Hvordan blev Margrete 1 dronning
Valdemar Atterdag, som var Margretes far, døde i oktober 1375. Der var ingen åbenlyse mandlig tronfølger i Danmark, hvorfor fremtiden for det danske monarki var usikkert. Valdemar havde mistet sine sønner, så det var sønnerne af Valdemars to døtre Ingeborg og Magrete, som stod til at være tronarving.
Margrete sikrede hurtigt sin søn Olaf tronen i Danmark. Hendes mål var formentligt at sikre sig kronen selv, men det kunne ikke lade sig gøre. Hvorfor hun satsede på, at hun og Håkon kun virke som formynder for deres søn Olaf. Olaf blev kåret som konge under navnet Oluf 2. ved et møde i Slagelse i maj 1376.
I 1380 døde kong Håkon af Norge. Derfor blev kong Olaf af Danmark nu også hyldet som norsk konge i 1381. Hvorfor Magrete nu regerede både i Norge og Danmark.
Hvem regerede Kalmarunionen
Kalmarunionen blev i starten regerede af Margrete 1., hvor hun var .. Herefter hendes død i 1412 overtog hendes nevø Erik 7. magten, han havde dog ikke de samme politiske og diplomatiske talent. Han blev også afsat som regent af alle tre riger, hvorefter hans nevø Christoffer 3. blev sat på tronen.
De to efterfølgende på tronen var kong Christian 1. og kong Hans, men det lykkedes ingen af dem at få skabt fred og sammenhæng i Kalmarunionen. Den store utilfredshed kom særligt fra det svenske rigsråd og adel.
Kalmarunionen
Kalmarunionen blev indgået i 1397, hvor de nordiske riger blev forenet i et samlet monarki. Hvert land opretholdt dog sin egen lovgivning.
Den unge 15-årige Erik 7. blevet hyldet til kongen i hvert af de nordiske riger. Hvor der blev beseglet et kroningsbrev, det gav Erik og Margrete retten til alle len i deres levetid og vælge deres tronfølger.
Det var Magrete som regerede indtil Erik af Pommern, var myndig.
Kroningen af Erik af Pommern som unionskonge i Kalmar i 1397.
Kilde: Rasmus Christiansen (1863-1940), CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
https://library.au.dk/biblioteker/emdrup/Erik 7. af Pommern
Erik 7. af Pommern hed oprindelig Bugislav, men blev til Erik, da Margrete adopteret ham til at blive konge. Erik af Pommern var konge af Danmark, Norge og Sverige fra 1396 (Norge fra 1389).
Erik blev gift med Flilppa, datter af kong Henrik 4. af England i 1406. De fik ingen børn, hvorfor Erik udpegede sin fætter til arvtager.
Margrete 1. vedblev reelt at regere Kalmarunionen frem til sin død i 1412, selvom Erik var blevet myndig. De forsøgte også at hævde den danske indflydelse i Slesvig. Det resulterede i en mangeårige krig om hertugdømmet fra 1416.
Det Stockholmske Blodbad
Christian 2. overtog tronen i 1513. Det vigtigste mål var at få Sverige tilbage i Kalmarunionen, dette udløste en langvarig krig i Sverige fra 1517. I 1520 overgav Stockholm sig, hvor Christian 2. lovede sin fjender straffefrihed, hvis de accepterede ham som konge af Sverige.
Kong Christian 2. overholdt dog ikke det. Han fik anholdt en stor gruppe af den svenske elite og dømt for kætteri, som førte med straf med henrettelse. Der blev halshugget 83 mennesker på torvet i Stockholm.
Det var Christian 2.’s formål at sikre sin position og beskytte unionen. Det Stockholmske Blodbad fik dog en helt anden effekt, Sveriges magtfulde slægter vendte sig mod den danske konge. Et oprør som blev ført af Gustav Vasa, som kunne erklære sig som konge i 1523 i et selvstændigt Sverige.
Hvorfor gik Kalmarunionen i opløsning
Svenskerne brød endeligt med det danske overherredømme efter Det Stockholmske Blodbad og indsatte 6. juni 1523 adelsmanden Gustav Vasa som konge af Sverige.
Efter opløsningen af Kalmarunionen fortsatte tvillingeriget Danmark-Norge med unionen frem til 1814, hvor rigsfællesskabet mellem de to lande blev opløst.
Kalmarunionen flag
Kalmarunionens flag eller Nordens flag blev forsøgt indført af kong Erik af Pommen i 1430. flaget var gult med et rødt kors efter mønster af Dannebrog.