Wimbledon - Den prestigefyldte tennisturnering

Wimbledon er verdens ældste tennisturnering og anses som den mest prestigefyldte turnering.

Wimbledon
Wimbledon turnering, Centre Court Tennisbanen 

Wimbledon mesterskaberne

Wimbledon er den eneste af de fire Grand Slam-turneringer, som fortsat spilles på græs. Som er tennis oprindelige grundlag.

Turneringen bliver afholdt hvert år over to uger i slutningen af juni og starten af juli. Hele turneringen slutter med finalerne i damesingle og herresingle.

Wimbledon turneringer

Der bliver hvert år til Wimbledon også afholdt fire juniorturneringer og turneringer for tidligere topspillere og kørestolsbrugere.

Wimbledon fakta

Her er samlet en oversigt med Wimbledon facts

Grundlagt: 1877

Arrangør: The All England Lawn Tennis & Croquet Club Lawn Tennis Association

Spillested: The All England Lawn Tennis & Croquet Club

Værtsby: London, Storbritannien

Turnerings kategori: Grand Slam

Turneringens underlag: Græs

Wimbledon baner

Centre Court er den mest kendte og centrale bane på Wimbledon-anlægget. Her bliver alle finaler spillet. Det er også her præmieoverrækkelsen finder sted.


Banen blev I 2009 blev Centre Court forsynet med et skydetag for at forhindre længere regnvejrsafbrydelser af kampe på den bane. Da regnvejr ofte præger de engelske sommer og påvirker den udendørs tennisturnering.

Wimbledon London

Wimbledon bliver afholdt I All England Lawn Tennis and Croquet Club I bydelen Wimbledon I London, Storbritannien siden 1877.

Wimbledon historie

I 1877 blev den første Wimbledon-turnering afholdt. Turneringen blev afholdt på et græsareal mellem områdets jernbaneskinner.

Det fulde navn for turneringen er The All England Lawn Tennis and Croqurt Club. I 1877 spillede man ikke kun tennis, men også kroket.

Wimbledon traditioner

Wimbledon turneringen er forbundet med en række traditioner. Der er en dress code, hvor reglerne siger, at tennisspillerne skal være klædt i hvidt.

Når den engelske dronning overværer kampen, skal tennisspillerne skal bukke eller neje, når de går ind på banen.

Der bruges også gamle tiltaleformer over for spillerne. Maden til turneringen er også fyldt med traditionerne, som er jordbær med fløde sammen med champagne.

Pointsystem

En tennis kamp spilles i sæt.

Modsat andre turneringer, hvor man spiller om, den der først vinder to sæt vinder. Spiller mændene i Wimbledon-turneringen om fem sæt.

Et sæt består af seks partier. Den der først vinder seks partier har vundet sættet.

Et parti består ligeledes af point. Man skal så vinde fire point for at vinde et parti. Pointene bliver opgjort således: 15-30-40-vundet. Man skal dog vinde med mere et point, hvorfor hvis der står 40-40, så har man fordel, når man er foran i partiet.

Hvorfor hedder det Wimbledon?

Wimbledon har navnet efter bydelen i London, hvor turneringen bliver afholdt. Wimbledon er den ældste tennisturnering i verden. Turneringen anset som den mest prestigefyldte tenniskonkurrence i verden.

Wimbledon-mesterskaberne

Wimbledon bliver afholdt hvert år i juni og juli måned. Tennisturneringen varer to uger. Der bliver spillet i en lang række forskellige rækker. De mest populære turneringer er dame og mænd single- og doublerække og mixed-double.

I dag tiltrækker turneringen knap halv million tilskuere. Og over hele verden følger hundredvis af millioner mennesker.

Trofæer til Wimbledon

Vinderne af Wimbledon modtager et trofæ. Vinderen af herresinglen modtger en ca. 47 cm høj forgyldt sølvpokal med inskriptionen ”All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Polaken er blevet uddelt siden 1887.

Damesinglens vinder vinder et sølvfad, som bliver kaldt ”Venus Rosewater Dish”. Fadet er dekoreret med mytologiske figurer.


Vinderne af doubleturneringerne vinder sølvpokaler. Der er også en præmie til alle taberne, som modtager et indgraveret sølvfad.

The All England Lawn Tennis & Croquet Club

Tennisklubben The Alle England Lawn Tennis & Croquet Club eller bare All-England Club er en lukket tennisklub. All-England tennisklub holder til Wimbledon I London.

All-England Klubben er særligt kendt for deres årlige afholdes af Wimbledon Championships. Turneringen var først en amatørbegivenhed, som optog medlemmerne af organisationen i nogle dage hver sommer. Herefter voksede Wimbledon begivenheden større og tiltrak sig opmærksomhed fra hele verden.

