1. Verdenskrig 1914-1918 - De allierede og centralmagten

1.Verdenskrig eller Verdenskrigen udspiller sig fra den 1. august 1914 til den 11. november 1918 hovedsageligt på slagmarkerne i Europa. Alle troede det ville blive en meget kort krig og ville være overstået på et par måneder. Det var ikke tilfældet, og det endte som en lang skyttegravskrig. 1. Verdenskrig alliancer bestod af de allierede og centralmagten

Hvem var med i 1. Verdenskrig

Første Verdenskrig var en krig mellem de allierede og centralmagten, som var de to 1. Verdenskrig alliancer. 

Krigen blev udløst af mordet i Sarajevo 28. juni 1914 på den østrig-ungarske tronfølger, ærkehertug Franz Ferdinand. Dette udløste krige mellem Østrig-Ungarn og Serbien. Hvilket resulterede i, at de to siders allierede også gik ind i krigen.

1. Verdenskrig fakta: 1. Verdenskrig årstal

1. Verdenskrig årstal var fra 1914 til 1919. Første Verdenskrig startede med mordet i Sarajevo 28. juni og sluttede den 11. november 1918 ved at Tyskland underskriver våbenhvile.

1. Verdenskrig fakta

1 Verdenskrig Tidslinje

Her ses en historisk tidslinje over 1. Verdenskrigen med nogle af de vigtige historiske nedslag.

28. juni 1914

Myrdes den østrig-ungarske tronfølger, ærkehertug Franz Ferdinand.

28. juli 1914

Serbien afviser kravene fra Østrig-Ungarn, og Østrig-Ungarn erklærer Serbien krig. Rusland er allieret med Serbien og mobiliserer. Tyskland truer Rusland - send hæren hjem ellers krig.

1. august 1914

Tyskland erklærer krig mod Rusland, da Tyskland er allieret med Østrig-Ungarn. Der er nu opstået krig mellem 1. Verdenskrigs alliancer.

3. august 1914

Tyskland erklærer krig mod Frankrig. Tyskland går ind i Belgien målet er at erobre Paris.

4. august 1914

Frankrig og England erklærer Østrig-Ungarn krig. Frankrig, England og Rusland er en af 1. Verdenskrigs alliancer.

Slutningen af 1914

I slutningen af 1914 er tyskerne ca. 30 km fra Paris. De står ved Marnefloden. Frankrig og UK gør alt for at stoppe tyskerne. Slaget starter 5/9 Men gravede sig ned i skyttegrave. Det var umuligt at nedkæmpe en kamplinje på grund af maskingeværer. Fronterne gik i stå og man kom ingen vegne. Med kanoner prøvede man at gøre fjenden mør så man kunne angribe. Samtidig på østfronten var russerne overraskende hurtige. De angreb men tyskerne vandt to store slag og stoppede dem. Samtidig angreb Frankrig og England de tyske kolonier.

31. maj 1916

I 1916 vil England lave en flådeblokade for Tyskland. Tyskerne sender deres flåde ud og det kommer til et stort slag, slaget ved Jylland.

7. maj 1915

Lusitania, et amerikansk passagerskib sænkes af Tyskland.

23. februar 1917

Februar revolutionen startede i Rusland

6. april 1917

USA erklærer krig mod Tyskland. USA havde tradition for ikke at blande sig i krige, og havde ingen hær. 1. Verdenskrig USA var den første krig de deltog i Europa.

6. november 1917

Vinterpaladset i Rusland bliver stormet, og Vladimir Lenin opnåede magten.

3. december 1917

Rusland og Tyskland underskrev en våbenhvile.

11. november 1918

Tyskland underskrev våbenhvilen med de allierede klokken 5 om morgen.
Der var Våbenhvile på Vestfronten klokken 11.

28. juni 1919

Fredskontrakten underskrives i Versailles i Frankrig.
Krigsskibe i Grand Harbour
Krigsskibe i Grand Haarbour.
Kilde: Richard Ellis, Public domain, via Wikimedia Commons

USA 1. Verdenskrig

USA gik ind i krigen blandt andet, fordi tyskerne ikke ville indskrænke deres ubådskrig, hvilket var skyld i tab af amerikanske borger og skibe. USA 1. Verdenskrig fik en afgørende betydning for udfaldet af krigen.

Amerikanerne gik ind i krigen i april 1917 på de allieredes side efter mange års neutralitet. 1 Verdenskrig alliancen "De Allierede" bestod derfor nu af USA, England, Rusland og England. 

Den amerikanske indtrædelse i 1. Verdenskrig og de revolutionære begivenheder i Rusland fik store konsekvenser for krigen.

Der udbrydes revolution i Rusland i 1917, kommunisterne tager magten. Zaren og hans familie henrettes. Rusland vil have fred og må afgive en masse landområder. Det frigiver en masse soldater til vestfronten. 1918 er Tyskland i stand til at gå i offensiven. Tyskland er tæt på sammenbrud, der er ingen mad, og der udbryder revolution.

Tyskland taber krigen, de underskriver fredsaftalen den 11. november 1918. 1. Verdenskrig alliance "Centralmagten" tabte derved krigen, hvor

1. Verdenskrig alliancer

1. Verdenskrigs alliancer bestod af to sider de allierede og centralmagten:

De allierede: 1. Verdenskrig alliance mellem Frankrig, England og Rusland (senere hen USA).

Centralmagterne: 1 Verdenskrig alliance mellem Tyskland og Østrig-Ungarn.

Alliancer under 1. Verdenskrig udspillede sig i slagmarken, hvor 1 Verdenskrig alliancerne var i direkte krig mod hinanden.

Hvem vandt 1. Verdenskrig

De allierede styrker vandt 1. Verdenskrig. De blev overlegne, da de amerikanske styrker ankom til Europa i 1918 og deltog i krigen.

Det lykkedes at isolere Tyskland for alle ressourcer, og de allierede vandt betydelige kampe på slagmarkerne i slutningen af krigen.

De allierede stod tilbage med en lang række krigsskader. Derfor led begge 1. verdenskrigs alliancer store tab økonomisk og menneskeliv under krigen.

1 verdenskrig tyskland

1 verdenskrig Tyskland var en af de helt store spiller og med til at starte krigen. Det er Tyskland, som taber 1. Verdenskrig. Selvom der under krigen ikke blev affyret et eneste skud i Tyskland.

Tyskland blev pålagt en lang række krigserstatninger efter krigen.
1) Afgive land til Danmark, Polen, Tjekkoslovakiet, Frankrig
2) Må kun have 100.000 mand i hæren. De måtte heller ikke have flåde, luftvåben eller panserstyrker.
3) De skulle betale krigsskade og alle udgifter.
4) Kolonierne tages fra dem.
5) De skulle påtage sig skylden for krigen.

Det var meget hårde betingelser, og det kostede tyskerne dyrt. For at skaffe penge, satte de seddelpressen i topfart. Man trykkede milliarder af mark. Det fik den tyske inflationen til at stige helt enorm. I november 1923 var inflationen på 30.000.000 procent. Det førte til, at Tyskland gik bankerot.

Herefter starter propagandaen om, at Tyskland slet ikke havde tabt krigen. Jøder, kommunisterne og lederne fik skylden. Denne propaganda var senere hen, der blev optakten til 2. Verdenskrig.

1. Verdenskrig fortalt på 1 minut

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
starpushpin