Guden Odin

Guden Odin er kongen over alle guder i nordisk mytologi. Han er kendt for sin visdom og som krigsgud.

Odin

Hvem er Odin

Odin er en af de mest fremtrædende guder af de nordiske guder. Odin var gift med Frigg. Odin er den øverste af guderne i nordisk mytologi.

Guden Odin er en omstridt skikkelse, hvor fortolkningerne varierer af ham.

Oliekrisen i 1970’erne

De to oliekriser, som ramte 1970’erne var begge et resultat af specielle politiske omstændigheder.

Hvad symboliserer Odin

Odin symboliserer krigslykke, kongemagt, runemagi, visdom og skjaldekunst. Han afbilledes tit med ravnene Hugin og Munin. Og han er tit blevet afbilledet som en enøjet mand med langt grå skæg.

Odins attributter

Odins attributter er med til at udtrykke hans karakter og evner. Den vigtigste er hans spyd Gungner, guldringen Draupner, de to ravne Hugin og Munin, ulvene Gere og Freke, hesten Sleipner, højsædet Hlidskjalf og Mimers hoved.

Odins guddommelige evner

Odin har mange forskellige roller, hvor hans oprindelig funktion var at ledsage de døde – en dødsgud. Han er også tæt knyttet med heste, spyd og med hamskifte. Odin kunne også tage skikkelse af ørn.

I nogle af de yngste kilder bliver han omtalt som krigsgud, skabergud og gudernes konge. Denne rolle hænger formentlig sammen med udviklingen i nord med etableringen af kongeriger.

Odin bliver sjældent omtalt i krig, selvom han forbindes med en krigsgud, styrke og mod. Hans evner var snarere strategisk snilde og bedrag, hvor han ikke tog hensyn til moral og retfærdighed.

Selv efter at Odin blev krigsgud og konge var han stadig dødsgud. Han samlede de bedste af menneskenes krigere, som faldt i kamp på sin borg Valhal. Disse kæmpere blev kaldt einherjerne, som kæmpede sammen med Odin og de andre guderne mod jætterne.

Ofringer til Odin

Man ofrede til Odin ved hængning og stik eller kast med spyd.

Aristokratiets gud

Odin er som sagt gudernes konge, men han er også kongernes gud. Hvor trællene tilhører Thor, hvorfor han også har været den mest dyrkede gud i den brede befolkning.

Guden Odin

Guden Odin er den ældste og klogeste gud. Hvor han både er krigs- og dødsgud. Han skabte verden sammen med sine to brødre.

Odin kan se alt, og er gudernes konge, hvor alle adlyder ham.

Hvem er søn af Odin

Sønner af Odin er Thor, Balder, Høder, Hermod, Skjold, Vale og Vidar

Odins ene øje

Odins har kun ét øje, hvor hans andet øje ligger på bunden af Mimers brønd. Hvor Mimer var verdens klogeste mand. Mimer tog Odins øje til gengæld for, at Odin fik hans visdom.

Odins ravne

Odins ravne hedder Hugin og Munin. De flyver ud i verden hver dag, også vender de retur til Odin om aften. Her fortæller de Odin om alt, hvad der er sket ude i verden.

Udover de to ravne har Odin også hesten Sleipner. Hesten har otte ben og kan flyve ham alle steder.

Odins kone

Odins kone er Frigg, hun bliver beskrevet som Odins ligeværdige. Frigg har stor visdom, hvor Odin ofte søger råd hos hende
.
Frigg adskiller sig fra Odin ved, at hun tier. Hvor de er ligeværdig på visdom og har kendskab til menneskenes skæbner.

Odins familie

Odins familie er lidt sammensat. Hvor han har sønnen Thor med Fjørgyn/Jord. Hans hustru er Frigg, hvor de sammen har sønnerne Balder, Høder og Hermod.

Derudover har han sønnerne Skjold og Vale med jættekvinden Rid og sønnen Vidar med jættekvinden Grid.

Dyrkelse af Odin

Ifølge de islandske kilder er den fremmeste guddom, men man antager, at Odin ikke har haft den samme popularitet som andre guder. Odense er dog formentlig opkaldt efter Odin. Hvor guderne Frej og Thor er meget mere repræsenteret igennem deres navne, som afspejler deres popularitet.

Hans meget fremtrædende plads i de religiøse sammenhænge kan ses i at ugedagen onsdag er opkaldt efter ham.

Man har dog ikke traditionelt dyrket Odin i samme grad, som man har gjort ved Thor.

Odin og Thor

Odin blev aldrig lige så populær som sin søn Thor. Hvor Odin var ”jarlernes” gud, overklassens, aristokratiets gud. Thor er ”trællenes” gud, bondestandens og folkets gud. Thors navn er langt mere repræsenterede via hans navn end Odin er.

Både Odin og Thor er krigsguder, hvor Thor tager ud og kæmper med sin hammer Mjølner. Hvor Odin planlagde slagene.

Gudernes hjem

Gudernes hjem er Asgård. Asgård var en parallel-verden til Midgård, som er menneskeverdenen. Guderne fungerede som en slags rollemodeller for menneskerne, som vidste, hvordan de skulle leve og hvilke regler, man skal følge.

Valhal

Valhal er Odins hjem i Asgård. Det er også hjemstedet for einherjerne, som var de faldne vikinger, som dør ærefuldt i kamp. Hvorimod de vikinger, som led strådøden i sengehalmen, og de endte Hel sammen med dødsguden Hel.

Valhal har også lagt navn til den populære danske tegneserie Valhalla, som også er blevet oversat til flere forskellige sprog.

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi var den primære religion i Danmark og Norden fra år 900-1100. Mytologien er en overordnede betegnelse for de myter, legender og forestillinger om overnaturlige væsener, man troede på særligt under Vikingetiden.

Mytologien bestod af fortællinger, som handlede om guders liv og deres virke i verden. Gudernes hjem var Asgård, som var en parallel verden til Midgård, menneske verden. Guderne fungerede som rollemodeller for mennesket, hvor de viste, hvordan man skulle leve og hvilke regler, man skulle følge.

Nordisk mytologi har mange guder heriblandt Odin, Thor, Loke, Frej og Freja.

Der er i dag stadig en lille procentdel af danskerne, som stadig tror på de nordiske guder.
Læs mere om nordisk mytologi - asatro

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler