Coco Chanel

Coco Chanel er et modeicon, som er gået over historien. Hun gav os Channel NO 5, den lille sorte, tweed jakken, håndtasken med en strop og generelt behageligt kvindetøj. Coco Chanel har om nogen sat sit aftryk indenfor modeverden.

Coco Chanel
Coco Chanel (19. august 1883-10. januar 1971).
Kilde: Ukendt fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem var Coco Chanel

Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel var en fransk modeskaber, som grundlagde Chanel. Coco Chanel er mest kendt for parfume ”Chanel No 5” og ”Den lille sorte” kjole, som indgår i mange kvinders garderobe.

I dag er Chanel et stort internationalt modehus, som både sælger tasker, sko, kjoler, parfumer og makeup.

Coco Chanel fakta

Gabrielle Bonheur Chanel
Født: 19. august 1883 i Saumur, Frankrig
Død: 10. januar 1971 (87 år) i Paris, Frankrig
Kendt for: Grundlagde Chanel, herunder ”Den lille sorte” og Chanel No 5.
Dødsårsag: Hjerteanfald

Coco Chanels betydning

Coco Chanel har haft stor betydning og har sat et kæmpe præg på moden.

Coco Chanel var den første til at sy lange bukser til kvinder. Hun hentede stor inspiration fra herremoden, og hun var derfor med at sætte et stort aftryk på 1920’ernes mode.

Hun er en af de vigtigste og mest betydningsfulde indenfor 1900-tallets modehistorie og særligt grundet hendes mandeinspirerede tøj og gør tøjet bekvemt for kvinder.

Coco Chanel liv

Gabrielle Bonheur Chanel blev født i Saumur i Frankrig. Hun havde fem søskende. Da hun kun var 12 år, døde hendes mor af tuberkulose, og hendes far forlod familien.

Chanel tilbragte derfor de næste seks år på et børnehjem i et kloster. Det var her, hun lærte at sy. I sommerferierne var hun hos slægtningen, som lærte hende at sy med flere blomster, end nonnerne kunne vise hende.

Hvorfor bliver Coco Chanel kaldt Coco

Coco Chanel bliver kaldt Coco fra hendes tid som kabaretsangerinde. Chanel forlod børnehjemmet, da hun var 18 år og begyndte at optræde med hendes søster i klubber i Vichy og Moulins. Det var her, at hun fik tilnavnet ”Coco”.

Coco Chanel vej ind i moden

Chanel mødte i Moulins den rige, unge stofarving Étienne Balsan. De blev elsker, men hun arbejdede i en skrædderbutik. Det har i flere århundrede har elskerinder været en hel naturlig del af livet blandt de velhavende i Frankrig. Det er dog også blevet anset som overklasseprostituerede, hvor kvinderne har fået smykker og kjoler.

Coco Chanel begyndte at designe hatte, og det blev også hendes levebrød. Balsan var derfor hendes vej ind i mode.

Det var en af Balsans venner, som hun mødte i 1909 og indledte en affære med, som finansierede hendes første butik og egen tøjlinje.

Det var i 1909, at Chanel blev hattesyerske og åbnede butikken ”Chanel Modes” i Paris. Hun fik sit helt store gennembrud i 1912, hvor teaterskuespillerinden Gabrielle Dorizat brugte hendes hatte i en forestilling.

Coco Chanel karriere

Allerede i 1913 åbnede Chanel en butik Deauville, det var her, hun introducerede sit luksuriøse og behagelige fritids- og sportstøj.

Hendes karrierer tog for alvor fart, da hun åbnede sin tredje butik ”Chanel-Biarritz” i 1915.

I 1919 var Chanel en kendt designer, og hun skabte sit parisiske modehus i rue Cambon nr 31. Her havde hun også sin lejlighed.

Huset Chanel

Huset Chanel er det parisisk modehus i Frankrig, som Coco Chanel står bag. Chanel er en af de mest kendte mærker indenfor luksus og haute couture-mode. Chanel står bag utallige modelinjer indenfor tøj, håndtasker, parfumer og makeup.

Chanel No 5

Chanel No 5 blev til, da Coco Chanel mødte den russiske parfumemager Ernest Beaux. Hun ønskede, at han skulle komponere Chanels signaturdufte. Den skulle dufte som en kvinde. Chanel No 5. er stadig i dag en af de mest solgte dufte i verden.

Chanel No 5 er også særlig kendt fra Marilyn Monroes udtalelse ” Det eneste, jeg har på om natten, er Channel no. 5”

Hvor gammel er Chanel No 5

Chanel No 5 er fra 1921 og er derfor over 100 år gammel.

Den lille sorte

Den lille sorte er en elegant knækort kjole, som er lavet i sort stof. Kjolen blev introduceret i 1926 af Coco Chanel. Den lille sorte den blev for første gang præsenteret i det amerikansk Vogue, her blev den præsenteret som en halvlang cocktailkjole med lange ærme og en enkel silhuet.

Kjolen har siden stået for et pænt og klassisk udtryk. Der er ikke mange andre kjoler, som har haft så stor betydning for moden og været med til at ændre modebilledet så stærkt.

Chanel var den første til at gøre sort til mode.

Coco Chanel privat liv

Coco Chanel blev aldrig gift og fik heller ingen børn. Hun havde en lang række affærer med tidens mest indflydelsesrige mænd.

Hun havde et niårig langt forhold med kaptajn Arthur Edwars Capel, som også finansieret hendes første butik og modelinje. Arthur var dog ikke så trofast. Han blev gift i 1918, men de to brød aldrig helt med hinanden. Og hans død i en bilulykke i slutningen af 1919 var en stor sorg for Chanel.

Coco Chanel og 2. Verdenskrig

Coco Chanel fik en betydningsfuld rolle under 2. Verdenskrig, hvor hun var tysk spion. Hun fik kodenavnet ”Westminister”, som var inspireret af hendes forbindelse til hertugen af Westminister.

Hun havde allerede i starten af 1920’erne fået gode kontakter rundt i de europæiske kongehuse og de aristokratiske kredse.

Chanel chokerede alle med sin affære med den tyske efterretningsofficer baron Hans Günther von Dincklage. Han søgerede for, at hun kunne bo på hotel Ritz i Paris og stadig komme i den fine franske kredse.

Coco Chanel blev angivet som tysk spion og afhørt efter krigen, men hun blev hurtigt løsladt. Hun flyttede efterfølgende til Schweiz.

I 1954 flyttede Chanel tilbage til Paris for at genoptage sit arbejde indenfor mode. Hun fik dog ikke den store succes i Paris, da hendes relation til Tyskland ikke var glemt. Derimod blev hendes kollektion taget godt imod hos både briterne og amerikanerne, som blev gode markeder for hende.

Chanel endte med at side tilbage med end 10 % af sit eget selskab, det skete i forbindelse med, at hun lavede forretning med Pierre Wertheimer.

Wertheimer-familien ejer stadig i dag Modehuset Chanel.

Hvornår døde Coco Channel

Coco Chanel døde den 10. januar 1971 af et hjerteanfald. Hun døde på hotel Ritz, hvor hun havde boet i 30 år.

Coco Chanel tidslinje

Coco Chanels liv indenfor modeverden

Nogle af de vigtigste højdepunkter i Coco Chanels karrierer indenfor modebranchen.

Coco Chanel bliver født

19. august 1883

Butik på 21 Rue Cambon Paris

1910

Butik i Deauville

1913

Butik på 31 Rue Cambon Paris

1918

Chanel NO 5

1921

Tweed jakken

1924

Den lille sorte 

1926

Chanel på sit højest

1935

2. Verdenskrig - lukker næsten alle Chanel butikker

1940-1945

Coco Chanel genoptager sin modekarrierer

1954

Håndtaske med en strop - den mest ikoniske taske var født

1955

Chanel dør

10. januar 1971

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
shirt