvor lang tid tager det at løbe et maraton

Det er forskelligt, hvor lang tid, det tager at løbe et maraton. Det er dog en hyppig målsætning for maratonløbere at snige sig under 4 timer. Det kræver et gennemsnitstempo på 5:42 min/km. 

For de mere ambitiøse er grænsen tre timer, det kræver et gennemsnitstempo på 4:16 min/km.

Hurtigste maraton

Hurtigste maraton løber er Haile Gebrselassie fra Etiopien. Han satte den nuværende verdensrekord i Berlin ved Berlin Marathon. Gebsrelassie satte verdensrekorden den 28. september 2008 med en tid på 2 timer, 3 minutter og 59 sekunder. Gebrselassie er derfor et ikon og det største navn i maratonsporten.

Den hurtigste kvindelig maraton løber er britiske Paula Radcliffe. Hun løb verdensrekorden ved London Marathon i 2003. Radcliffe løb maratonet på 2 timer, 15 minutter og 25 sekunder.

Hvad er verdensrekorden for maraton

Verdensrekorden for maraton er på 2 timer, 3 minutter og 59 sekunder. Indehaveren af verdensrekorden er den etiopiske løber Haile Gebrselassie.

Hvad er den danske rekorder for maratonløb?

Den danske rekord for kvindelige maraton løber er på 2 timer, 29 minutter og 34 sekunder. Indehaveren af rekorden er Dorthe Rasmussen, som løb den i 1989 fra Glostrup IC maraton.

Den danske rekord for mandlige maraton løber er på 2 timer, 9 minutter og 43 sekunder. Indehaver af den danske rekord for maratonløb er Henrik Jørgensen fra Herlev Atlektik.

Maraton Ol

Maraton har været en del af Olympiske Lege siden dens begyndelse i 1896. I de første knap 100 år var Marathon kun en disciplin for mænd.

Det var først ved OL i Los Angeles i 1984, at maraton kom på programmet for kvinder.
Læs mere her om OL i artiklen De Olympiske Lege (OL)marathon

Ol maraton kvinder 1984

Det var ved OL i 1984, at der for første gang blev afholdt maraton for kvinder. Det blev afholdt den 5. august 1984. Der var 50 løber fra 28 lande. 44 af de 50 løbere afsluttede løbet.

Verdens rekordindehaver Joan Benoit i USA vandt løbet og fik guldmedaljen.
Løbet var strategisk bemærkelsesværdigt for Benoit. Hun valgte at lave et modigt træk kort inde i løbet. På trods af augustvarmen stak hun af fra feltet, og resten af feltet forsøgte ikke at holde trit med hende. Benoit fastholdt sin føring hele vejen og vandt over Grete Waitz fra Norge med mere end et minut.

Hvor langt er et maraton

Et maraton er en distance på 42,195 km.

New York City Marathon

New York City Marathon er et af de største maratonløb i verden. Deltagerantallet til løbet ligger hvert år mellem 30.000 og 35.000 deltager. Der regnes med, at der er op mod en million tilskuere rundt om i gaderne for at heppe på løberne.
New York Marathon er en del af de seks maratonløb, der udgør World Marathon Majors.

Hvad er World Marathon Majors

Wold Marathon Majors består af seks maratonløb fra rundt om i verden: Tokyo marathon, Boston Marathon, London Marathon, Berlin Marathon, Chicago Marathon og som nævnt ovenfor New York Marathon.
Maratonet bliver løbet igennem New Yorks gader tidligt i november. Hvor New York stadig er prydet af de smukke efterårsfarver.

Det første New York City Marathon blev løbet i starten af 1970øerne. Her løb deltagerne runder i Central Park på Manhatten. Det var først i 1976, at løbet blev rykket ud på gaderne. Hvor deltagerne løber gennem New Yorks fem amter: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan.

Målet er altid i Central Park. De sidste fem kilometer bliver gennemført i et lettere kuperet terræn. Hvilket har igennem årene kostede flere løbere sejren.

Se I videoen herunder New York City Marathon 2021

Berlin Marathon

Berlin Marathon bliver hvert år i slutningen af september afholdt i Berlin. Løbet bliver arrangeret af den berlinske løbeklub SC Charlottenburg.

Det første Berlin Marathon blev afholdt den 13. oktober 1974. Dengang deltog 286 løbere. I dag deltager omkring 40.000 i løbet.

Den danske løber John Skovbjerg fra AGF vandt Berlin Marathon i 1984. Skovbjerg gennemførte maratonet på 2:13:35, hvilket der på dettetidspunkt var den uofficielle maratonrekord. Han er hidtil den eneste dansker, som der nogensinde har vundet Berlin Marathon.

Haile Gebselassie satte verdensrekord i marathon-distancen ved Berlin Marathon i 2007 med en tid på 2:04:26. Han slog sin egen rekord igen i 2008, hvor han satte en ny verdensrekord på 2:03:59.

Læs mere om Berlin Marathon på deres hjemmeside og se samtidig, hvornår det næste maraton bliver afholdt.

Copenhagen Marathon

Copenhagen Marathon er Danmarks største maraton. Maratonløbet i København bliver hvert år afholdt i maj og har over 10.000 deltagere. Copenhagen Maraton bliver arrangeret af Sparta Atletik og har været afholdt siden 1980.

Byen Marathon

Marathon eller Maraton er en lille by i Grækenland. Byen er mest kendt for slaget ved Marathon i 490 f.Kr., hvor en athensk hær slog de persiske topper.

Byen er også kendt for løbet maraton. Hvor legenden lyder, at budbringeren Pheidippides løb de 42 km til Athen for at fortælle om hærens sejre. Da han kom frem, råbte han ”vi vandt” og faldt død om.

Denne legende blev iscenesat igen igennem det første maratonløb ved de første moderne olympiske lege i 1896. Maratonet blev vundet af Spyridon Louis.

Halvmaraton

En halvmaraton er, som navnet indikerer et halvt maraton. Distancen for en halvmaraton er 21,0975 km. Et halvmaraton er en populær distance for almindelige motionister. Løbet er langt nok til at være en udfordring, men det kræver langt fra den samme træning som et maraton.

Et af de største halvmaratoner nogensinde var Broløbet mellem København og Malmø. Her fuldførte 79.719 løber maratonet. Løbet blev afholdt i forbindelse med åbningen af Øresundsforbindelsen i år 2000.

Nogle af de største halvmaratoner i Danmark er CPH Half, Bestseller Aarhus City halvmaraton og Lillebælt halvmaraton.

Fakta: Hvor langt er et halvmaraton

Et halvmaraton er 21,0975 km, som er den halve distance af et halvmaraton.

En liste over nogle af Danmarks største halvmaratoner

Se her mændenes verdensmesterskab i Maraton ved Wolrd Athletics Championships i Doha 2019

Maratonløb tidslinje

Den olympiske maratondistance

Den olympiske maratondistance har med årene varieret med knap et par 100 meter

40 km

1896

40,26 km

1900

40 km

1904

41,86 km

1906

42,196 km

1908

40,2 km

1920

42,75

1920

42,195

fra 1924

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar