Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki

2. Verdenskrig sluttede brutalt med atombombningen af de to japanske byer Hiroshima og Nagasaki. Atombombningen fik brutale konsekvenser for byerne, som mistede store dele af deres befolkning og skaderne på byerne var enorme.

Atombomberne over Japan
Atombomberne over Hiroshima (venstre) og Nagasaki (højre), hvor
man ser paddehatteskyerne over de to byer. 
Kilde: George R. Caron, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad skete der i Hiroshima og Nagasaki

Hiroshima og Nagasaki blev bombet med to atombomber. Atombomberne blev kastet over de to japanske byer den 6. og 9. august 1945 af den amerikanske hærs flystyrke.

Det samlede tab af indbygger for de to byer blev opgjort til mellem 150.00 og 250.000 personer. Disse døde både af følge af brande og trykbølgernes fysiske ødelæggelser, men også af ubehandlede skader og strålesyge.

Bombningen af Hiroshima og Nagasaki er første og eneste gang, at atomvåben er blevet brugt i en krig.

Hiroshima Fakta

Hiroshima blev bombet den 6. august 1945
Klokkeslæt: kl. 8.15
Atombombe: Little Boy
Tab:  Mellem 70.000-120.000 de første måneder 

Hvorfor blev Hiroshima og Nagasaki bombet

Hiroshima og Nagasaki blev bombet med den begrundelse om at tvinge japanerne til at overgive sig betingelsesløst.

Beslutningen om at smide atombomber blev truffet under men ikke direkte af præsident Harry S. Truman. USA havde været direkte en del af krigen i 3,5 år og flere tusinde amerikanere var blevet dræbt i krigen. Atombomberne som blev brugt, de blev udviklet og prøvesprængt i Los Alamos i New Mexicos ørken, dette var en del af det tophemmelige Manhattan-projekt.

Nagasaki Fakta

Nagasaki blev bombet den 9. august 1945
Klokkeslæt: kl. 11.02
Atombombe: Fat Man
Tab:  75.00 dræbt øjeblikkeligt og omkring samme antal døde  efterfølgende af skader og stråling

Bombningen af Hiroshima

Hiroshima havde en stor militær betydning under krigen. Det var her Japans anden armé holdt til, samtidig med byen var et kommunikationscenter og center opmagasinering af materiel og tropper.

Byen Hiroshima var det primær mål for det første atomangreb. Hiroshima blev bombet den 6. august.

Omkring en time før angrebet opfangede japanerne nogle amerikanske fly, som var på vej mod det sydlige Japan. Hvorfor befolkningen var blevet advaret. Da Japan opdagede, at det kun handlede om få fly, blev luftalarmen afblæst. Hvorfor advarslen i stedet blev, hvis I spotter B-29 bombefly, så skal man gå i dækning.

Da bomben blev smidt, blev der øjeblikkeligt slået 35.000-60.000 civile ihjel.

Hvornår blev Hiroshima bombet

Hiroshima blev bombet den 6. august 1945

Hvor mange døde af atombomben i Hiroshima

Der døde mellem 70.000-120.000 af atombomben i Hiroshima blot indenfor de første måneder af selve angrebet og eftervirkningerne af den.

Hvor stort et område af Hiroshima blev ødelagt af atombomben

Store områder af Hiroshima blev ødelagt af atombomberne. Hiroshima bestod dengang af omkring 76.00 bygninger, hvor hele 92 % af dem blev ødelagt af bomber.

Er område på 13 kvadratkilometer blev også lagt i ruiner.

Hvornår faldt atombomben over Hiroshima

Atombomben over Hiroshima faldt den 6. august 1945 kl. 8.15

Bombningen af Nagasaki

Nagasaki var en stor havneby i det sydlige Japan, og den havde stor betydning for den japanske krigsindsats grundet dens industri.