Klubben fungerer dog stadig i dag som et sted, hvor medlemmerne kan dyrke sport hele året.

Der er 375 faste medlemmer i klubben, omkring 100 af dem er æresmedlemmer, herunder de tidligere vindere af turneringer.

Wimbledon Fakta: Hvornår blev The All England Lawn Tennis & Croquet Club etableret

The Alle England Tennis & Croquert Club blev etableret I 1868 som The All England Croquert Club. Dengang var kroket en populær sportsgren i Storbritannien. I 1875 kom tennis også på klubbens program.

Wimbledon stadion

The All-Enland Club råder over 19 turneringsgræsbaner, 16 andre andre græsbaner, 9 grusbaner og 5 indendørsbaner.

Center Court er den bane med flest publikumspladser, hvor 15.000 tilskuere kan overvære kampen. Det er her turneringens finaler bliver spillet. Banen kan blive overdækket med et gennemsigtigt og regntæt tag.

De olympiske lege i 1908

The All England Lawn Tennis & Croquet Club lagde tilbage I 1908 baner til turneringen I tennis under de olympiske lege.

OL 1908 blev afholdt i London i Storbritannien. Læs mere her om OL.
Wimbledon
Dame Single under OL i London 19098
Kilde: Wikimedia Commons

Danske resultater under Wimbledon

Der er fire danske tennisspiller, som har vundet en Wimbledon titel igennem tiden. Tre af titlerne er vundet i juniorrækkerne.

Kurt Nielsen var den første dansker, som vandt en Wimbledon titel i 1947. Her vandt en juniortitel i drengesingle. Derudover har han været i finalen to gange i herresinglen, men det blev desværre til to tabte finaler.

I 1998 vandt Eva Dyrberg Wimbledon-titlen i pigedouble sammen med Jelena Kostanic.

I 2006 vandt den verdenskendte danske tennisspiller Caroline Wozniacki pigesinglerækken.

Frederik Løchte Nielsen vandt Wimbledon-mesterskabet i herredouble i 2012 sammen med briten Jonathan Marray.

Tennis

Tennis er et boldspil, hvor man spiller med en tennisbold. Man kan både spille tennis indendørs og udendørs.

Tennis spilles ved at spille en tennisbold over et net med en strengede ketsjer. Bolden skal skydes tilbage over nettet efter bolden har hoppet en gang på jorden.

Der findes single og double tennis for begge køn og mixed double.

Sporten var en del af OL fra 1896 til 1924 og har været en del af de Olympiske Lege siden 1988. Læs mere om De Olympiske Lege.

Fakta: Hvad betyder tennis

Tennis kommer af det franske udtryk Tenez, som betyder tag den eller grib.

Hvor stammer Tennis fra

Tennis stammer fra middelalderens Frankrig. Det moderne tennis opstod i Storbritannien i 1870’erne.Her blev det oprindeligt kaldet lawn tennis. Det betyder plænetennis, da tennis dengang blev spillet på græs. I dag bliver tennis typisk spillet på grus eller hardcourt.

Wimbledon bliver stadig afholdt på græs.

Tennis turneringer

De mest kendte tennisturneringer i verden er Wimbledon, French Open, US Open og Australian Open. Disse fire-turneringer er kendt som Grand Slam-turneringer. Det gør dem til de mest prestigefulde turneringer indenfor tennis, hvor Wimbledon er den mest prestigefyldte turnering.

Filmen Wimbledon

Filmen Wimbledon er en romantisk komediefilm fra 2004. Filmen er instrueret af Richard Loncraine. Hovedrollerne bliver spillet af Paul Bettany og Kirsten Dunst.

Wimbledon handler om den britiske professionelle tennisspiller Peter Colt. Hans rangering på verdensranglisten er gået fra en 11. plads til en 119. plads. Peter kommer fra en velhavende familie, som ikke har været vandt til at kæmpe for noget.

Da turneringen begynder møder han Lizzie Bradbury, den amerikanske kvindelige tennisstjerne hvilke karrierer er voksende. De forelsker sig, og hendes interesser giver ham gejsten til at kæmpe sig tilbage.

Se traileren herunder til filmen Wimbledon.

Wimbledon

Tidslinje

Nogle enkle vigtige årstal i Wimbledon turneringens historie.

Første Wimbledon turnering blev afholdt. Der deltog i alt 22 mænd.

1877

Wimbledon turneringen blev udvidet til Mænds double og Kvindernes single.

1884

Wimbledon turneringen bliver udvidet med Kvinders double og mixed doubles.

1913

Se den længste single finale i Wimbledon historie mellem Novak Djokovic Vs Roger Federer

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstarcalendar-full