Punk - musik, kultur og punkere

Punk voksede frem fra midten af 70'erne med dens støjende og "grimme" musik. Musikgenren punk skabte også punkere som gik i læderjakker med nitter, hullede bukser og vildt hår. Punker lever efter sloganet "No Future", hvorfor de mener, ingen skal bestemme over dem.

punker

Punk-rock

Punk-rock er en musikgenre. Der voksede frem i 1874-1976 i USA, Storbritannien og Australien.

Punken var i opposition til 1970’erne mainstream rock, som spillede hurtig og støjende rock. Som typisk har korte, minimalistiske sang og politiske, anarkistiske tekster.

Punken handler derimod om, at man skal komme ud over scenekanten. Det er ikke længere så vigtigt, at man spiller teknisk godt.

Punken var kun en kortvarig bevægelse fra midten af halvfjerdserne til starten af firserne. Den har dog haft en stor betydning for kulturen på verdensplan.

Fakta punk

Periode: 1874-1916
Fremkomst: USA og Storbritannien

Hvad er punkmusik

Punkmusik er rå, støjende og meget enkel. Musikken er bevidst grim, og derved hylder den musikkens vildskab.

Hvor punkmusikken består af guitar, bas, trommer og sang og ofte udspillede sig i korte nummer.

Den amerikanske punk musik var mere sofistikeret og intellektuel end den engelske.

Punk-rock musikere

The Ramones i New York og Sex Pistols og The Clash I London var bands I starten af bevægelsen. Hvorefter genren spredte sig til hele jorden. 

Hør The Ramones i videoen herunder.

H

Punk subkulturer

Punken blev en subkultur. Særligt i England blev punken betydeligt, men dog et kortvarigt kulturelt fænomen. Hvor punken udsprang i lokale miljøer, der havde tendens til at forkaste mainstream, hvoraf punken udviklede sig til subkultur.

Punk synonymer

Punken er synonymer med ungdomsoprør, provokerende tøjstil og anti-autoritære ideologier.

Hvad betyder punk rock

Ordet punk kommer fra engelsk, hvor det betegner oprindeligt træ, der rådnet på grund af svamp.

Genren Punk fik sit navn ved, at et band i miljøet lavet et band ved navn punk. Punk er dog ikke kun en betegnelse for musikken men hele kulturen rundt om den.

Hvad er Punk og anarki

Punk og anarki er med til definerer punkers holdning. Punkerne tog hurtig anarkismen og nihilismen til sig, hvor de afviste alt, det borgerlige samfund havde opbygget. Med den overbevisning om, at der var ingen, som skulle fortælle dem, hvad der var rigtigt og forkert.

Fakta: Hvad er nihilismen

Nihilismen er et synspunkt, der benægter eksistensen af et objektivt grundlag for erkendelse, moral eller samfundsorden.

Hvornår kom Punk til Danmark?

Punk kom til Danmark for alvor i forbindelse med det britiske band The Sex Pistols gav koncert.

Det britiske punkband The Sex Pistols spillede sin første koncert i Danmark den 14. juli 1977. Her kiggede mange voksne skævt til de unge punker.

Punk i Danmark

Sods var det første punkband i Danmark, som senere blev til Sort Sol. Hvor Peter Peter fra Sods/Sort Sol i dag spiller i bandet Bleeder, som læner sig meget op ad punk.

Punkerbands i Danmark var relativ få og samtidig var punkkulturen et relativt lille fænomen. Den københavnske punk lever stadig i dag.

Læs om Pære Punk festivalen på Den Gamle Bys hjemmeside

Danske punk band

The Sods var det første danske punkband og samtidig det største. De spillede deres første koncert den 24. november 1977 op Rødovre gymnasium som en del af et skoleprojekt.

I dag går The Sods under navnet Sort Sol. Bandet bevægede sig hurtigt væk fra det rene punk, og har i dag udgivet mange plader og er en af Danmarks største rockbands.

Punk historie

Punk opstod i USA på et spillested kaldet CBGB, i starten var punken meget ukendt. Men da bandet The Ramonens fik en pladekontrakt, så gik det hurtigt.

Punken kom også hurtig til England, hvor The Sex Pistols fik en stor og hurtig succes. Pladeselskaberne fandt ud af, at der var penge i punken.

Genren spredte sig hurtigt til resten af Europa, Australien og Japan.

Punker holdninger

Punkernes holdning var anti-autoritær og anti-social. Hvor deres slagord lød ”No future”, som var med til at understøtte deres ligegyldighed overfor både dem selv og deres omverden.

Fra omkring 1980 politiserede punkbevægelsen i anarkistisk retning.

Punker udseende

Punker udseende kan ofte genkendes ved læderjakke, som er forsynet med nitter, påmalede sloganer og badges. Hertil med ødelagte bukser og t-shirt. En punkers hår strittede ofte og havde skrigende farver. Hvor hanekammen også bliver forbundet med punker.

Punk tøjstil

En punkers tøjstil er ofte en læderjakke med nitter og badges, en t-shirt med et slogan eller band navn og slidte og ødelagte bukser.

Michael Strunge

Digteren Michael Strunge var en stor skikkelse omkring punkmiljøet. Hvor han færdedes i miljøet og skrev sin digte med inspiration i punkens ånd.

Han blev dog aldrig lukkede ind i inderkredsen.
Læs meget mere om Michael Strunge her

Punk i dag

Punkmiljøet i Danmark var lille, men det fik et stort eftermæle. Allerede i 1982 flød bevægelsens kerne ud. Og blev erstattet af 80’erne.

Mange nye musikgenre opstod med udgangspunkt i punk. Og der er også set mange bølger sidenhen, hvor musikken har været inspireret af punken.

Punkens historie

Punk tidslinje

En række vigtige datoer for punkens historie

The Ramones dannes i New York

Januar 1974

The Ramones spiller den første koncert på CBGB

16. august 1974

The Sex Pistols bliver dannet

Efterår 1975

Bandet PUNK udgiver deres første nummer – det band, som der er med til at navngive musikgenren

1976

The Sex Pistols spiller deres første koncert i Danmark. Officiel start på dansk punk.

13. juli 1977

Michael Strunge udgiver punktdigtsamlingen ”Skrigerne”. Digtet fremstår som en gravskrift over den danske punk, der er ved at falde fra hinanden.

August 1980

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
music-note