Angrebet på Pearl Harbor

Angrebet på Pearl Harbor skete den 7. december 1941 og resulterede i USA indtrædelse af 2. Verdenskrig. Japan angreb Pearl Harbor i et ønske om at sætte deres flåde ud af spillet.

Pearl Harbor
Pearl Harbor
Kilde: Imperial Japanese Navy, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad er Pearl Harbor

Pearl Harbor er en flødebase på sydsiden af Oahu Island, Hawaii. Pearl Harbor er kendt for det japanske angreb på den amerikanske stillehavsflåde ved Pearl Harbor. USA var fuldstændig uforberedt. Angrebet på Pearl Harbor resulterede i, at USA trådte ind i 2. Verdenskrig.

USA’s største hangarskibe blev ikke ødelagt, da de var på øvelse under angrebet. Grundet til at USA led så store tab af især fly var, at man havde en ubegrundet frygt for sabotage fra de derboende japanere. Flyene stod derfor tæt, hvorfor bevogtningen var nemmere. De havde derimod ikke set et luftangreb som en reel trussel.

Pearl Harbor fakta

Dato: 7. december 1941
Sted: Pearl Harbor og flyvepladser på Oahu i Hawaii, USA
Resultat: Stor japansk taktisk sejr, USA går ind i krigen på de Allierede side og Aksemagterne erklærer USA krig.

Hvornår var angrebet på Pearl Harbor

Angrebet på Pearl Harbor blev startet søndag den 7. december 1941 klokken 7.55. Hvor Japan angreb med en styrke på 353 fly i to bølger, 2 slagskibe, 3 krydsere, 9 destroyere og 2 tankskibe. Angrebet var under ledelse af admiral Nagumo.

USA var fuldstændig uforberedt, hvor flyene holdt helt tæt, antiluftskytsbatterierne var ubemandede og ammunitionen var låst inde. Flere af USA’s vigtige hangarskibe var dog på patrulje i Stillehavet, hvorfor de ikke blev ødelagt under angrebet.

Pearl Harbor angrebet

Det første angreb gik efter lufthavne og slagskibe, hvor de næste bølger gik efter krigsskibe og skibsværftet.

Angrebet startede klokken 7.55 og angrebet sluttede igen kl. 9.45. herefter var otte slagskibe var meget beskadiget og seks blev sænket. Derudover havde USA også mistet 188 fly, 2335 soldater og 68 civile blev dræbt og 1178 blev sårede. Herudover led USA også en lang række andre tab.

Japan mistede kun 29 fly og fem miniubåde.

Resultatet af angrebet på Pearl Harbor

Resultatet af angrebet på Pearl Harbor var, at USA’ stillehavsflåde var sat midlertidig ud af spillet. Japan begik dog den fejl, da de afblæste sidste angrebsbølge, som der skulle have ødelagt de amerikanske brændstoftanke.

Denne fejl sparede amerikanerne for transport af meget store mængder brændstof til Hawaii.

Pearl Harbor dødstal

Det amerikanske dødstal fra angrebet på Pearl Harbor var 2335 soldater og 68 civile.

Var USA forberedt på angrebet på Pearl Harbor

USA’s kodefolk havde opsnappet 14 japanske meddelelser, hvoraf de havde kodet 13 af dem. USA troede derfor, at der var et japansk angreb på vej et andet sted i Sydøstasien.

Hvorimod den amerikanske advarsel til hovedkvarteret i Oahu først ankom fem timer efter, at angrebet var indledt.

Pearl Harbor og 2. Verdenskrig

Angrebet på Pearl Harbor var USA’s vej ind i 2. Verdenskrig. Hollands eksilregering erklærede krig mod Japan, hvorefter USA og England gjorde det næste dag. Adolf Hitler erklærede herefter krig mod USA, hvorfor USA nu var en del af krigen i Europa og 2. Verdenskrig.
Læs meget mere om 2. Verdenskrig her

Hvorfor var USA og Japan i Krig

USA og Japan var i krig i kølvandet på den japanske indtog i Fransk Indokina (nu Vietnam). I forbindelse med indtoget udløste det en lang sanktioner fra de europæiske kolonimagter og USA. USA oprustede også deres Stillehavsflåde. Japan forudså, at de ville miste deres flådeoverlegenhed til USA i løbet af 1942, hvis de ikke gjorde noget.

Japan som var i fuld gang med at udvide deres imperium og forberede deres krig mod kolonimagterne Storbritannien og Holland, hvorfor de ville svække USA. Japan angreb derfor flådebasen Pearl Harbor for at forhindre USA i gribe ind.

Angrebet resulterede i, at USA erklærede Japan krig, hvorefter Italien og Tyskland erklærede krig mod USA. Nu var 2. Verdenskrig verdensomspændende.

Hvad gjorde USA efter Pearl Harbor

USA erklærede Japan krig efter Pearl Harbor og gik ind i 2. Verdenskrig

Roosevelt tale Pearl Harbor

Skændsels-talen er præsident Franklin D. Roosevelt tale efter angrebet på Pearl Harbor. Talen blev holdt den 8. december 1941 dagen efter angrebet.

Allerede en time efter talen havde USA’s Kongres vedtaget en formel krigserklæring mod Japan og dermed bragt USA ind i 2. Verdenskrig.

Skændsels-talen er en af de mest berømte amerikanske politiske taler i det 20. århundrede.

Roosevelt havde nogle dage i forvejen for angrebet rettet en fredsappel til Japan, men den japanske kejser gav ikke noget svar.

Pearl Harbor eftermæle

Angrebet på Pearl Harbor bliver set som en særlig begivenhed i USA’s historie, da angrebet er det første angreb efter krigen i 1812, at USA er blevet angrebet på egen jord af et andet land.

Mange betragter også som atombomberne over Hiroshima og Nagasaki som USA's hævn mod Japan efter deres angreb på Pearl Harbor.
Læs om atombomberne over Hiroshima og Nagasaki her

Filmen Pearl Harbor

Filmen Pearl Harbor er en amerikansk action- og dramakrigsfilm fra 2001. Filmen handler om tiden før og under USA’s indtræden i 2. Verdenskrig. Dette skete som et følge af Japans angreb på Pearl Harbor den 7. december 1941.

Pearl Harbor er instrueret af Michael Bay og havde premiere den 25. maj 2002.

Læs mere og se traileren til filmen Pearl Harbor på IMDb.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap