Thit Jensen

Thit Jensen kæmpede hele livet for kvinders rettigheder i samfundet og blev Danmarks bedst sælgende forfatter i 1940’erne. Thit Jensen var en dansk forfatter og foredragsholder, hvor hun talte for kvinders rettigheder.

Thit Jensen
Thit Jensen (1876-1957)
Kilde: Det danske magasin: Frem, 12. januar 1908, 11. årgang, nr. 15. Fotograf: Ukendt
Via Wikimedia Commons

Hvem er Thit Jensen

Thit Jensen hed Marie Kirstine Dorothea Jensen og var en dansk forfatter og foredragsholder. Hun belyste kvinder stilling i samfundet gennem populære romaner og med stor personlig gennemslagskraft.

Thit Jensen var en af de første danske forfattere til at forstå, hvordan man skulle iscenesætte sig selv for at trænge igennem med sine budskaber. Hendes budskaber handlet blandt andet om ægteskab, erotik, prævention og abort.

Thit Jensen fakta

Navn: Marie Kirstine Dorothea Jensen

Født: 19. januar 1876, Farsø, Danmark

Død: 14. maj 1957

Alder: 81 år

Beskæftigelse: Forfatter, foredragsholder og samfundsdebattør

Thit Jensen og hendes samtid

Thit Jensen mødte stor modstand i samtid med hende tabubelagte emner såsom ægteskab, erotik, prævention og abort. Hun var dog også med til at flytte holdningen i samfundet.

Hvor gammel blev Thit Jensen

Thit Jensen blev 81 år gammel

Thit Jensens opvækst

Thit Jensen voksede op i et dyrlægehjem og med en søskendeflok på tolv, hvor hun var den 4. ældste. Hendes ene bror var Johannes V. Jensen, som også lige som Thit slog igennem med sine kunstneriske evner. Deres liv og forhold blev som voksne modsætningsfyldt.

Hendes virke som forfatter og kvindeforkæmper afspejler sig i hendes forældre. Hvor hun så, hvordan hendes mors krop blev nedbrudt efter de mange fødsler. Det fik stor betydning for Thits opfattelse af moderskabet. Hendes far interesse for spiritisme smittede også af på Thit Jensen, som troede på reinkarnation.

Thit Jensens forfatterskab

Thit Jensens forfatterskab debuterede med romanen ”To Søstre” i 1903. Hun mødte stor modstand fra alle sider og særligt fra hendes bror Johannes V. Jensen.

Hun blev en efterspurgt foredragsholder med frivilligt moderskab som hovedemne fra 1909. Hun var medstifter af Københavns Husmoderforening i 1917 og hun var sammen med lægen Jonathan Leunbach med til at stifte Foreningen for sexuel Oplysning i 1924.

Johannes V. Jensen

Johannes Vilhelm Jensen (1873-1950) var en dansk forfatter og modtager af Nobelprisen i litteratur i 1944. Han var en produktiv forfatter af digte, artikler, noveller og romaner.

Johannes V. Jensen skrev omkring 275 digte, hvor en af de mest kendte er Danmarkssangen.
Johannes V. Jensen
Johannes V. Jensen (1873-1950)
Kilde: Nobel Foundation, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad kendetegner Thit Jensen

Emnet ægteskabet mellem mand og kvinde kendetegner Thit Jensens forfatterskab. Derudover er hendes forfatterskab også kendetegnet ved kvindesagen, hvor hun mente at kvindekroppen skulle frigøres fra mandens dominans. Kvindens ret var et omdiskuteret emne i de første årtier af 1900-tallet. Selvom danske kvinder fik stemmeret i 1915, var kvinder stadig på mange områder underlagt mænd.

Romanen var Thit Jensens genre. Hvor de første år af hendes forfatterskab bar præg af samtiden, og den senere del af hendes forfatterskab handlede om historiske romaner.

Thit Jensen var en aktiv samfundsdebattør og stor fortaler for kvinders ligeret og brug af prævention. Hvilke førte til stiftelsen af Frivilligt Moderskab og Foreningen for Sexuel Oplysning.

Thit Jensen og kvinderettigheder

Thit Jensen havde egentlig en meget grundlæggende gammeldags opfattelse, hun var blandt andet modstander af homoseksualitet. Samtidig var hun en fremtrædende debattør og forfatter, som talte for seksuel beskyttelse, kvinders forhold og frivilligt moderskab.

Hun tilsluttede sig også kun delvis det moderne gennembruds kvindefrigørelsesideer. Det vil sige, at hun gerne ville have uddannelse og arbejde, men hun higede også efter kærlighed og moderskab i et traditionelt ægteskab.

Thit Jensen priser

Thit Jensen modtog Drachmannlegatet i 1930, Den Kongelige Belønnings medalje i guld i 1949 og Dannebrogordenen i 1954

Thit Jensen ægteskab

Thit Jensen blev gift med kunstmaleren Gustav Jéhan Fenger. De blev dog skilt efter seks års ægteskab, da Fenger havde været Thit utro med hendes bedste veninde. Det var en stor sorg for Thit Jensen, som også smittede af på tematikkerne i hendes bøger.

Den erotiske hamster

Thit Jensen udgav den skelsættende roman ”Den erotiske hamster” i 1919. Romanen var et opgør med hendes unge ægtemand, kunstneren Gustav Fenger. Bruddet med Gustav Fenger var et resultat af hans utroskab med hendes veninde. Hvorfor Thit Jensens budskab med bogen også blev ”hav aldrig nære veninder”.

Udgivelser af Thit Jensen

Thit Jensen værker

Her ses en liste over et udvalg af Thit Jensens værker, det vil sige, at dette ikke er komplet liste over alle hendes værker.

To Søstre

1903

Familjen Storm

1904

Prins Nilaus af Danmark

1907

Stærkere end Tro

1915

Gerd - det tyvende Aarhundredes Kvinde

1918

Den erotiske Hamster

1919

Frivilligt Moderskab

1924

Storken

1929

Den sidste Valkyrie

1954
Find flere af Thit Jensens udgivelser og læs mere om værkerne på Forfatterweb.dk

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
book