Titanic - historien om skibet der sejlede ind i et isbjerg

Titanic er gået over historien, hvordan et skib der ikke kunne synke - kollideret med et isbjerg og derefter sank ned på bunden af Atlanterhavet. En tragisk historie, som de fleste af os kender fra den ikoniske filme "Titanic". Men vidste du for eksempel at skibets orkester spillede helt til det sidste for at berolige folk. Læs artiklen og bliv lidt klogere på den tragiske nat i april 1912 

Titanic
Titanic
Kilde: Public domain, via Wikimedia Commons

Skibet Titanic

Det var natten mellem den 14. og 15. april 1912, at skibet Titanic sejlede ind i et isbjerg. Det var under skibets jomfrurejse fra Southampton, England, til New York City, USA at skibet kolliderede med isbjerget.

Titanic var i 1912 verdens største skib, og det blev anset for at være synkefrit. Det var bygget med dobbeltbund og 15 vandtætte skotter.

Hvad er Titanic

RMS Titanic var 1912 mest moderne passagerskib. Skibet var 269,7 meter langt, vejede 46.328 ton og havde plads til 3.457 passagerer og 899 besætningsmedlemmer.

Skibet Titanic blev bygget på værftet Harland & Wolff i Belfast.

Da skibet sejlede afsted den 14. april 1912 fra Southampton i England til New York City i USA, var det Titanics jomfrurejse.

Titanic fakta

Navn: RMS Titanic
Type: Oceandamper
Skibsklasse: Olympic-klassen
Værft: Harland & Wolff, Belfast
Søsat: 31. maj 1911
Skæbne: 15. april 1912 sank efter et sammenstød med et isbjerg 600 km sydøst for Halifax, Nova Scotia i Canada.
Hastighed: Rejsehastighed 21 knob

Hvem rejste med Titanic

Der var i 2.224 personer ombord på Titanic, hvor ca. 900 af dem var besætningsmedlem. De ca. 1.300 passagerer var fordelt på 1. klasse, 2. klasse og 3. klasse.

3.klasse havde en spartansk indretning, og mange passagerne var emigranter, som havde investeret i en enkeltbillet til New York. Her skulle de starte en ny tilværelse.

2. klasse var for forretningsfolk og velhavende folk, som normalt ville have rejst på første klasse.

1. klasse var nemlig kun for de velhavende. Hvor de levede i sus og dus med overdådig restaurant med krystallampeskærme på bordene og paneler af fransk valnød. En første klasse suite kostede omkring 1.157 dollars, hvilket ville svare til omkring 100.000 dollars i dag.

Titanic rejse

Titanic lagde fra den engelske by Southampton den 10. april 1912 og stoppede i Cherbourg i Frankrig og i Queenstown (i dag Cobh) i Irland, før skibet den 11. april indledte sin tur over Atlanten.

Blandt de 2.224 passagerer var nogle af tidens kendteste navne.

Titanic sank

Titanics redningsudstyr var absolut utilstrækkeligt. Det drama, der strakte over nogle timer fra kollisionen sent om aftenen den 14. april indtil det sank efter midnat den 15. april er blevet beskrevet i detaljer fra overlevende.

De mange beretninger fra Titanic har medvirket til, at Titanic er blevet legendarisk og blevet et populært emne i bøger og film
Titanic forliset
Illustration af Titanic, som synker
Kilde: Willy Stöwer, Public domain, via Wikimedia Commons

Titanic redningsbåde

Jutlandia blev bygget om til et moderne hospitalsskib. Skibet havde 4 operationsstuer, 4 hospitalsafdelinger med 356 senge, røntgen, øjen- og tandklinikker og laboratorier, apotek og specialafdelinger.

Der var mange som meldte sig til stillingerne ombord på skibet.

Personale til Jutlandia

Titanics redningsbåde blev monteret i januar 1912. Der skulle oprindeligt have være 64 både. Det blev monteret 16 standardbåde, to nødbåde og fire sammenlægbare Engelhardt-både – det gav en totalkapacitet på 1.178 personer.