Byen Nagasaki blev bombet den 9. august. Hvor en B-29 Superfortress, hvis egentlige mål var byen Kokura. Denne by var dog skjult af skyer, og da flyene manglede brændstof, blev målet ændret. Omkring kl. 7:50 var luftalarmen gået i gang, men disse blev afblæst igen, da man kun havde set to B-20 Superfortress-fly.

Omkring kl. 11 blev der en åbning i skydækket, hvorefter bomben blev smidt. Bomben havde en kerne af 8 kilogram plutonium-239. Eksplosionen skete knap 600 meter over byens industriområde imellem byens to primære militære mål.

Der blev dræbt omkring 75.00 øjeblikkeligt og næsten ligeså mange ankom af skader og strålesyge.

Konsekvenserne for Nagasaki

Konsekvenserne for Nagasaki var at omkring 40 % af bygninger blev ødelagt, og omkring 30.000 mennesker omkom.

Hvornår blev Nagasaki bombede

Nagasaki blev bombet den 9. august 1945.

Hvorfor blev Hiroshima og Nagasaki bombede

Hiroshima og Nagasaki blev bombet med et militært ønske om, Japan skulle kapitulere og fremskynde en amerikansk sejre og redde amerikanske soldaters liv.

Målene for bombningen af Japan var Hiroshima, Nagasaki, Kokura og Niigata. Det var oprindeligt Kokura, som var målet for nummer to bombe. Der var dog så skydækket, at man besluttede at fortsætte til det sekundære mål, Nagasaki.

Atombombningerne af Japan bliver dog også set som et amerikansk ønske om at anvende atombomben, så deres projekt ikke blev en succes. Andre ser også bombningen som en hævn over japanernes overraskelsesangreb på flådebasen Pearl Harbo i 1941.

Hvad hedder den nordlige del af Irland

Den nordlige del af Irland hedder Nordirland.

De overlevende

De overlevende fra bombningen i Japan blev kaldt hibakusha, som direkte kan oversættes til mennesker påvirket af bombe.

Atombomberne

De to atombomber, som blev detonerede over Hiroshima og Nagasaki var henholdsvis Little Boy (Hiroshima og Fat Man (Nagasaki).

Atombomben Little Boy var den anden atombombe i historien, som er blevet sprunget. Den allerførste atombombe var Trinity, som var en atombombe som blev testsprængt i USA i juli 1945.

Little Boy vejede 4000 kg, og den havde en sprængkraft på 13-16 kiloton. Fat Man var væsentlig kraftigere omkring 21 kiloton. Det var alligevel Little Boy, som var skyld i størst skader og omkommende. Dette skyldes at Hiroshima var et fladt terræn, hvor der bomben blev smidt Nagasaki var en lille dal, som tog en stor del af energien fra eksplosionen.

Den tredje atombombe

En tredje atombombe ville have været klar til den 19. august med Tokyo som det sandsynligste mål. Dette blev dog udskudt af præsident Truman.

Resultatet af atombomberne

Japan kapitulerede efter USA’s angreb på Nagasaki og Hiroshima. Japanerne overgav sig den 14. august 1945, hvilket var afslutningen på 2. Verdenskrig

Konsekvenser ved atombombningen

En af konsekvenserne ved atombombningen var et sted mellem 150.000 og 250.000 menneskeliv. Den enorme varme fra bomberne tændte hele bydele af træhuse.

De mennesker som overlevede angrebet oplevede eftervirkninger både nu og her og langsigtet. Omkring 60.000 borgere i Hiroshima døde af Strålesyge i løbet af året. Der har også været stort antal af leukæmi-tilfælde og andre kræftformer.

Radiation Effects Research Foundation er en japansk-amerikansk forskningsinstitution, som der holder øje med ofrene og deres efterkommere fra atomangrebet.

Bombningen af Hiroshimas eftermæle

Hiroshima er i dag genopbygget, men man har bevaret nogle af de gamle ruiner som et mindesmærke. Foran et af museerne er der placeret en flamme, som vil brænde indtil den sidste atombombe, er demonteret.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler