Esport - gaming og computerspil

Esport eller gaming er et voksende fænomen, hvor flere og flere mødes om at spille online spil. Esport konkurrencer og turnering tiltrækker flere millioner mennesker rundt om i verden, som følger med, når to hold dyster mod hinanden.

Hvad er esport

Esport er konkurrencer i computerspil. Når man bruger betegnelsen esport handler det ofte om organiserede konkurrencer på højt niveau.

Hen gamer kan skabe sig en karriere og leve af spille videospil.

League of Legends er en af de største onlinespil. De har deres egne turnering rundt om i verden. De allerbedste hold mødes til verdensmesterskabet – Worlds.

En stor ting i esportens verden er at mødes fysisk til konkurrencerne.

Fakta Esport: Hvad står Esport for?

Esport står for Electronic Sport. Det omhandler konkurrencer i online spil.

Fakta om esport

Esport referer til udøvelsen af computerspil konkurrenceplan. E-sport bliver udført på computer, konsol eller mobil. Spillende finder sted via internettet eller over LAN.

Facts Esport: Hvad betyder LAN

Lan er et lokalt datanet.

Ordet Lan eller Lan-party bliver brugt om større og mindre computerbegivenheder. Her mødes folk om at spille computer, hvor de har deres egne computer med og tilslutter sig det samme netværk. Det er med til at højne hastigheden på spillene.

Hvad er Esport forkortelse af

Esport er en forkortelse for Electronic Sport.

Hvad er en Esportsudøver

En esportsudøver er en, som spiller esport. Det vil sige en, som dyster i elektronisk spil på et højt professionelt niveau. Der bliver dystet i forskellige spil indenfor computer- og konsolspil.

Hvad handler Esport om

Esport handler om, at man dyster i computerspil. Her er det ofte spil, der omhandler strategi og skydespil. Derudover konkurrencer der også i fodboldspillet FIFA, som spilles på Play Stadion.

Esport og online spil kan foregå på forskellige devices tablet, konsol, PC og Smarthphones.

Esport historie

Den første esportsturnering blev afhold på Stanford University i USA i 1972. Der blev dystet i spillet Spacewar. Den første officielle turnering blev afholdt i 1997.


00’ernes udbredning af billigt og bedre internet har i den grad været med til at styrke og udbrede gaming. Her er antallet af turneringer og penge i gaming steget markant.

Esport spil

De spil der særligt bliver dystet i indenfor esport handler ofte om at destruere sine modstandere. De mest populære genre indenfor gaming og esport er følgende

Realtime strategy: Her opbygger et hold en hær, som så skal ødelægge modstanderens hær. StarCraft er et eksempel på Real-Time Strategy spil. Realtime Strategy bliver forkortet med RTS.

Multiplayer online battle arena: Her styrer man en superhelt, som bliver stærkere i kraft af at den dræber andre spiller. Dette spilles oftest i hold. Et populært spil i denne genre er League of Legends. Multiplayer Online Battle Arena bliver forkortet med MOBA

First person shooters: her går spillet ud på, at man løber rundt med en form for våben og skal løse forskellige missioner og destruerer modstanderen. Spil kendt indenfor first person shooters genren er Counter Strike. First Person Shooters bliv er forkortet med FPS.

Derudover holdes der også esportstuninger i fodboldspillet FIFA.
Playstadion

Hvad er forskellen på eSport og gaming?

Forskellen på eSport og gaming er om, man lever eller ikke lever af det.

Gaming betyder, at man udfører handlinger i videospil. Gaming kan sammenlignes med almindelig sportsudøver, hvor man udfører spillet, men man lever ikke af det.

Hvorimod eSport er organiseret konkurrencer på nationalt og internationalt niveau. Begge ord bliver brugt i flæng til beskrive spil indenfor computerverden.

Esport og Danmark

Organisationen Esport Danmark blev stiftet i 2007. Danmarks største esportsbegivenhed, Copenhagen Games blev afholdt første gang i 2010.

Copenhagen Games bliver afholdt hvert år i Påsken i Øksnehallen i København.

Esport Danmark

Esport Danmark ESD blev oprettet i 2007. Organisationen arbejder for at udbrede eSport, så det bliver kendt og anerkendt i hele verden.

Hvornår kom Esport til Danmark

Danmark var en af de første lande til at hoppe med på eSport bølgen. Danmark bliver også anset for at være en af de bedste gaming-nationer i verden.

