Nordisk mytologi - asatro

Nordisk mytologi var den dominerende trosretning under vikingetiden og var det helt frem til kristendommen vandt frem i perioden fra 800 til 1200 e.Kr.

Vikingeskib

Hvad er nordisk mytologi

Nordisk mytologi er en betegnelse for de myter, legender og forestillinger om overnaturlige væsener, der var relateret til den før-kristne nordiske religion. En religion, som har rødder langt tilbage i tiden, men vi kender kun den i detaljer fra vikingetiden.

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi var den primære religion i Danmark og Norden fra år 900-1100. Mytologien er en overordnede betegnelse for de myter, legender og forestillinger om overnaturlige væsener, man troede på særligt under Vikingetiden.

Mytologien bestod af fortællinger, som handlede om guders liv og deres virke i verden. Gudernes hjem var Asgård, som var en parallel verden til Midgård, menneskeverdenen. Guderne fungerede som rollemodeller for mennesket, hvor de viste, hvordan man skulle leve og hvilke regler, man skulle følge.

Nordisk mytologi har mange guder heriblandt Odin, Thor, Loke, Frej og Freja.

Der er i dag stadig en lille procentdel af danskerne, som stadig tror på de nordiske guder.

Hvad hedder nordiske guder

De mest populære nordiske guder hedder

Odin, øverste gud
Thor, stærke krigsgud
Freja, kærligheds og krigs gud
Frej, gud for frugtbarhed
Frigg, gift med Odin
Heimdal, vogter indgangen til Asgård
Balder, lys og venlig

Hvad hedder jorden i nordisk mytologi

Jorden eller menneskets verden hedder i den nordisk mytologi Midgård, som er en parallel verden af gudernes verden Asgård. Udenom Midgård ligger Udgård, det er her jætterne bor, og yderst finder man verdenshavet, som er omkranset af den enorme slange, Midgårdsormen.

Hel er dødsriget, som man finder under jorden.

Hvad tror man på i nordisk mytologi

Man tror på de gamle nordiske guder i nordisk mytologi.

Asatro

Asatro er den religion og tro, man dyrker, når man tror på de gamle nordiske guder. Troen handler også om dyrkelsen af jætter og forfædre.

Navnet Asatro kom først frem i det 19. århundrede. Vikingerne havde ikke et navn for deres tro, da de mødte kristendommen. De kaldte blot deres tror for Forn Sidr, som betyder den gamle skik.

Det største asatrossamfund i Danmark kaldes Forn Sidr, den blev stiftet i 1997.

Nordisk mytologi oprindelse

Den nordiske mytologi har oprindelse i det ældre germanske, de hedenske guders navne, som var nært beslægtede i hele det nordvestlige Europa. Vores viden om de germanske myter stammer primært fra middelalderlige litterære kilder fra Skandinavien og Island. Da kristendommen hurtigere blev udbredt i vesten end i norden, og man undertrykte nemlig de traditionelle hedenske religioner, og de nåede derfor aldrig at blive skrevet ned i de områder.

Nordisk mytologi guder

Vikingerne tilbad mange guder. De enkelte guder havde forskellige egenskaber, svagheder og styrker. Det karakteristiske ved guderne var, at de havde mange menneskelige træk, hvor de både havde følelser og indbyrdes kampe.

Odin

Odin er både krigsgud og dødsgud, og han er den ældste og klogeste gud.

Guden Odin har kun ét øje, hvor hans andet øj ligger på bunden af Mimers brønd. Mimer var verdens klogeste mand, og han fik Odins øje til i bytte for hans visdom.

Odin har to ravne, som hver morgen flyver ud i verden, og når de kommer hjem om aftenen, så beretter de om alt det, der er sket.
Læs mere her om guden Odin

Thor

Thor er Odins søn, og er den stærkeste og samtidig mest populære af de nordiske guder. Guden Thor har et stort og rødt skæg og et voldsomt temperament.

Thors mest populære klenodie er hans hammer, Mjølner. Hammeren Mjølner rammer alt, hvad han kaster efter og den kommer selv retur til hans hånd.

Når Thor rejser hen over himlen i sin vogn, så bliver vognen trukket af to væddere. Her svinger han med sin hammer, så det bliver uvejr.
Thor er også en kendt karakter indenfor Superhelte universet - læs mere om Superhelten Thor i indlægget "Superhelte"

Loke

Loke er en jætte, men har bor sammen med guderne i Asgård. Det går han, fordi han har blandet blod med Odin.

Loke er ikke vellidt blandt guderne, da han lyver overfor og snyder guderne. Han står bag Balders død, hvor han får lokket Balders bror, Hører, til at skyde pilen efter Balder. Frigg havde fået alle ting i verden til at love, at de ikke ville skade hendes søn, Balder. Hun glemte dog at spørge mistelten, som Loke skærer den pil af, som han får Høder til at skyde med.

Frej

Frej er guden, som knyttes til frugtbarhed og god høst. Det er ham, som får ting til at spire og gro på markerne.

Hans tvillingesøster er Freja

Freja

Freja er kærligheds- og krigsgudinde. Hun er den smukkeste af de kvindelige guder

Heimdal

Heimdal er en af de mest mystiske guder i nordisk mytologi, hvor han henvises til uklare og mystiske træk.

Han er mest kendt for sin rolle som gudernes vagtpost ved regnbuen Bifrost ind til Asgård.

Nordisk mytologi og ofringer

Nordisk mytologi var en offerreligion. Hvor formålet med ofringerne var at give guderne gaver, og til gengæld forventede vikingerne enten en form for held eller frugtbarhed. Offergaverne bestod af både våben, genstande, dyr og endda mennesker.

Asgård

Asgård er gudernes hjem i nordisk mytologi, hvor indgangen til Asgård er over regnbuen Bifrost, som bliver bevogtet af Heimdal.

Hvad er Valhal

Valhal er det sted, hvor de faldne krigere kommer hen efter, at de måtte lade livet på slagmarken. Modsat dem som led strådøden i sengehalmen, de ender i hel hos dødsguden Hel. Det var derfor ærefuldt at dø i kamp i vikingetiden.

Valhal er også guden Odins bolig i Asgård. Her bor han sammen med einherjerne, de faldne vikingere. Einherjerne kæmper indbyrdes for at træne til kampen mod jætterne ved Ragnarok.

Midgård

Midgård er menneskets verden ifølge nordisk mytologi. Her skulle menneskerne dyrke jorden og blive talrige, og når de så døde i en ærefuld kamp, så kunne de tilslutte sig guderne i Asgård.

Midgård ligger i midten, hvor ovenover ligger Asgård gudernes verden og under ligger Hel.

Mod øst finder man Jotunheim, som er jætternes hjem. I syd ligger Muspelheim, Ildjætternes land. I nord finder man Niflheim, som er Isjætternes rige. Og i vest ligger Vanaheim, som er guderne Vanernes hjem.

Hvem er Midgårdsormen

Midgårdsormen er en del af jætteslægten, og den er barn af Loke og Angerboda. Midgårdsormens søstre er Hel og Fenrisulven.

Odin har kastet Midgårdsormen ud i verdenshavet for at drukne ham. Her ligger ormen slynget hele vejen rundt om Midgård (jorden), og bider sig selv i halen.

Thor har været i kamp med Midgårdsormen to gange, og der er spået om, at de vil mødes endnu en gang ved Ragnarok. Her vil den endelige kamp udspille sig.

Hvad er ragnarok

Ragnarok er kort fortalt verdens undergang.

Fenrisulven

Fenrisulven er en overnaturlig kæmpe ulv, som er barn af Loke og Angeboda. Den står bundet i en hule, hvor den vil hyler af raseri indtil Ragnarok udspiller sig.

Hel

Hel er dødsriget Hels herskerinde, som er en skrækindjagende skikkelse. Hun er datter af Loke og jættekvinden Angerboda.

Hel eller Helheim er også dødsriget, hvor alle mennesker og guder, der ikke døde ærefuldt i kamp, blev sendt hen. Selv den smukke Balder blev sendt til Hel. Hel beskrives som mørkt, koldt og fugtigt.

Kristendommen afløste nordisk mytologi

Jellingestenen fra år 965 beretter om, at Kong Harald Blåtand gjorde danerne kristne. Det var derfor til omkring år 1000, at den nordiske folketro og nordisk mytologi, som der var den mest udbredte religion i Danmark. Vi ser dog helt op i 1700-tallet, hvordan bønder i Danmark stadig dyrker aseguden Thor.
Læs mere om kristendommen i Danmark

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
sun