Vladimir Lenin - manden bag Sovjetunionen

Vladimir Lenin er manden bag Sovjetunionen, han var den sovjetiske statsleder i perioden 6. november 1917 frem til hans død den 21. januar 1924. Han var med til at ændre Rusland, hvor han var med under Den Russiske Revolution til at vælte zaren.

Vladimir LeninVladimir Lenin (1879-1924)
Kilde Pavel Semyonovich Zhukov (1870-1942), Public domain, 
via Wikimedia Commons

Hvem var Vladimir Lenin

Vladimir Lenin var Sovjetstatens grundlægger og dens første regeringschef. Han var den sovjetiske statsleder i perioden 6. november 1917 til 21. januar 1924. Han var en vigtig marxistisk revolutionær teoretiker, hvor hans bidrag betegnes som Leninisme.

Lenin bliver generelt karakteriseret ved at være en skrupelløs og blodtørstig diktator.

Vladimir Lenin fakta

Sovjetisk statsleder 6. november 1917 til 21. januar 1924
Født: 22. april 1879, Simbirsk
Død: 21. januar 1924 (53 år), Bolshiye Gorki, Moskva oblast, Rusland
Gravsted: Lenins mausoleum

Hvad gjorde Lenin

I 1890’erne valgte Lenin marxismen som sin politiske retning og engagerede sig i revolutionært undergrundsarbejde i Sankt Petersborg. Dette førte til, at han blev fængslet og sendt i eksil i Sibirien.

Lenins bror blev i 1887 arresteret og hængt for at have medvirket i planer om at myrde zar Alexander 3. Dette fik indtryk på Lenin, og det var årsagen til, at han begyndte på studiet af Karl Marx.

Det var under hans forvisning til Sibirien, at Lenin arbejdede med planerne om en illegal avis, som skulle være til at opbygge en partiorganisation. Han trykte aviserne i London også blev de smuglet til Rusland.

Den 9. januar 1905 var den blodige søndag, hvor flere hundrede arbejdere blev dræbt under en fredelig demonstration foran Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Dette førte til strejke over hele Rusland, den varede næsten hele året, da soldaterne overordnet var loyale overfor zaren. Det var her ordet sovjetterne blev opfundet, hvor der blev dannet arbejderråd i mange større byer.

Hvor blev Lenin født

Lenin blev født i Simbirsk

Lenin og hans eksil

Efter oprøret i 1905 måtte Lenin søge eksil, han opholdt sig i forskellige lande rundt om i Europa. Herfra var en flittig skribent af revolutionære skrifter og han styrede også den illegale bolsjevikiske bevægelse.

Hvad skete der under den russiske revolution

Det var efter februarrevolutionen i 1907, at Lenin vendte tilbage til Petrograd. Her opfordrede han til øjeblikkelige overtagelse af den politiske magt.

Den daværende siddende regering blev afsat den 25. oktober 1907. her gennemførte bolsjevikkerne et kup med støtte fra marinen.

Efter oktoberrevolutionen i 1917 blev Lenin statsleder, og han stod i spidsen for dannelsen af den sovjetiske stat i Rusland.

Hvad betyder Lenin

Navnet Lenin er højest sandsynlig udledt af den sibirske flod Lena.

Lenin er det revolutionære dæknavn, som Vladimir er bedst kendt under. Vladimir begyndte at bruge det i 1901, hvor han i starten kombinerede det med fornavnet Nikolaj. Han blev under hans politiske storhedstid mest kendt under sit officielle for- og fadersnavn: Vladimir Ilitj Lenin.

Hvad gjorde Lenin

Efter Lenin overtog magten, introducerede han en centralt syret, kommunistisk økonomi og nationaliserede fabrikker, miner, banker og meget mere.

Lenin trak også Rusland ud af 1. Verdenskrig, hvor han sluttede separatfred med Tyskland for at få de væbnede styrker hjem fra fronten.

Der skete store omvæltninger i Tyskland, hvor bankerne blev nationaliseret og overgik til stateje, store dele af produktionsmidler og jord blev også inddraget til statseje. Dette førte til en blodig borgerkrig, som endte med en sejre for bolsjevikkerne, hvor den røde hær nedkæmpede modstanderne

Støtte til Lenin

Selv da hungersnød brød ud i 1920 og flere millioner af russere mistede livet opretholdt Lenin sin støtte. Han indførte en ny økonomisk politik, som midlertidigt og i begrænset omfang indførte kapitalistiske markedsmekanismer, som tillid privat produktion og handel.

Flertallet af den russiske befolkning støttede Lenin og kommunismen.

Lenin svækkes

Fra 1921 begyndte Lenin at lide af søvnløshed og hovedpine og kvalme. I den forbindelse blev Josef Stalin udnævnt til generalsekretær i centralkomitéen ved den 11. kommunistiske partikongres i 1922. Trotskij blev kort efter forslået som viceformand folkekommissærernes råd, som betød, at han med tiden ville overtage Lenins stilling. Dette afslog han, det blev dog grundlaget for den senere magtkamp mellem ham og Stalin.

Det var i 1922, at Lenin fik sit første af en række slagtilfælde, som der førte til hans død 21. januar 1924.

Stalins vej til magten

Lenin blev isoleret på sit landsted i Gorki efter endnu et slagtilfælde i december 1922. han modtog hverken gæster eller politiske nyheder. Han var dog betænkelig omkring Stalin som leder, hvor han beskrev Stalin i noter som hensynsløs og illoyal.

Lenin skrev desuden også til den 12. partikongres til centralkomitéen om et krav om at få fjernet Stalin som generalsekretær. Lenin fik midlertidig et nyt slagtilfælde i marts 1923, det hav ham betydelige taleproblemer og lammelser.

Lenins sygdomsforløb førte til, at hans indflydelse på centralkomitéen forsvandt, mens Stalins magt blev styrket.

I de sidste optegnelser af ”Lenins testamente”, forslog han en drastisk forøgelse af antallet af centralkomitémedlemmer for at styrke partiets stabilitet. Han vil have Stalin fjernet, og han antydede sin støtte til Trotskij som ny partileder. Testamentet blev løst op på den efterfølgende partikongres, det blev dog først offentliggjort i 1956 efter Stalins død.
Læs meget mere om Josef Stalin

Hvem overtog efter Lenin

Efter Lenin overtog Josef Stalin

Vladimir Lenin død

Vladimir Lenin døde den 21. januar 1924 af et slagtilfælde. Han havde haft to tidligere slagtilfælde og var også blev udsat for et attentatforsøg den 30. august 1918 af Fanni Kaplan.

Lenin blev kun 53 år.

Leninisme

Leninisme er en betegnelse for den socialistiske kommunistiske retning, som Lenin beskrev sine værker. Han står bag en særlig fortolkning af marxismen, hvor Karl Marxs politisk og økonomiske teorier var tilpasset til det økonomisk underudviklede Rusland.

De vigtigste temaer i hans leninisme er partiteorien, revolutionsteorien, statsteorien og teorien om imperialismen som kapitalismens højeste stadie.

Lenin betydning og eftermæle

Lenin har haft en stor betydning og ses som hovedmanden bag den russiske revolution og grundlæggeren af den sovjetiske stat, som under Den Kolde Krig var en af verdens to supermagt.

Han var et kæmpe forbillede for Stalins opbygning af Sovjetunionen.

Mange statuer af Lenin blev efter den kolde krig fjernet, da det havde været symboler på kommunismen i Sovjetunionen og Østeuropa.

Vladimir Lenins liv

Vladimir Lenin tidslinje

Nogle af de store begivenheder i Vladimir Lenins liv.

Vladimir bliver født

22. april 1870

Vladimirs bror bliver hængt

20. maj 1887

Lenin består jura studier på St. Petersburg Universitet

November 1891

Lenin bliver sendt i eksil i Sibirien

Februar 1897

Lenin tager retur til St. Petersburg

10. februar 1900

Lenin rejser til Vesteuropa

Juli 1990

Blodig søndag i Sct. Petersborg starter den russiske revolution

22. januar 1905

Lenin rejser tilbage til Rusland

November 1905

1. Verdenskrig starter

Juli 1914

Revolutionen i Sct. Petersborg starter

8. marts 1917

Lenin bliver statsleder

6. november 1917

Lenin trækker Rusland ud af 1. Verdenskrig

3. Marts 1918

Nicholas II abdicerer

15. marts 1917

Drabet på Nicholas II og hans familie

17. juli 1918

Drabet på Nicholas II og hans familie

17. juli 1918

Starten på Rød Terror, hvor Lenin giver den røde hær ordre om at tage gidsler

17. juli 1918

Hungersnød i Rusland

1921

Lenin præsenterer ny økonomisk politik

8. marts 1921

Lenin dør efter længevarende sygdom

21. januar 1924

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
flag