Seriemorderen Jack the Ripper

Jack the Ripper var en berygtet seriemorder i Whitchapel i Londons East End i 1888 Han menes at stå bag mindst fem mord på prostituerede, som alle fik skåret halsen over, hvorefter de fik fjernet indre organer. Jack the Ripper blev aldrig fanget, og han har derfor været genstand for flere 100 års spekulationer.

Jack the Ripper
Illustration af Jack the Ripper
Kilde: R. Taylor (R. & E. Taylor (Firm))The Illustrated London News, 
Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem er Jack the Ripper

Jack the Ripper er navnet på den mest kendte og uidentificerede seriemorder. Jack the Ripper er mistænkt for at stå bag flere drab i det fattige Whitechapel-distrikt i London i 1888.

Navnet ”Jack the Ripper” stammer fra et brev, som medierne publicerede. Brevet skulle efter sigende være fra morderen.

Jack the Ripper fakta

Pseudonym: “Jack the Ripper”, “The Whitechapel Murderer” og “Leatther Apron”
Født: Ikke kendt
Død: Ikke kendt

Hvem var Jack the Rippers ofre

Jack the Rippers ofre var typisk kvindelige prostituerede. Deres hals blev først skåret over, hvorefter deres maveregion blev lemlæstet.

Seriemorderen Jack the Ripper

Rygterne om, at de forskellige mord hang sammen, blev forstærket i september og oktober i 1888 i medierne.

Der var den særlige brutale karakter af mord og medierne håndtering, der gjorde, at man troede, at der var tale om en seriemorder, som gik under navnet ”Jack the Ripper”.

Den store mediedækning i aviserne betød, at rygterne om Ripper blev verdensomspændende og vedvarende.

Navnet Jack the Ripper

Navnet Jack the Ripper referer til opsprætteren, da han sprættede sine ofre op og fjernet deres organer. Selve måden organerne var fjernet på, tydede på, at moderen var en med kirurgisk viden

Jack the Ripper historien

På trods af, at der var stor efterforskning af en serie brutale drab i Whitechapel i 1891 kunne man ikke forbinde drabene med mordene i 1888. Det betød ikke, at historierne stoppede. Mordene blev aldrig opklaret, og Jack the Ripper er sidenhen blev genstand for historisk research, eventyr og rygter.

I dag findes der en lang række fiktive historier om Jack the Ripper. Der er blandt andet blev udgivet tre film om Jack the Ripper
Jack the Ripper fra 1988
From Hell fra 2001
Jack the Ripper – Eine Frau jagt einen Mörder fra 2916

Whitechapel I 1880’erne

Der var en stor indvandring af irske immigranter til England i midten af det 19. århundrede. Det betød, at der blev en stor overbefolkning i Englands store biler, særligt Londons East End. Fra begyndelsen af 1880’erne indvandrede jødiske flygtning fra Østeuropa også til dette område.

Den store overbefolkning i Whitechapel forringede arbejde- og boligforholdene. Kvinder blev drevet ud i prostitution, og der var øgede vold og røverier.

Whitechapel blev et berygtet område, hvis kun blev forstærket med drabene af ”Jack the Ripper”.

Jack the Rivers drab

Der blev udført mange angreb og drab mod kvinder i East Eng, hvorfor det er usikkert, hvor mange blev udført af den samme. 11 drab begået fra april 1888 til februar 1891 blev inkluderet af London Metropolitan Police Services under navnet Whitechapelmordene.

Fem af de 11 mord er kendt som ”de kanoniske fem”, som menes at være blevet udført af Ripper.

Der er mange mord, som er blevet knyttet til Jack the Ripper.

De kanoniske fem

De kanoniske fem er Mary Ann Nichols, Annie chapman, Elizabeth Stride, Ctherine Eddowes og Mary Jane Kelly.

Det var kendetegnet ved mordene var, at de alle var blevet grusom mishandlet. Hvor ofrene havde fået skåret hals op, lemlæstet maven og underlivet og fjernet organer.

Hør her om myteriet om seriemoderen Jack the Ripper

Hvem var mistænkt for at være Jack the Ripper

Antallet af mistænke for, hvem Jack the Ripper var er over 100. Der var teorier om, at det var en dannet overklassemand, muligvis en læge. Andre teorier var om, at det var en mand fra området, da alle mordene forgik om natten i weekenden og alle gerningssteder var tæt forbundet.

Jack the Ripper og aviserne

Jack the Ripper var den seriemorder, som blev vendepunktet for dækningen af krimi i journalistik. Han var ikke den første seriemorder, han var blot den første, som skabte en stor international interesse.

Der blev også i 1850’erne rettet på skattereformer, hvor det blev muligt at udgive billige aviser, som kunne nå en bredder berøringsflade.

Offentligheden var med til at skabe navnet Jack the Ripper. Herefter er skabelsen af øgenavne for særlige mordere blevet normal for pressen, heriblandt kan nævnes Øksemanden fra New Orleans, Jack the Strikker og Yorkshire Ripper.

Jack the Ripper eftermæle

Jack the Ripper har et stort eftermæle. Først og fremmest blev der skabt opmærksomhed omkring de dårlige forhold i den østlige del af London, hvor man fik ryddet op i årtierne efter. Historierne om Jack the Ripper lever vider i gaderne, hvor der er flere guidet turer.

Der blev åbnet et Jack the Ripper Museum i det østlige London i 2005.
Jack the Ripper blev også hurtigt efter hans mord børnenes ”bøhmand”. Afbildninger af ham har været mange lige fra en almindelig mand til et symbol på en aggressiv aristokrat.

Seriemorderen Jack the Ripper har lagt karakter til et utal af fiktive fortællinger, som grænser mellem fiktion og fakta.

Jack the Ripper blev i 2006 valgt af BBC History-magasinet og dets læsere, som den værste brite nogensinde.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler