Tour de France

Tour de France er verdens største og samtidig mest prestigefyldte og betydningsfulde cykelløb. Tour de France er næst efter de Olympiske Lege og VM i fodbold den største sportsbegivenhed i verden.

Tour de France

Hvad er Tour de France

Tour de France er verdens største cykelløb, som bliver kørt hver sommer i Frankrig i juli. Tour de France er blevet afholdt hvert år siden 1903, kun med undtagelserne under krigen i årene 1915-1918 og 1940-1946.

Tour de France er også blot kendt under navnet Touren og bliver hvert år set flere millioner af mennesker hele verden over.

Touren er et etapeløb, som der bliver kørt hen over tre uger med indlagte hviledage.

Tour de France fakta

Hvornår: juli
Land: Frankrig
Kendt som: Touren
Disciplin: Landevejscykling
Type: Etapeløb
Arrangør: ASO
Første udgave: 1. juli 1903
Første vinder: Maurice Garin
Officiel hjemmeside: letour.fr

Tour de France historie

Den allerførste Tour de France blev afholdt i 1903. Henri Desgrange bliver opfattet som løbets skaber, han var journalist ved bladet L’Auto (det nuværende L’Équipe). Bladet er stadig medarrangør sammen med ASO.

Der gik ikke lang tid før Tour de France også blev en populær begivenhed udenfor Frankrigs egen grænser. Den første vinder af løbet var Maurice Garin, som kom ind knap tre timer før nr. 2.

En af de helt store cykelrytter igennem tiden er amerikaneren Lance Armstron, som vandt syv gange i træk fra 199. Han blev dog frakendt sine sejre af den internationale cykelorganisation UCI i 2012 på grund af stærke dopingrygter.

De første mange år startede og sluttede Touren i Paris, men den har siden 1950 kun startet en gang her. Siden 1975 har Tour de France altid afsluttet på Champs-Élysées.

Det første kvindelige Tour de France blev afholdt i 1984 dog med kortere etaper end mændenes.
Tour de France

Tour de France løbet

Tour de France er kendt som verdens hårdeste etapeløb. Det er det mest prestigefyldte løb for professionelle cykelryttere. Touren består af en længde mellem 3.000 og 4.00 kilometer, hvor længden varierer fra år til år.

Løbet strækker sig over flere etaper omkring 20, som afvikles over tre uger i juni og juli. Det største er selvfølgelig at vinde hele løbet og den gule trøje. Den gule førertrøje skifter som oftest ejermand i løbet af Touren, hvor det er altid, er rytteren med den samlede hurtigste tid, der cykler med den.

Tour de France popularitet

Tour de France er det mest prestigefyldt cykelløb i verden, og det bliver fulgt af millioner af tilskuer og seere år efter år.

Touren er det tredje mest sete sportsbegivenhed næst efter De Olympiske Lege og VM i fodbold.

De forskellige etaper i Tour de France

Der findes tre hovedtyper af etaper, som cykelrytterne bevæger sig igennem på Tour de France.

De flade etaper, som udgør den største del af ruten, hvor rytterne cykler på flad vej. Bjergetaperne er de mest vanskelige og mest dramatiske ruter. Disse etaper bliver inddelt i sværhedsgrader.

En anden form for etaper er enkeltstarter, her kører ruterne enkeltvis på både flad og bjergrigt terræn. Her starter rytterne med nogle minutter mellemrum, og der bliver taget tid på hver enkel.

Ryttertyper til Tour de France

Der findes tre typer af ryttere til Tour de France også en særlig fjerde type, som bliver kaldt den eksklusive klasse.

Temporyttere: Ryttere, der har speciale i kørsel på flad vej og enkeltstart.

Klatrere: cykelryttere som er gode på bjergetaper.

Komplette ryttere: De ryttere, som er moderat gode i alle terræner.

Den eksklusive klasse: er ryttere, som kan præstere brillant på alle etaper.

Konkurrencer indenfor Tour de France

Tour de France har mange forskellige konkurrencer igennem de forskellige etaper. Disse forskellige konkurrencer bliver også ændret undervejs. Herunder er der nævnt nogle af de nyligste konkurrencer.

Den gule trøje: Dette er den mest prestigefyldte konkurrencer, som går til den rytter, som har den bedste tid sammenlagt over alle etaperne.

Den grønne trøje: pointkonkurrencen, en konkurrence for sprinterne.

Den prikkede trøje: bjergkonkurrencen, hvor den rytter som får flest bjergpoint, vinder den hvide trøje med røde prikker.

Den hvide trøje: ungdomskonkurrencen, en konkurrence for ryttere under 25 år – hvor den der placerer sig bedst ift. den gule trøje vinder den hvide trøje.

Holdkonkurrencen: ved hver etape lægges tiden for de tre bedste ryttere fra hvert hold sammen. Det førende hold bærer rygnumre med gul baggrund.

Fighterkonkurrencen: en jury giver point på hver etape til den mest angrebsivrige rytter. Den førende rytter i denne konkurrence bærer et hvidt rygnummer på rød baggrund.
Tour de France

Den gule førertrøje

Den gule førertrøje blev indført i 1919, hvor den bæres af den, som har den bedste samlede klassement på tid.

Danskere ryttere som har haft den gule førertrøje, er Kim Andersen (1981 og 1985), Jørgen V. Petersen (1986), Rolf Sørensen (1991, Bjarne Riis (1995 og 1996), Bo Hamburger (1998), Michael Rasmussen (2007) og Jonas Vingegaard (2022).

Hvordan startede Tour de France

Tour de France opstod som en ide i november 1902, det var to journalister fra sportsavisen L’Auto, som stod bag den. Til det første løb deltog 60 mand den 1. juli 1903.

Cykelrytterne skulle køre 2.428 kilometer i den første udgave af Tour de France. Ved det første løb var rytterne en blanding af mere eller mindre erfarne cyklister. Der var kun 21 af de 60 ryttere, som gennemførte det første Tour de France.

Den første vinder af Tour de France var skorstensfejeren Maurice Garin.

Amaury Sport Organisation

Amaury Sport Organisation, ASO, er arrangør af Tour de France og lang række andre store sportsarrangementer.

ASO er en del af den franske mediagruppe EPA, Éditions Philippe Amaury.

Den første dansker til Tour de France

Den første danske deltager i Tour de France var Christian Christensen i 1913. Hans E. Andersen var derimod den første til at fuldføre Tour de France i 1958, og i 1970 var Mogens Frey den første danske etapevinder ved Tour de France.

Danske ryttere til Tour de France

Danmarks tour historik har 25 danske etapesejre (2022). det var cykelrytteren Mogens Frey, Jernmanden, som fik den første danske etapesejr i 1970.

Der er seks danske ryttere som har båret den gule førertrøje igennem Tour de France-historien. Kim Andersen var den første dansker til at køre i den gule førertrøje i 1984. Kim Andersen var også med at skabe en stor interesse for Tour De France i Danmark. Interessen for Tour de France eksploderede i 1996 med Bjarne Riss sejr og hermed blev vinder af Tour de France.

Tour de France i Danmark 2022

Tour de France 2022 var den 109. udgave af cykelløbet. Det helt særlige ved 2022-udgaven var, at løbets første etape begyndte den 1. juli 2022 med en enkeltstart i København. Det var første gang nogensinde, at touren var blevet kørt i Danmark.

De første tre etaper og de 394 kilometer blev kørt i Danmark, inden resten af turen fortsatte i Frankrig.

Læs meget mere om touren i Danmark på letourcph.dk

Grand Départ

Grand Départ er åbningen for løbet. Her bliver alle hold og ryttere præsenteret dagen før løbets første etape med et stort show.

Tour de France og medierne

Tour de France er en af de mest dækkede begivenheder i verden. Touren bliver fulgt af flere tusinde journalister og forskellige medier. Og der bliver fulgt med i etaperne over hele verden.

Det anslås, at der føler mellem 12 og 15 millioner tilskuer følger med hvert år i Tour de France ude på etaperne.

Reklamekaravanen

Reklamekaravanen til Tour de France kører omkring en time før cykelrytterne. Her møder man knap 200 forskellige reklamebiler, som reklamerer for omkring 40 forskellige virksomheder. Der bliver delt gaver og smagsprøver ud gennem vinduet til de mange tilskuere langs landevejene.

Den store reklamekaravane bliver som oftest ikke vist i tv.

Tour de France og doping

Dopinghistorierne til Tour de France er mange, og det fyldte især meget i slutningen af 1990’erne og op gennem 00’erne.

Der blev i 1966 indført dopingkontrol i Tour de France, og de har siden kæmpet for at bevare sit image. Den første rigtig store skandale kom i 1998, som førte til udelukkelse af et helt hold.

Hvis en rytter kommer under mistanke for dopingmisbrug, kan han blive udelukket fra løbet.

Hvad er EPO

EPO er et præstationsfremmende stof, som var meget udbredt i 1990’erne. Dette er særligt kommet frem i forbindelse med en lang række bekendelser fra tidligere topryttere.

Stoffet er naturligt forekommende i kroppen, hvor det hjælper til produktionen af røde blodlegemer. De røde blodlegemer er med til at transportere ilt rundt i kroppen. Hvorfor ved at tage EPO så kan man øge hastigheden i den proces.

Liste over vinderne fra Tour de France

Vindere fra Tour de France

Her er en komplet liste over alle vinderne fra Tour de France fra det første løb i 1903 frem til 2022.

