Den amerikanske borgerkrig

Den Amerikanske Borgerkrig er en af de blodigste krige i USA's historie. Krigen forgik fra 1861-1865. Omdrejningspunktet for krigen var slaveriet, og var en krig mellem Syd- og Nordstaterne. 

Den amerikanske borgerkrig
Et billede af døde soldater under Den Amerikanske Borgerligkrig
Kilde: Ukendt, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad var den amerikanske borgerkrig

Den Amerikanske Borgerkrig forgik fra 1861-1865. Den startede ved, at flere af USA’s Sydstater løsrev sig fra føderationen/De Forenede Stater. Krigen udspillede sig derfor mellem de løsrevne Sydstater, Konføderationen, og Unionen. Omdrejningspunktet for krigen var spørgsmålet om slaveriet.

Hvornår var Den Amerikanske Borgerkrig

Den Amerikanske Borgerkrig var fra 1861-1865

Hvad handlede den amerikanske borgerkrig om

Den amerikanske borgerkrig handlede om, at elleve sydlige stater trådte ud af Unionen og dannede Amerikas Konfødererede Stater, da de ikke gik ind for ophævelsen af slaveriet. Udtrædelsen skete i forbindelse med, at Republikanerne var modstandere af, at slaveriet skulle tillades i nye territorier, som blev optaget som stater i De Forenede Stater. Derfor resulterede Republikanernes og Abraham Lincolns sejr ved præsidentvalget i 1860, at syv sydstater meddelte, at de trådte ud af Unionen, inden Lincoln var tiltrådt som præsident.

Unionen så dette som et oprør, da man ikke kunne udtræde af Unionen.

Hvilke konsekvenser havde borgerkrigen

Borgerkrigen af en de mest blodigste i USA’s historie, og en af konsekvenser var, at over 600.000 soldater mistede livet og et ukendt antal civile.

Borgerkrigen positive konsekvenser var, at den forende og genskabte Unionen og afsluttede slaveriet.

Politiske uenighed

Den Amerikanske Borgerkrig handlede om en politisk uenighed mellem Nordstaterne og Sydstaterne i USA. Krigen resulterede i afskaffelse af slaveriet af Sydstaterne og en bevarelse af Unionen.

Slavearbejdet havde en stor betydning for Sydstaterne, da slaveriet var en stor del af produktionen af bomuld, tobak og ris. Hvorimod Nordstaternes økonomi er præget af industrialisering og af nyanlagte af småfarme.

Da Abraham Lincoln bliver valgt til præsident i slutningen af 1860, blev i syden opfattet en trussel mod slaveriets opretholdelse. Hvilket førte til, at syv sydstater trådte ud af Unionen og dannede Amerikas Konfødererede Stater med Jefferson Davis som præsident.

Den Amerikanske Borgerkrig Fakta: Hvem vandt borgerkrigen

Unionen vandt Borgerkrigen.

Tiden efter den amerikanske borgerkrig

Nordstaterne hær besatte Sydstaternes områder efter sejren.

Præsident Lincoln blev dræbt ved et attentat 14. april 1865. Hans efterfølger Andrew Johnson lagde ikke en hård linje, som en stor del af nordstaten ønskede i form af retsforfølgelse af sydstatsfolk. Johnson lod op til de enkelte stater at bestemme, hvilke rettigheder, de sorte skulle have.

Hvilken betydning fik borgerkrigen for sorte

Frigivelsen af slaver, som unionisterne havde indført i forfatningen under krigen i 1863, fik efter krigen egentlig virkning i alle stater.

Overgangen tog dog længere tid, da man ikke havde taget stilling til hvilke plads og rettigheder sorte skulle have, nu når de ikke var slaver længere.

Der gik flere 100 år før, at sorte fik samme rettigheder som hvide. Sortes rettigheder er stadig den dag i dag et omdiskuteret emne.

Ku Klux Klan

Ku Klux Klan opstod i kølvandet på Den Amerikanske Borgerkrig. Ku Klux Klan er en racistisk organisation, som særligt arbejdede for at fratage de sorte amerikaneres nye borgerrettigheder. De gjorde det igennem terror i form af bortførelser, mishandlinger og drab.
Ku Klux Klan, der afbrænder et kors
Kilde: Denver News, Public domain, via Wikimedia Commons
Læs mere om Ku Klux Klan her.

Hvornår sluttede den amerikanske borgerkrig

Den amerikanske borgerkrig sluttede den 9. april 1865, hvor Sydstaternes general Robert E. Lee overgav sig til general Ulysses S. Grants. Det gjorde han ved Slaget ved Appomattox Courthouse. Konføderationens modstand var allerede her begyndt at bryde sammen.

De Forenede Amerikanske Stater

De Forende Amerikanske Stater, USA, er en føderal republik, som består af 50 stater. En føderation er, at en samling af stater har fælles grundlov og parlament.

Grundstenen til De Forenede Amerikanske Stater var en sammenslutning af 13 britiske kolonier i Nordamerika. De vedtog en uafhængighedserklæring, som er kendt som Den Amerikanske Revolution i 1776.

Dette førte til en krig mellem kolonierne og Storbritannien, krigen endte med, at kolonimagten Storbritannien anerkendte de 13 staters selvstændighed i 1783.

I midten af 1800-tallet dækkede De Forende Stater hele det nordamerikanske kontinent. Det var også her, at der opstod uenighed mellem de nordlige og sydlige stater om føderationens politiske og økonomiske indretning, særligt slaveriet.

Amerikas Konfødererede Stater

Amerikas Konfødererede Stater var en sammenslutning af 11 sydstater i 1861 frem til 1865. Hvilket var et forsøg på at bevare slaveriet ved at melde sig ud af USA.

Jefferson Davis var sammenslutningens eneste præsident, og deres forfatning var en efterligning af Unionens forfatning. Hvor der dog var større vægtning af enkeltstaternes rettigheder.

Abraham Lincoln

Præsident Abraham Lincoln
Præsident Abraham Lincoln (1809-1965)
Kilde: Anthony Berger, Public domain, via Wikimedia Commons
Abraham Lincoln (1809-1965) var USA’s 16. præsident. Han var den første til at blive præsident fra det republikanske parti.

Lincoln var USA’s præsident under den amerikanske borgerkrig, og han var den, som formelt ophævede slaveriet.

Han bliver i dag betragtet som en af de største præsidenter i historien. Han blev snigmyrdet og skudt på klos hold i Ford’s Theatre i Washington, D.C den 14. april 1865.

Abraham Lincoln fakta

Embedsperiode: 4. marts 1861 - 15. april 1865
Foregående: James Buchanan
Efterfulgt af: Andrew Johnson

Politisk parti: Whig (1832-1854)
Republikaner (1854-1864)
National Union (1864-1865)

Jefferson Davis

Jefferson Davis (1808-1889) var præsident for Amerikas Konfødererede Stater under Den Amerikanske Borgerkrig fra 1861 til 1865.

Dengang Sydstatshæren kapitulerede i 1865, flygtede Davis for at kæmpe videre for at opnå bredt fredsvilkår. Han blev dog arresteret og tilbragte to år i fængsel, hvor han blev sigtet for forræderi.

Han blev dog løsladt mod kaution, og hans retssag blev mod hans ønske opgivet, da han holdt fast i, at Sydens løsrivelse var legitim.
Præsident Jefferson Davis
Præsident Jefferson Davis, Amerikas Konfødererede Stater
Kilde: Ukendt,  Public domain, via Wikimedia Commons

Hvad handlede den amerikanske revolution om

Den amerikanske revolution var en revolution, som udspillede sig i anden halvdel af 1700-tallet. Hvor 13 oprindelige kolonier løsrev sig fra Storbritannien. De 13 nationer oprettede Amerikas Forenede Stater som en føderal republik.

Storbritannien anerkendte USA’s selvstændighed den 3. september 1783.
Læs mere om det amerikanske politiske system og præsidenter igennem tiden

Den Amerikanske Borgerkrig Tidslinje

Tidslinje

En tidslinje over nogle vigtige begivenheder i Amerikanske Borgerkrig, slaveriet og sorte amerikaners rettigheder

De første afrikanske slaver ankommer til de engelske kolonier i Nordamerika

1916

Det bliver forbudt at indføre slaver i USA

1808

Unionen bliver grundlagt, da sydstaterne løsriver sig fra USA. Borgerkrigen starter

1861

Præsident Abraham Lincoln udsender direktivet om, at alle slaver i statsforbundet, er frie mennesker

1863

Borgerkrigen slutter. Lincoln bliver myrdet. Grundloven bliver ændret og forbyder slaveri

1865

En grundlovsændring giver alle afro-amerikanere fuldt statsborgerskab

1868

Sorte mænd får stemmeret

1870

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
star