Dansk strategi indenfor Esport

I 2019 udgav regeringen en esportsstrateg. Den skulle være med til at understøtte esportens udbredelse og tage initiativ til at samle esportsaktører om en samlet indsats.

Rapporten kom med en række interessante fakta om esport
- Omkring 50 % af voksne danskere spiller på computer, mobil eller konsol
- 96 % af danske teenagedrenge gamer. Her spiller omkring halvdelen dagligt

Kilde Kultur Ministeriet

Esport hold

Der findes en række forskellige hold indenfor esport i Danmark.

North er et af de populære esport hold i Danmark. Bag North står fodboldklubben F.C. København og Nordisk Film.

Heroic blev grundlagt i 2016 af tidligere medlemmer af Team X. Det danske hold er i top-20 over de bedste Counterstrike-hold i verden.

Det meste kendte hold i Danmark er Astralis. De er et professionelt dansk Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) hold.
Astralis logo
Astralis logo
Kilde: Auteur inconnu, Public domain, via Wikimedia Commons

Astralis

Astralis er et professionelt dansk Counter-Strike hold. Holdet Astralis blev grundlagt i 2016 af medlemmerne fra Team Solomid.

I januar 2018 vandt Astralis finalen i ELAGUE Major. Det svarer til en form for UEFA Champions League-tunering i Counter-Strike.

Astralis har af to omgange ligget nummer 1. på verdensranglisten.

Astralis har også startet FIFA holdet Future FC. Hvor de skrev kontakt med Verdensmesteren Faith Üstün kendt som FifaUstun i 2018.
Astralis
Astralis vinder.
Kilde: Esports Kingdom, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Computerspil

Computerspil er et elektronisk spil. Der findes både singleplayer spil og multiplayer spil, hvor man konkurrerer mod hinanden. Mange computerspil bliver i dag spillet over internettet eller LAN, hvis alle spillerne er samlet samme sted.


Det første computerspil var Noughts and Crosses af A. S. Douglas, som han udviklede i 1952 i forbindelse med sin ph.d.

Videospil er de elektroniske spil, hvor man spiller med en spillekonsol.

Counter-Strike

Counter-Strike er en af de mest spillede spil-serier i verden. Spillet udspiller sig mellem et hold anti-terrorister og et hold terrorister. Her vinder man en runde ved at fuldføre missionen eller eliminere modstanderholdet.

Spillet er så populært, at der bliver afholdt mange turneringer i spillet rundt i verden

FIFA

Fodboldspillet er blevet udgivet en gang om åren siden 1994. Spillet bliver udgivet i slutningen af året med opdaterede hold, som stemmer overens med de aktuelle ligaer rundt i verden.

FIFA udgiver spil til både PC, Playstation og xBoz. I 2018 blev eSuperligaen oprettede, som er den danske liga for FIFA.

Er eSport en sport?

Ja eSport er en sportsgren. Esport kræver en stor psykologisk og sociologisk træning. Der er dog ikke fokus på fysikken som ved andre sportsgrene, men mange professionelle klubber har i dag fysisk træning som et krav.

Er Esport en rigtig sport

Esport bliver betragtet som en sportsgren. Esport er også på vej til at blive en olympisk sportsgren. Her arbejder Esport Danmark i samarbejde med Det Internationale E-Sportsforbund på at få e-sport på listen over olympiske sportsgrene. Esport er allerede blevet sat på programmet til Asian games også kaldet De Asiatiske lege i 2022.

Asian Games er et multisportsarrangement for asiatiske udøver. De Asiatiske lege bliver afholdt hvert fjerde år lige efter De Olympiske Lege.

De Asiatiske Lege har omkring 40 forskellige sportsgrene på programmet, hvor mange af dem ikke er en del af OL. De første Asian Games blev afholdt i 1951 og 45 lande kan deltage.

Hvad skal man bruge for at spille esport?

Computer eller en anden form maskine er helt essentiel for, at man kan spille et elektronisk spil.

Udstyret er vigtig indenfor esport verden. Det kan styrke ens reaktionstid, lyd eller komfort i stolen, der alle spiller ind på at give de bedste forudsætninger.

eSport eller gaming kan alle være med til, så længe man har udstyret for at kunne spille.

Kan man tjene penge på at game?

Ja i dag kan man tjene mange penge på at game. Der i dag flere og flere, som lever af esport.

Esport nyheder

Følg med i Esport, de aktuelle turneringer og nyheder indenfor Esport på en af de følgende nyhedssites.

TV2 Sport
esport.dk

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler