Sherlock Holmes

Sherlock Holmes er den verdenskendte fiktive detektiv, som kan løse alle de sager, som ingen andre kan. Her dykker vi lidt ned i, hvem Sherlock Holmes er, og hvem der står bag den populære karakter.

sherlock

Hvem var Sherlock Holmes

Sherlock Holmes er en fiktiv privatdetektiv. Han er blevet skabt af den skotske forfatter Sir Arthur Conan Doyle.

Holmes ser sig selv som ”konsulterende detektiv, og han har særlige evner inden for observation, deduktion, retsvidenskab og logisk ræsonnement. Sherlock Holmes assisterer en række forskellige klienter herunder Scotland Yard.

Sherlock Holmes fakta

Fødselsdag: 6. januar 1854
Beskæftigelse: Detektiv
Mødt første gang: Et studie i Rødt (1887)
Skabt af: Arthur Conan Doyle

Hvor møder vi Sherlock første gang

Sherlock Holmes bliver første gang omtalt i romanen ”Et studie i rødt” fra 1887. Hans karakter blev hurtigt populær, hvor man måder ham i serie af korte historie i The Strand Magazine. Næsten alle historierne foregår i victoriatiden eller den edwardianske periode mellem 1880 og 1914.

De fleste fortællinger bliver fortalt af Holmes ven Dr. John. Watson, som normal hjælper Holmes under hans undersøgelser.

Sherlock Holmes kendetegn

Sherlock Holmes er kendetegnet for sin deerstalker-hat, invernesskappe og ryge pibe. Derudover er han også ofte forbundet med et forstørrelsesglas.

En invernesskappe er en slags vandtæt overfrakke. Kappen blev opfundet i 1850’erne, og hører til den traditionelle skotske highland dress.

Hvad er inspirationen til Sherlock Holmes

Sherlock Holmes var ikke den første detektiv, vi møder i litteraturen, hvorfor han også er inspireret af tidligere detektiv figurer.

Forfatteren Conan Doyle udtalte flere gange, at Holmes var inspireret af en rigtig person Joseph Bell. Han var kirurg, og Conan havde tidligere arbejdet sammen med ham. Bell var ligesom Holmes kendt for at kunne drage bredde konklusioner på baggrund af ubetydelige observationer.

Hvordan døde Sherlock Holmes

Sherlock Holmes døde ved vandfaldet Reichenbachfall ved Meiringen i Schweiz. Her mødte han sin ærkefjende professor Moriarty, hvor han døde i af et styrt i kampen.

Conan Doyle lod dog Sherlock Holmes genopstå fra de døde nogle år senere, da der var et enormt pres fra hans læsere.

Dr. Watson

Dr. John Watson er Sherlock Holmes trofaste ven. Vi møder næsten Dr. Watson i alle historierne om Sherlock Holmes. Det er i historierne Dr. Watson, som er fortæller.

Hvad hedder Sherlock Holmes trofaste ven

Sherlock Holmes trofaste ven er Dr. Watson.

Sherlock Holmes udødelighed

I samtiden af udgivelsen af Sherlock Holmes, blev han så populær, at folk opfattede ham som en levende person.

Den fiktive adresse Baker Street fra bøgerne er blevet oprettet, og er i dag en af de mest kendte gader i verden og et populært turistmål. Sherlock Holmes Museum blev åbnet i 1990 på Baker Street med nummeret 221B over sig – ligesom der Sherlock Holmes boede.

Sherlock Holmes udgivelser

Conan Doyle udgav fire romaner og 56 noveller om Sherlock Holmes. Næsten alle hans fortællinger om Sherlock Holmes var fortalt af dr. Watson.

Flere forfattere har sidenhen udgivet historier om Sherlock Holmes.

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) var en skotsk læge og forfatter. Han står bag skabelse af Sherlock Holmes og derfor prototypen for alle moderne detektiver.

Conan Doyle fik stort gennembrud med Sherlock Holmes efter, da han fra 1891 udgav historierne om Sherlock Holmes i Strand Magazine.

Han udgav også historiske romaner og noveller. Conan Doyle blev slået til ridder for sin patriotiske skildring af Boerkrigen.

Sherlock Holmes Serie

Sherlock Holmes serien er en britisk tv-serie, som er baseret på Sir Arthur Conan Doyles fortællinger om Sherlock Holmes. Sherlock Holmes bliver spillet af Benedict Cumberbatch og Dr. John H. Watson bliver spiller af Martin Freeman.

Tv-serien er bygget op omkring bøgerne, men det foregår dog i det 21. århundrede, hvor teknologien også er repræsenteret i serien.

Sherlock Holmes serien blev nomineret til en lang række priser. Der findes tre sæsoner.

Sherlock Holmes film

Sherlock Holmes filmen fra 2009 er en britisk-amerikansk film, som tager udgangspunkt i Arthur Conan Doyles karakter Sherlock Holmes. Filmen bliver instrueret af Guy Ritchie og Robert Downey Jr. spiller Sherlock Holmes, hvor Jude Law spiller Dr. Watson.

Filmen foregår i 1891 i London, hvor vi følger Sherlock Holmes og hans makker Dr. John Watson. De forsøger at forhindre flere mord på unge kvinder, som bliver begået af Lord Blackwood.

Sherlock Holmes udgivelser af Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes romaner

En liste over Arthur Conan Doyles romaner med Sherlock Holmes.

En Studie I Rødt

1887

De Fires Tegn

1890

Baskervilles Hund

1901

Familien Franck

1914
Se alle novellerne om Sherlock Holmes på Wikipedia

Baker Street

Baker Street er en gade dedikeret til Sherlock Holmes. Baker Street ligger i den gamle del af London, og er et stort turistmål.

Husnummeret 221B, som Sherlock Holmes boede i, er verdenskendt. Sir Arthur Conan Doyle gjorde denne adresse og gade helt unik igennem sine udødelige bøger om Sherlock Holmes. I dag finder man et museum med husnummeret 221B. 

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
book