Olympic-klassen kunne have omkring 3.3000 passagerer ombord, men da handelskammeret blot krævede, at et skib på over 10.000 tons havde mindst 16 redningsbåde.

Titanic blev samtidig anset som så sikkert, at redningsbådene mere blev anset til at kunne hjælpe andre skibe i nød. Skulle Titanic i det usandsynlige tilfælde evakueres, kunne redningsbådene sejle passagerer frem og tilbage mellem et andet skib.

Skibet havde derfor kun redningsbåde til under halvdelen af personerne ombord. Titanic var ikke tidens skib med mindst redningsudstyr. Her havde Hamburg-Amerika Liniens ”Amerika” kun redningsbåde til en tredjedel af skibet og Holland-Amerika Linjens ”Rotterdam” havde kun redningsbåde til omkring en fjerdedel.

Redningsbådene blev ikke udnyttet

Redningsbådene blev heller ikke brugt fuldt ud. Mange redningsbåde blev sat ned i vandet uden at være fyldt helt op.

Der var i forvejen for få pladser i redningsbådene. Men de havde en totalkapacitet på 1.178 personer, og der var kun 705 mennesker, som overlevede Titanic.

Hvorfor sank Titanic

Titanic snak fordi det kolliderede med et isbjerg.

Hvorfor sank Titanic

Det blev i 1912 antaget som trygt at krydse Atlanten. I årene mellem 1899 og 1911 rederier fragtet omkring 6,4 millioner passagerer mellem Nordamerika og Europa. Titanics forlis var derfor et stort chok, da skibskatastrofer arter sig helt anderledes.

Isbjerg blev ikke set som trusler, da de var så store, at man kunne se dem i tide til at ændre kurs. Natten hvor Titanic sank startede uden måneskin med blikstille vand, der var derfor ingen bølger, som slog på isbjerget. Det blev derfor ikke opdaget før, det var for sent.

Titanics søsætning

Titanics søsætning blev overværet af mange mennesker både på land og fra mindre skib.

Under søsætningen døde en af de mange skibsarbejder. James Dobbin skulle fjerde de træbjælker, der havde holdt Titanic fast. Han nåede ikke væk og døde af sine kvæstelser. Der var i alt 16 mennesker, som omkom under byggeriet af Titanic og Olympic.

Efter Titanic blev søsat, så sejlede den til en særlig tørdok, hvor den blev bygget færdig. Titanic var verdens mest luksuriøse skib og særligt på grund af dens flotte udsmykninger.

Titanic havde fire skorstene, men den fjerde havde ikke et formål. Den blev tilføjet for at skabe symmetri til skibet, og det virkede større.
Titanic udsmykning
Titanics luksuriøse udsmykning
Kilde: William H. Rau, Public domain, via Wikimedia Commons

Olympic-klassen

Olympic-klassen betegnede de tre skibe Olympic, Titanic og Britannic. Alle tre skibe havde navne efter den græske mytologi.

Skibene skulle ifølge White Star Lines ejer, rederen James Bruce Ismay, være de største og mest luksuriøse skibe, der sejlede mellem New York og Southampton.

RMS Olympic var det første af de tre skibe. Den havde sin jomfrurejse i 1911. Skibet kolliderede med et britisk militærskib. Hun overlevede også 1. Verdenskrig, hvor hun sænkede en ubåd og transporterede over 200.000 soldater. Efterfølgende gik hun under navnet ”gamle trofast” på grund af sit held. Det sidste af skibet blev ophugget i 1937, og i dag kan en del af hendes udsmykning ses på White Swan Hotel i England.

Britannic blev aldrig brug som passagerskib. Den blev derimod tilknyttet den engelske flåde som hospitalsskib ved første verdenskrig. Britannic sank under krigen formentlig efter, at den havde ramt en mine.

