Ku Klux Klan

En af de mest frygtede klaner igennem historien i USA er Ku Klux Klan. De hvide kutteklædte klanmedlemmer har op igennem historien terroriserede sorte amerikanske borger, republikaner og andre sympatisører.

Ku Klux Klan,  der afbrænder et kors
Kilde: Denver News, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad er Ku Klux Klan

Ku Klux Klan, også kaldet KKK, er en højreekstremistisk organisation i USA, og deres særlige kendetegn er de hvide dragter. Organisationen Ku Klux Klan udøvede hvid magt, racisme, antisemitisme, antikatolicisme og homoforbi.

Organisationen blev oprettet med henblik på at fratage de sorte amerikanere deres nye borgerrettigheder efter Den amerikanske borgerkrig.

Hvad betyder Ku Klux Klan

Navnet Ku Klux Klan stammer fra det græske ord ”kuklos”, som betyder ”kreds” eller ”cirkel”. Det var med til at understrege KKK funktion som en ”brødrekreds”.

Hvornår blev Ku Klux Klan oprettet

Ku Klux Klan blev oprettet i Tennessen, hvor en af stifterne var Nathan Bedford Forrest. Organisationen blev oprettet cirka otte måneder efter Den amerikanske borgerkrig.

En video om Ku Klux Klan

Hvad var Ku Klux Klans formål

Formålet med Ku Klux Klan var primært at fratage de sorte amerikanere deres borgerrettigheder. Det gjorde de gennem terror mod den store befolkning og foreningens hvide modstandere, hvor de bortførte, mishandlede og dræbte folk.

Nathan Bedford Forrest

Nathan Bedford Forrest (13. juli 1821-29. oktober 1877) var en af konføderationens generaler og samtidig måske den amerikanske borgerkrigs højeste ansete guerillaleder.

Han var krigens mest succesfulde general, og han bliver stadig i studerede af soldater.

Efter krigen var han en af de seks personer, som var med til at starte organisationen Ku Klux Klan i 1865. Forrest har haft en stor betydning for den amerikanske historie.

Ku Klux Klan historie

Ku Klux Klan er set flere gange op igennem historien. Den første KKK blev grundlagt i 1865 i staten Tennesse af veteraner fra Confederate States Amy. De havde kæmpet under den Amerikanske borgerkrig på Sydstaternes side.

KKK fungerede i starten som en hemmelig klan, hvor de forsøgte at genoprette det hvide overherredømme med trusler og vold. Det førte til mord på sorte og hvide republikanere.

Force-lovgivningen blev vedtaget i 1870 og 1871, som var et led for at stoppe klanen. Det førte til splittelser og problemer for organisationen, som også endte med at gå i opløsning. Der blev dog opstartet en række andre organisationer med klanens medlemmer.

Ku Klux Klan 1915

Ku Klux Klan blev vækket til live igen i 1915 i Georgi. Grundlæggeren var William J. Simmons. I midten af 1920’erne havde man nået et medlemstal på over 4 millioner. Det var særligt i de gamle amerikanske sydstater, hvor klanen vandt frem.

Der var mange fremtrædende politikere, som var medlem af klanen. Populariteten til klanen faldt før og under depressionen, og den blev endelig opløst under 2. Verdenskrig.

Ku Klux Klan 1960’erne

I forbindelse med borgerrettighedsbevægelsen voksede Ku Klux Klan frem igen i 1960’erne. Hvor man samlede de gamle terrormetoder frem og begik mord på borgerrettighedsaktivister.

Ku Klux Klan forvoldte stor terror, indtil præsident Lyndon B. Johnson i en tv-tale i 1965 offentliggjorde arrestationen af fire medlemmer af Ku Klux Klan. Det skete i kølvandet på et mord begået mod en hvid, kvindelige borgerrettighedsforkæmper i Alabama. Johnson fordømte klanen. Herefter gik organisationen i opløsningen og endte i nye grupper.

Hvad kendetegner Ku Klux Klan

Ku Klux Klan er kendetegnet ved deres lange hvide kutter, hætter og masker, som dækkede ansigterne. Det var for, at de ikke kunne genkendes og virke mere skræmmende over for deres ofre.

Hvilke metoder brugte Ku Klux Klan

Ku Klux Klan benyttede sig af voldsomme metoder for at fordrive de sorte fra lokalsamfundet. De afbrændte afgrøder og beboelseshuse, de brugte også afstrafningsmetoder såsom piskning, totur og sågar drab.

Den amerikanske borgerkrig

Den amerikanske borgerkrig foregik fra 1861-1865. Det startede med, at elleve sydlige slavestater trådte ud af Unionen og dannede Amerikas Konfødererede Stater. Hvor de kæmpede mod Unionen, hvor slaveriet nærmest var afskaffet.

Det var Abraham Lincoln og det Republikanske parti som stod i spidsen for Unionen, og Konføderationen blev ledet af Jefferson Davis, de amerikanske sydstaters præsident.

Resultatet af borgerkrigen var en sejr til Nordstaterne og afskaffelse af slaveriet.
Find artikler om Ku Klux Klan på Historienet.dk

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler