Anne Frank - Anne Franks dagbog

Anne Franks dagbog er blevet solgt i over 31 millioner eksemplarer. Den er et vidnesbyrd for liver under 2. Verdenskrig for en ung jødisk pige.

Anne Frank
Anne Frank (1929-1945)
Kilde: Ukendt Fotograf, Collectie Anne Frank Stichting 
Amsterdam, Public domain, via Wikimedia Commons

Anne Frank

Annelies Marie Frank eller Anne er en af de mest kendte ofre fra Holocaust. Det er hun på grund af hendes efterladte dagbog. Dagbogen er en af de mest læste bøger i verden og omskrevet til både teater og film

Anne Frank data

Anne Frank
Anne Frank (1929-1945)
Kilde: Ukendt fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons
Annelies Marie Frank
Født: 12. juni 1929 I Frankfurt am Main, Weimartyskland
Død: Februar-marts 1945. Bergen-Belsen-koncentrationslejren (15 år)
Dødsårsag: Plettyfus
Gravsted: Bergen-Belsen, koncentrationslejr
Bopæl: Frankfurt am Main, Amsterdam, Bergen-Belsen
Far: Otto Frank
Mor: Edith Frank-Holländer
Kendte værker: Anne Franks dagbog

Hvad skete der med Anne Frank

Anne Frank gik under jorden med sin jødiske familie under 2. Verdenskrig. De levede i skjult i over to år, før de blev afsløret af nazisterne. De jødiske beboer i skjulestedet blev alle sendt til forskellige koncentrationslejre. Det var kun Annes far, Otto Frank, som overlevede.

Anne Franks opvækst

Anne Frank er født i Tyskland. Hendes forældre er Otto Frank og Edith Frank-Holländer. Frank-familien var liberale jøder, hvor de havde et afslappet forhold til jødedommen.

Nazisternes vandt kommunalvalget i Frankfurt den 13. marts 1933. Herefter emigrerede Edith og børnene hjem til hendes mor, i Aachen. Faren Otto blev i Frankfurt indtil, han fik tilbudt at starte et firma i Amsterdam. De var blandt de omkring 300.000 jøder, der flygtede fra Tyskland mellem 1933 og 1939.

Anne Franks hjem

I februar 1934 ankom Edith og børnene til Amsterdam. De flyttede ind i lejligheden i Merwedeplein 37 i Amsterdam. Herefter begyndte de to piger i skole.

Maj 1940 invaderede Tyskland Holland. Regeringen begyndte herefter jødeforfølgelserne på baggrund af den nye antisemitiske lovgivning. De to søstre blev herefter flyttet til en jødisk kommunalskole

Otto Frank

Otto Heinrich Rank (12. maj 1889- 19. august 1980) var Anne Franks far. Han var den eneste af Frank familien, som overlevede Holocaust.

Anne Franks far offentliggjorde hendes dagbog i 1947.

Otto var fange i Auschwitz, og han var blandt fangerne, som blev befriede fra lejren den 27. januar 1945.
Otto Frank
Otto Frank (1929-1945)
Kilde: Jac. de Nijs / Anefo, CC BY-SA 3.0 NL , via Wikimedia Commons
Nationaal Archief

Hvem er Kitty i Anne Franks dagbog

Anne Frank kaldte sin dagbog for Kitty. Anne Franks dagbog er solgt i flere millioner eksemplarer på flere forskellige sprog.

Anne Franks dagbog

Anne Franks dagbog er udgivet under titlen ”Het Achterhuis” (1947, udvidet udg. 1991). Den danske ”Anne Franks dagbog” blev udgivet i 1952.

Bogen beskriver familiens frygt og besværligheder under den illegale tilværelse i Amsterdam. Herefter blev han bragt til havnebyen Odessa ved Sortehavet. Han rejste herfra hjem via Frankrig med tog og lastbil. Frank nåede frem til Amsterdam Ade n3. juni 1945. Der gik flere måneder før, at han blev klar over, at hans familie ikke havde overlevet koncentrationslejrene.

Hendes dagbog er oversat til omkring 30 sprog. Anne Frank er over hele verden en symbolsk skikkelse for jødernes lidelser under den nazistiske terror.

Tiden før de gik i skjul

Anne Frank fik dagbogen til sin 13-års-fødselsdag den 12. juni 1942 af sin far. Hvorefter hun begyndte at skrive i den med det samme. Den første tid handler om hendes liv, men også ændringer i Holland efter den tyske besættelse.

Livet i skjult

Mandag den 6. juli 1942 gik familien i dækning i et baghus. De havde forladt deres lejlighed rodet, da man skulle få den opfattelse af, at de var pludseligt rejst. Otto Frank havde også efterladt en besked, som der antydede, at de var rejst til Schweiz.

Otto Frank havde i flere måneder gjort klar til, at de skulle gå i skjul. Hans arbejdsplads havde en tilbygning, som an ikke kunne se fra gaden.

Udgivelsen af dagbogen

I juli 1945 efter at Røde Kors havde bekræftet, at Anne Frank og hendes søster var død. Miep Gies havde gemt Annes dagbog og flere af familiens andre papirer og fotoalbum.

Miep gav Anne Franks dagbøger til Otto efter de hørte om hendes død. Han besluttede efter lange overvejelser at efterleve sin datters ønske om at udgive dagbogen.

Han undlod dog nogle passager, som handlede om Annes seksualitet og nogle kritiske passager om hans kone og tilbygningens andre beboere.

Dagbogen blev udgivet i Holland som ”Het Achterhuis” i 1947 efterfulgt af andet oplag i 1950

Hvor boede Anne Frank

Det var i 1960 at man åbnede huset på Prinsengracht 263-265, hvor familien Frank gik under jorden. Her er Anne Franks originale dagbog også udstillet.

I dag er Anne Franks skjulested blevet indrettet som museum og mindested. Læs mere om Anne Franks hus på hjemmesiden annefrank.org

Hvor er Anne Franks dagbog?

Anne Franks dagbog er udstillet på museet Anne Franks Hus i Amsterdam.

Anne Frank skjulested

Anne Frank og 7 andre jøder boede i baghuset i over to år. Det var en tilbygning til Otto Franks butik. De ansatte i butikken hjalp de jødiske familier med at skaffe mad,

Anne Frank fanget

Anne Frank og hendes familie blev fanget om morgenen den 4. august 1944. Baghuset blev stormet af den tyske sikkerhedspoliti Grüne Polizei. En stikker havde afsløret familiens skjulested.

Hvem sladrede om skjulestedet

Det er aldrig blevet kendt, hvem der afslørede familien Franks gemmested. Både en lagermedarbejder og en rengøringskone er blevet mistænkt gennem årene.

Senere hen er en af Otto Franks antisemitiske forretningsforbindelser, som var medlem af nazipartiet blevet mistænkt.

Anne Frank koncentrationslejr

Den 3. september 1944 blev gruppen deporteret med den sidste transport. De gik fra Westerbork til Auschwitz. De ankom til Auschwitz efter tre dages rejse.
Ved ankomsten blev familien skilt fra hinanden. Anne Frank blev sat til at lave slavearbejde i form af at slæbe sten.

I oktober 1944 blev Anne og hendes søster flyttet til Bergen-Belsen. I marts måned udbrød en plettyfus-epidemi. Sygdommen spredte sig hurtigt og dræbte omkring 17.000 fanger. Margot og Anne døde begge under epidemien.

Den præcise dato for, hvornår Anne Frank døde vides ikke. Det skulle efter sigende være få uger før lejren blev befriet af britiske tropper 15. april.

Otto Frank overlevede sit ophold i Auschwitz og vendte efter krigen tilbage til Amsterdam. Her forsøgte han at genfinde sin familie. Hvor han først efter flere uger fik at vide, at Margot og Anne var døde.

Det anslået, at kun 5.000 af de 107.000 jøder, som blev sendt væk fra Holland mellem 1942 og 1944 overlevede.

Hvornår døde Anne Frank

Det vides ikke præcist, hvornår Anne Frank døde. Men det anslås, at hun og hendes søster døde i februar eller marts i 1944.

Auschwitz

Auschwitz var en koncentrationslejr og senere hen en udryddelseslejr. I dag står den som et tydeligt symbol på de nazistiske jødeudryddelser

Koncentrationslejren blev anlagt i 1940 i byen Oświęcim. Oświęcim ligger ca. 69 km vest for Krakow, som var en del af den sydvestlige del af den tyske besatte Polen.

Den 27. januar 1945 befriede den russiske Røde Hær Auschwitz og de 7.650 fanger, som der stadig var i live.

Der anslås, at omkring 1,1 millioner mennesker, de fleste jøder fra Østeuropa, men også sigønere, russere og tyskere blev dræbt i Auschwitz fra 1941 til 1944.


Sidenhen er Auschwitz blevet et museum. I 1979 blev Auschwitz optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Hvor er Auschwitz?

Auschwitz ligger i Oświęcim i den sydvestlige del af det tysk besatte polen.

Anne Franks rejse

Dokumentarfilmen ”Anne Frans rejse” fortæller om Anne Franks korte liv. I filmen besøger vi de steder, hvor Anne levede. I Frankfurt am Main, Amsterdam, Auschwitz og Bergen-Belsen, hvor hun døde i 1945.

Du kan se filmen på Filmstriben

Anne Frank

Tidslinje

Et overblik over Anne Franks liv og 2. Verdenskrig

Anne Frank bliver født

1929

Hitler og Nazisterne får magten i Tyskland

1933

Anne Frank immigrerer til Amsterdam

1934

Anden Verdens krig starter

1939

Introduktionen af de gule stjerne i Amsterdam

1942

Anne får sin første dagbog

1942

Familien Frank går i skjult

1942

Alle jøder må forlade Amsterdam

1943

Anne Franks skjulested bliver opdaget. Alle de skjulte jøder bliver arresteret

1944

Anne og Margot dør i Bergen-Belsen koncentrationslejren

1945

Otto vender tilbage til Amsterdam

1945

Anne Franks dagbog bliver udgivet

1947

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap
pencilstarbook