Den irsk argentinsk stewardesse og sygeplejeske Violet Constance Jessop er kendt for at overleve alle de katastrofale hændelser. Hun var først ombord på RMS Olympic, da den kolliderede med et britisk krigsskib i 1911. Derefter overlevede hun henholdsvis Titanic i 1912 og Britannic i 1916.
Titanic i Southampton
Titanic i Southampton
Kilde: Public domain, via Wikimedia Commons

Titanic Kaptajn

Titanics kaptajn var Edward C. Smith. Smith blev født i 1850, og døde, da Titanic gik ned. Han var en britisk sømand og kaptajn.

Smith blev sidst set på broen af Titanic, da skibet sank.
Kaptajn Edward Smith
Titanics Kaptajn Edward C. Smith
Kilde: Public domain, via Wikimedia Commons

Hvor mange mennesker døde i Titanic

Der døde over 1.500 mennesker, da Titanic sank. Og der er kun blevet fundet 333 lig sidenhen. De fleste døde af hjertestop på grund af det meget kolde vand.

Arkitekten Thomas Andres, som var en af bygherrerne og arkitekterne bag Titanic, omkom også ombord på Titanic.

Titanic dødstal

Dødstallet for Titanic er over 1.500 mennesker

Hvem overlevede Titanic

Den sidste af Titanics overlevende, Milvina Dean, som var to måneder gammel dengang, døde i 2009 i en alder af 97 år.

Der var kun en dansk overlevende passager, Karla Christine Nielsine Andersen-Jensen

Titanic overlevende historier

I bogen ”Titanic – De Danske Fortællinger” er historien om danskerne ombord på Titanic. Her er der gengivet nogle interviews fra Karla Andersen, som var den ene af de to danskere, der overlevede.

Danskerne på Titanic

Der var 14 danskere med ombord på Titanic. Og der var kun to af ud af de fjorten danskere, som overlevede ulykken. Jenny Hansen på 45 år og Carla Jensen på 19 år.

De omkommende var primært unge mænd, der ville søge lykken i Amerika.

Titanic overlevende Rose

Den danske kvinde Karla, som overlevede Titanic-forliset inspirerede James Cameron til figuren Rose i filmen Titanic. Og særligt Roses optræden i filmens slutning som gammel dame klædt i natkjole var inspireret af Rose.

Karla rejste med henblik på at bosætte sig i Portland, Amerika. Hun rejste på tredjeklasse, og kom i en af de sidste redningsbåde.

Hun rejste sammen med sin stedfars bror, sin lillebror og forlovede, men hun var den eneste af dem, som overlevede. Hun rejste herefter hjem til Danmark, og rejste aldrig siden hen væk fra Danmark.

Hun berettede om, hvordan skibet blev delt i to inden, det sank. Der var stor uenighed om denne version, og at skibet ikke knækkede var længe den accepterede version.

Der var først i 1985, da vraget blev lokaliseret, at man kunne fastlåse, at Karlas version var rigtig, at skibet havde delt sig i to allerede ved overfladen.

Titanic sidste timer

Titanic modtog seks ismeldinger søndag den 14. april, hvor det forliste. Kl. 17.20 beordrede Kaptajn Smith kursen lagt længere mod syd for at undgå drivis. Han havde også beordret til, at der blev holdt ekstra udkig efter is. Det var en vanskelig opgave, da man havde glemt kikkerterne i Southampton. Der var heller ikke noget månelys, og havet var helt stille, hvorfor man ikke kun se, når bølgerne slog mod isbjerge.

Kl. 23.40 fik udkigsmanden Frederick Fleet øje på et stort isbjerg lige forud. Der blev straks givet ordre om, at skibet skulle svinge og bakke. Sammenstødet var dog uundgåeligt, og fandt sted et minut senere.

Der var skader på de første seks vandtætte rum. Titanic ville kunne holde sig flydende, hvis de fire første rum blev sat under vand. Men da seks rum stod under vand kunne skibet ikke holde sig flydende.

Der blev sendt nødsignal afsted, og der flere skibe, som satte kursen i retning af Titanic. Det var en af de første gang, at man brugte nødsignalet SOS. De fleste skibe befandt sig dog mindst fem timer borte. Det nærmeste skib var fire timer borte.

Kaptajn Smith gav kl. 0:05 besked om, at man skulle gøre redningsbådene klar. Der var plads til 1.200 personer, og der var 2.200 ombord. Der blev givet ordre om, at kvinder og børn skulle først. Den første redningsbåd blev sat i vandet omkring kl. 0:45, som var mere en time senere end sammenstødet.

Titanic isbjerg

Titanic ramte isbjerget lidt i midnat 14. april 1912. Hvorefter skibet forsvandt under havets overlade i løbet af de tidlige morgentimer dagen efter.

Titanic er det eneste skib i verdenshistorien, der sank på grund af at være sejlet ind i et isbjerg. Det tog omkring 2 timer og 40 minutter for Titanic at synke efter kollisionen med isbjerget.

Isbjerget var et gammelt isbjerg, forskerne mener, at det begyndte at blive dannet omkring år 1000 f.Kr.

Billedet af isbjerget er taget dagen efter, at det kolliderede med Titanic.
Isbjerget
Isbjerget Titanic sejlede ind i 
Kilde: Stephan Rehorek, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvor mange overlevede Titanic.

710 personer overlevede Titanic ud ad de 2224 passager. Det var hovedsageligt børn og kvinder, som der blev reddet fra forliset. Det var her særligt fra første og anden klasse, der var flest overlevende.

Næsten 70 % af skibets passager og besætning omkom i forliset.

549 af de omkommende kom fra Southampton, byen var hårdt ramt efter forliset

Hvad skete der efter Titanic sank

Efter Titanic sank, gik der to timer før Carpentia kom frem. Hvor de reddet de overlevende 705 mand, som befandt sig i redningsbåden.
De overlevende blev sejlet til New York, hvor de ankom den 18. april.
Kaptajnen på skibet modtog sidenhen ”Congressional Gold Medal”. Det er den fineste orden, den amerikanske kongres kunne give som anerkendelse for hans indsats.

Skibet der ikke kunne synke

Skibet kunne ikke synke. Det er ikke registreret i nogle skriftlige kilder, at Titanic ikke kunne synke. Titanic blev ligesom mange andre skibe konstrueret med vandtætte afdelinger. Det blev dog omtalt som skibet, der ikke kunne synke. Der er beretninger om, at denne udtagelse først opstod efter skibet sank.

Hvor meget er der tilbage af Titanic

Det der er tilbage af Titanic ligger på havbunden. Titanic ligger i dag på bunden af Atlanterhavet 3.700 meter nede.

Byggeriet af Titanic gik gang i 1908. Skibet blev bygget i Belfast.

Hvor ligger Titanic

I dag ligger Titanic på bunden af Atlanterhavet. Skibsvraget blev lokaliseret i 1985 på 3.800 m dybe. Mange har sidenhen foretaget ekspeditioner til skibet for at fotografere det og hente ting med op.

Titanic skibsvrag

Det tog 73 år at finde vraget af Titanic.

På bunden af havet er baktier ved at spise Titanic. Hvorfor den vraget vil forsvinde med tiden.
Skibsvraget Titanic
Vraget af Titanic på bunden af Atlanterhavet
Kilde: Courtesy of NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode 
Island (NOAA/IFE/URI)., Public domain, via Wikimedia Commons

Titanic skatter

På bunden af havet sammen med Titanic ligger der en stor skat. Det anslås, at der ligger værdi for omkring 6 millioner på bunden af havet. Der var mange juveler og kontanter, som sank ned i dybet sammen med Titanic.

Filmen Titanic

Titanic er en amerikansk film fra 1997. Instruktøren til Filmen er James Cameron. Filmen udspiller sig i forbindelse med fundet af vraget af passagerskibet Titanic. 

Her fortæller en gammel kvinde, der overlevede katastrofen. Det er en historie om kærligheden mellem en ung rig kvinde og en ung kunstner.

Hovedrollerne blev spillet af Leonardo DiCaprio og Kate Winslet.

Titanic er en af filmhistoriens største succeser. Den fik intet mindre end 11 Oscars.
I forbindelse med 100-året i 2012 for Titanics forlis blev filmen relancerede i en tre-d-version.

Titanic films handling

Filmen starter I 1996, hvor et hold dykkere finder er på skattejagt i Titanics vrag. De er på jagt efter en værdifuld diamant, Havets Hjerte. De finder et pengeskab på skibet, som de fragter op til deres båd med en fjernstyret ubåd.

Pengeskabet indeholder kun diverse pairer, og heriblandt en tegning med et nøgenportræt af en smukt ung kvinde. Hun bærer diamanten i en halskæde, som de er på jagt efter. Billedet bliver vist på CNN. Hvor en ældre dame Rose Calvert ser det, og billedet er potræt af hende. Hun fortæller historien om sin tur med Titanic og om sin korte romance med den 20-årige tredjeklassespassager Jack Dawson.

Rose rejste som 17 årig med Titanic fra Southampton. Hun er del af overklassen, og hun rejser sammen med sin forlovede og sin mor. Samtidig med udspiller der sig en anden historie, hvor Jack Dawson vinder billetter til at rejse med Titanic på tredje klasse med sin gode ven Fabrizion. De vinder billetterne i et spil poker.

Rose er på vej ud i et tvangsægteskab med den velhavende Caledon Hockley. Hendes far efterlod hende og hendes mor en masse gæld. Den første aften på skibet forsøger Rose at begå selvmord ved at springe ud fra skibet.

Læs mere og se traileren på IMDb.

My Heart Will Go On

My Heart Will Go on er soundtracket fra Titanic filmen, som er sunget af Celine Dion. Sangen er sidenhen blevet et kæmpe hit.

Hør sangen herunder.

Titanic Oscars

Titanic blev den helt store vinder ved Oscar året 1998, hvor de vandt ikke mindre end 11 Oscars. De deler rekorden med flest Oscar statuetter sammen med Ben-Hur (1959 og Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage (2003).
Bedste film
Bedste musik
Bedste instruktør
Bedste fotografering
Bedste visuelle effekter
Bedste scenografi
Bedste lyd
Bedste kostumer
Bedst klipning
Bedste lydredigering
Bedste hår og makeup
Bedste kvindelige birolle – fik Gloaria Stuart som den ældre Rose Dawson Calvert

Film om Titanic

Før den berømte Titanic film blev udgivet i 1997, blev en anden film om forliset produceret. ”Saved from the Titanic” blev udgivet kun 29 dage efter ulykken. Filmens hovedperson blev spillet af en skuespillerinde, der overlevede forliset.

Hvor ligger Titanic

I dag ligger Titanic på bunden af Atlanterhavet. Skibsvraget blev lokaliseret i 1985 på 3.800 m dybe. Mange har sidenhen foretaget ekspeditioner til skibet for at fotografere det og hente ting med op.

Hvad betyder Titanic

Titaner er en gudegruppe i græsk mytologi før de olympiske guder. Titaner, og adjektivet titanisk bliver brugt om vældig oprørskraft. Grundstoffet titan eller titanium er opkaldt efter titanerne.

Titanic har på en måde samme skæbne som de fleste af mytens titaner.

100-året for forliset

I 2012 var det 100 år siden at Titanic sank. Der blev i den forbindelse åbnet et Titanic-oplevelsescenter i Belfast og SeaCity Museum i Southampton, her bliver der fortalt om forlisets betydning for byen og dens befolkning.

Titanic

Tidslinje

De vigtigste begivenheder for Titanics korte levetid

31. maj 1911

Søsat i Belfast

2. april 1912

Titanic prøvesejlet

9. april 1912

Titanic sejlede fra Queenstown i Irland

10. april 1912

Titanics jomfrusejlads fra Southampton

14. april 1912

Titanic sejler ind i isbjerget

15. april 1912

Titanic sank

15. april 1912

Carpathia redder de overlevende fra redningsbådene

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
starpushpin