Maurice Garin, Frankrig

1903

Henri Cornet, Frankrig

1904

Louis Trousselier, Frankrig

1905

René Pottier, Frankrig

1906

Lucien Petit-Breton, Frankrig

1907

Lucien Petit-Breton, Frankrig

1908

François Faber, Luxembourg

1909

Octave Lapize, Frankrig

1910

Gustave Garrigou, Frankrig

1911

Odile Defraye, Belgien

1912

Philippe Thys, Belgien

1913

Philippe Thys, Belgien

1914

Firmin Lambot, Belgien

1919

Philippe Thys, Belgien

1920

Léon Scieur, Belgien

1921

Firmin Lambot, Belgien

1922

Henri Péllisier, Frankrig

1923

Ottavio Bottecchia, Italien

1924

Ottavio Bottecchia, Italien

1925

Lucien Buysse, Belgien

1926

Nicolas Frantz, Luxembourg

1927

Nicolas Frantz, Luxembourg

1928

Maurice Dewaile, Belgien

1929

André Leducq, Frankrig

1930

Antonin Magne, Frankrig

1931

Antonin Magne, Frankrig

1932

George Speicher, Frankrig

1933

Antonin Magne, Frankrig

1934

Romain Maes, Belgien

1935

Sylvére Maes, Belgien

1936

Gino Bartali, Italien

1937

Roger Lapebie, Frankrig

1938

Sylvére Maes, Belgien

1939

Jean Robic, Frankrig

1947

Gino Bartali, Italien

1948

Fausto Coppi, Italien

1949

Ferdi Kübler, Schweiz

1950

Hugo Koblet, Schweiz

1951

Fausto Coppi, Italien

1952

Louison Bobet, Frankrig

1953

Louison Bobet, Frankrig

1954

Louison Bobet, Frankrig

1955

Roger Walkowiak, Frankrig

1956

Jacques Anquetil, Frankrig

1957

Charly Gaul, Luxembourg

1958

Federico Bahamontes, Spanien

1959

Gastone Nencini, Italien

1960

Jacques Anquetil, Frankrig

1961

Jacques Anquetil, Frankrig

1962

Jacques Anquetil, Frankrig

1963

Jacques Anquetil, Frankrig

1964

Felice Gimondi, Italien

1965

Lucien Aimar, Frankrig

1966

Roger Pingeon, Frankrig

1967

Jan Janssen, Holland

1968

Eddy Merckx, Belgien

1969

Eddy Merckx, Belgien

1970

Eddy Merckx, Belgien

1971

Eddy Merckx, Belgien

1972

Luis Ocaña, Spanien

1973

Eddy Merckx, Belgien

1974

Bernard Thévenet, Frankrig

1975

Lucien Van Impe, Belgien

1976

Bernard Thévenet, Frankrig

1977

Bernard Hinault, Frankrig

1978

Bernard Hinault, Frankrig

1979

Joop Zoetemelk, Holland

1980

Bernard Hinault, Frankrig

1981

Bernard Hinault, Frankrig

1982

Laurent Fignon, Frankrig

1983

Laurent Fignon, Frankrig

1984

Bernard Hinault, Frankrig

1985

Greg LeMond, USA

1986

Stephen Roche, Irland

1987

Pedro Delgado, Spanien

1988

Greg LeMond, USA

1989

Greg LeMond, USA

1990

Miguel Indurain, Spanien

1991

Miguel Indurain, Spanien

1992

Miguel Indurain, Spanien

1993

Miguel Indurain, Spanien

1994

Miguel Indurain, Spanien

1995

Bjarne Riis, Danmark

1996

Jan Ullrich, Tyskland

1997

Marco Pantani, Italien

1998

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

1999

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

2000

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

2001

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

2002

Lance Armstrong, USA (ingen vinder)*

2003

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

2004

Ingen vinder (Lance Armstrong, USA)*

2005

Oscar Pereiro Sio, Spanien

2006

Alberto Contador, Spanien

2007

Carlos Sastre, Spanien

2008

Alberto Contador, Spanien

2009

Andy Schleck, Luxembourg

2010

Cadel Evans, Australien

2011

Bradley Wiggins, Storbritannien

2012

Chris Froome, Storbritannien

2013

Vincenzo Nibali, Italien

2014

Chris Froome, Storbritannien

2015

Chris Froome, Storbritannien

2016

Chris Froome, Storbritannien

2017

Geraint Thomas, Storbritannien

2018

Egan Bernal, Colom

2019

Tadej Pogačar, Slovenien

2020

Tadej Pogačar, Slovenien

2021

Jonas Vingegaard, Danmark

2022
* Lance Armstrong blev frataget sine 7 sejre i Tour de France, da det kom frem i 2012, at han havde taget ulovlig doping under cykelløbene.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
bicycle