Marilyn Monroe

Marilyn Monroe var et sexsymbol og en af de mest tilbedte stjerner i filmhistorien. Hun repræsenterer myten om den dumme blondine, hvor hun samtidig tilføjer stereotypen kundskab og smerte. Derudover er hun kendt for sætningen ”Det eneste, jeg har på om natten, er Chanel no. 5”.

Marylin Monroe

Hvem var Marilyn Monroe

Marilyn Monroe var en af Hollywoods største filmstjerner 1950-60. Hun blev verdenskendt fra blandt andet filmene ”Gentleman Prefer Blondes” og ”How to Marry a Millinaire”.

Hun blev det største sexsymbol i efterkrigstiden.

Hun står bag sætningen "I only wear Chanel No. 5.", da hun blev spurgt, hvad hun har på, når hun sover. Chanel No. 5 er den historiske populære parfume af Coco Chanel.

Marilyn Monroe fakta

Fulde navn: Norma Jean Baker / Norma Jeane Mortenson
Født: 1. juni 1926, Los Angeles, USA
Død: 5. august 1962, Los Angeles, USA (36 år)
Dødsårsag: Overdosis af barbiturater (sovemiddel)
Gravsted: Westwood Village Memorial Park Cemetery
Beskæftigelse: skuespiller, sangerinde og model

Filmstjernen Marilyn Monroe

Marilyn Monroe er en af filmhistoriens mest tilbedte stjerner. Hun havde kæmpe succes på filmscenen, men hendes privatliv var rodet og omtumlede.

En del af hendes fortælling er også, at hun på trods af sin tilbedelse følte sig ensom og blev et offer for Hollywoods pæne og glamourøse liv og overflade.

Marilyn Monroe gennembrud

Marilyn Monroe fik sit gennembrud i filmen ”The Asphalt Hungle” (1950), hvilket førte til, at hun fik sin første hovedrolle i filmen Niagara (1953).

Marilyn Monroe nåede at indspillede knap 30 spillefilm på 17 år. Hvor nogle af de mest kendte er ”Gentlemen foretrækker blondiner”, ”Den søde kløe” og ”Prinsen og korpigen”.

Marilyn Monroe liv

Marilyn Monroe er født i Los Angeles. Hun er oprindeligt døbt Norma Jeane Bakker, og der findes stor mystik om, hvem der er hendes rigtig far. Gladys, Monroes mor, var psykisk syg, hvorfor den unge Norma Jeane boede mange år hos plejeforældre. Hendes mor hentede hende dog tilbage, men hun var stadig for ustabil til at tage sig af hende.

Marilyn Monroe nåede at bo mange forskellige steder i løbet af sin opvækst, som var fyldt med svigt, ustabilitet og seksuelle overfald.

Det var morens ven, Grace McKee, som åbnede Marilyn Monroes øjne op for filmverden. Grace blev værge for den unge Norma, og fortalte hende, at hun ville blive en stor filmstjerne.

Monroe har levet et turbulent liv, hvilket også bliver afspejlet i filmen Blonde, 2001. Den handler netop om Marilyns liv og hendes mange udfordringer.

Hvorfor skiftede Marlyn Monroe navn

Marlyn Monroe skiftede navn i forbindelse med, at hendes karrierer tog fat. Hun startede en modelkarrierer som førte hende til filmroller.

Marilyn Monroe ægteskab

Hun var gift tre gange. Hun blev gift med nabodrengen, da hun kun var 16 år gammel. Hun blev gift anden gang med Joe di Maggio lige efter sit store gennembrud i ”Gentlemen Prefer Blondes”. Da hun blev gift tredje gang var hendes karrierer på et højdepunkt, hun blev gift med Arthur Miller, en kendt venstreorienteret dramatiker.

Marilyn Monroe fik ingen børn og alle hendes ægteskaber endte i skilsmisse.

Udover de mange ægteskaber havde Marilyn Monroe et utal af affærer med både kendte og ukendte mænd. Hun havde blandt andet en affære med præsident John F. Kennedy.

Marilyn Monroe kjole

Marilyn Monroe sang til præsident John F. Kennedys fødselsdag i 1962, og dette blev et historisk øjeblik. Hun bar en hudfarvet kjole med rhisten, som var gennemsigtig. Kjolen er sidenhen blevet solgt til 7 millioner kroner, og er den dyreste kjole nogensinde.

Marilyn Monroe film

Hvilke film er Marilyn Monroe med i 

En liste over nogle af de film, som Marilyn Monroe har medvirket i. Dette er ikke en komplet liste.

The Shocking Miss Pilgrim†

1947

You Were Meant for Me†

1948

Love Happy

1949

All About Eve

1950

The Asphalt Jungle

1950

Monkey Business

1952

Niagara

1953

Gentlemen foretrækker blondiner

1953

Tre piger søger en millionær

1953

Ingen er fuldkommen

1959

The Misfits

1961
Se en komplet liste over filmene på Wikipedia.

Hvor gammel var Marilyn Monroe da hun døde

Marilyn Monroe var 36 år gammel, da hun døde efter en overdosis af barbiturater. Marilyn Monroe havde et stigende misbrug fra slutningen af 50erne.

Der er stor mystik forbundet med hendes død, der gik flere spekulationer omkring om det var selvmord, et uheld eller sågar et mord?

Fakta: Hvad er barbiturater

Barbiturater er en gruppe af medicin, som man førhen anvendte til at behandle søvnproblemer, nervøsitet og angst.


Det bliver næsten ikke brugt i dag. Da der er stor risiko for afhængighed og forgiftning i forbindelse med brugen af medicinen.

Hvordan døde Marilyn Monroe

Marilyn Monroe døde af en overdosis af barbiturater den 5. august 1962 kun 36 år gammel.

Marilyn Monroe betydning

Marilyn Monroe har haft en enorm betydning for andre skuespillere og modeller igennem tiden. Hun er blandt andet blevet hyldet i filmen Tommy.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
film-play