Vatikanstaten

Vatikanstaten er en uafhængig stat midt i byen Rom, hvor paven bor. Herfra styrer han den romersk-katolske kirke.

Vatikanet

Hvad er Vatikanet

Vatikanet eller Vatikanstaten er pavens hjemsted.

Vatikanstaten er en uafhængig stat midt i byen Rom. Vatikanstaten er det mindst land i verden både målt på areal og antal indbyggere.

Man kan karakterisere Vatikanstaten som et kirkeligt præstemonarki. Paven har siden det 14. århundrede styret den romersk-katolske verdenskirke fra Vatikanet. Paveembedet, som også bliver kaldet Den Hellige Stol.

Vatikanstaten fakta

Kendt som Vatikanet
Officielle navn: Santa Sede, La Santa Sede
Sprog: italiensk, latin, fransk mm.
Religion: romerskkatolske
Nationaldag: Pave Frans’ valgdag den 13. marts (2013)
Statsoverhoved: Pave Frans (siden 2013)

Paven

Paven er officielt det enevældige statsoverhoved for Vatikanstaten, i praktisk ledes staten af en pavelig kommission bestående af kardinaler. Kardinalerne er blevet udvalgt af paven.

Hvem bor i Vatikanet

I Vatikanet bor paven, præster og livvagter.

Vatikanet historie

Området omkring Vatikanet blev i oldtiden kaldt Ager Vaticanus,

Vatikanet indeholder Peterskirken, Den Sixtinske Kapel og Vatikanmuseet. Derudover er det også hjemsted for nogle af de mest berømte kunstværker.

Er Vatikanet et land

Vatikanet er et land, hvor det fungerer som en uafhængig stat midt i byen Rom.

Peterskirken

Peterskirken er en af verdens største kirker, og ligger i Vatikanstaten i Rom. Det er et af de helligste steder for katolicismen og centrum for den romersk-katolske kirke.

Opførslen af kirken startede i 1506 og stod færdig i 1626. Historien bag kirken er, at den blev bygget, hvor Sankt Peter, en af Jesus disciple og den første pave, blev korsfæstet og begravet.

Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel blev opført i 1473-1481 til Pave Sixtus IV. Kapellet bliver brugt, når den ny pave skal vælges.

Valget til pave forgår i kapellet ved, at alle Kardinalerne bliver lukket inde i konklavet. Her stemmer de mellem kardinalerne, hvor valget foregår af flere omgange. Efter hver stemmerunde bliver sedlerne brændt. Indtil den endelige afgørelse brændes sedlerne, så der stiger sort røg op ad skorstenen. Når afgørelsen så er afgjort, brændes stemmesedlerne, så der stiger en tynd hvid røgsøjle op. Den hvide røg indikerer, at der er blevet valgt en ny pave.

Det Sixtinske Kapel huser også dødsmessen for en pave og påskemessen.

Campo Santo Teutonico

Campo Santo Teutonico er en kirkegård, som ligger i Vatikanet. Den danske prinsesse Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin (1784-1840) er begravet på denne kirkegård. Hun blev skilt fra Christian Frederik, den senere Christian 8., da han erfarede, at prinsessen havde et forhold til sin sanglærer. Hun blev forvist, og flyttede senere til Rom. Det var hendes søn Frederik 7., som der betalte for hendes gravmæle.

UNESCO

I 1984 blev Vatikanstaten blev opført på UNESCOs liste over verdensarv. Vatikanstaten er den eneste hele stat, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Læs mere om UNESCO's verdensarvsliste

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler