Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci er en af de mest berømte kunster i verden, han var en multikunster under renæssancen, hvor han gjorde sig indenfor en lang række felter. Han er verdenskendt for sit portræt Mona Lisa, som er det mest populære og besøgte maleri i verden.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (1452-1519)

Hvem var Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci var en italiensk maler, billedhugger, arkitekt, opfinder, forfatter, ingeniør og anatom. Han bliver betragtet som et klassisk renæssancemenneske.

Han er særligt kendt for sine værker Mona Lisa og Det Sidste Nadver

Leonardo da Vinci fakta

Leonardo di ser Piero da Vinci
Født: 15. April 1452, Anchiano i Italien
Død: 2. Maj 1519 (67 år) i Amboise, Frankrig
Beskæftigelse: Kunstmaler, anatom, astronom, bygningsingeniør, bygningstegner, fysiske, billedhugger, matematiker, opfinder med mere
Kendte værker: Mona Lisa, Det sidste Nadver og Salvator Mundi

Kunsten Leonardo da Vincis liv

da Vinci var i lære hos billedhuggeren og maleren Andrea del Verrocchio fra 1470-78. Han betragtes som en selvstændig kunstner fra 1478 i Firenze, hvor han påbegyndte det aldrig færdiggjorte maleri Kongernes tilbedelse.

I hans tid i Milano lavede han nogle af sine betydeligste malerier: Madonna i grotten, Kvinden med hermelinen og vægmaleriet Den sidste nadver.

Det var også i Milano han begyndte studer af botanik, anatomi, matematik, optik og mekanik. Han var blandt andet med til at opføre domkirkens kuppe.

I 1500-1506 var Lenoardo i Firenze, ansat af bystyret. Det var her, at han malede hans berømte portræt Mona Lisa (1503-1507) og startede med Anna Selvtredje. Begge disse billeder er i dag udstillet på Louvre.

Han vendte tibage til Milano i 1506, protegeret af den franske konge Ludvig 12. Her dyrkede han sine tekniske og videnskabelige studier, men flygtede igen i 1512. Herefter opholdte han sig i Rom, hvor han formentlig malede sit sidste billede, Johannes Døberen.

I 1517 blev han inviteret af den franske konge til at slå sig ned i Frankrig, hvor han frem til sin død var kongens udvalgte maler, arkitekt og mester mekanik.

Lenoardo da Vinci værker

I alt består Leonardos værker kun af mellem 12 og 17 udførte malerier, og flere ufuldførte. Der er dog talrige tegninger, som man betragter som studietegninger. Heribland er den berømte proportionsstudie af en mand, indskrevet i et kvadrat og en cirkel.

Mona Lisa

Mona Lisa er det mest kendte og besøgte kunstværk i verden, og er et af de mest værdifulde malerier i verden. Portrættet er malet af Leonardo da Vinci antageligt mellem 1503-1506.

Portrættet af kvinden menes at være den italienske adelskvinde Lisa Gherardini.

Den sidse nadver

Den sidste nadver er et vægmaleri af Leonardo da Vinci, som fremstiller Den Sidste Nadver, som er beskrevet i Bibelen.

Maleriet kan ses i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. Grundet maleteknikken har det ikke holdt optimalt, og allerede efter 20 år var der tegn på nedbrydning. Det har gennemgået flere restaureringer gennem tiden.

Maleriet viser der hvor Jesus forkynder, at en af hans tolv disciple vil forråde ham. Der er mange teorier om billedet, blandt andet at Maria Magdelene skulle optræde på maleriet i stedet for apostlen Johannes. Det har været med til at skabe historien i romanen Da Vinci Mysteriet af Dan Brown. Hvor Leonardo da Vinci skulle have været overhoved for den hemmelige orden Sions Priorat.

I 1980 blev maleriet optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

Den Vitruvianske Mand

Den Vitruvianske Mand er fra omkring 1490, og er en tegning, hvor Leonardo undersøger den romerske arkitekt Vitruvius’ teori om, at menneskekroppen kan passe ind i en cirkel og i en firkant. Hvortil Leonardo også undersøge menneskekroppen i bevægelse.

Leonardo da Vinci ingeniør og forsker

Leonardos ingeniør og videnskabelig arbejde var meget imponerende, hvor hans notater og tegninger er en blanding af kunst og videnskab.

Han udførte en lang række detaljerede tegninger af menneskets anatomi. Tegninger og iagttagelser som har haft betydning for operationer af hjerteklapper i nyere tid.

Hvor mange søskende havde Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci havde i alt 12 halvsøskende, som var noget yngre end ham, de havde ikke den store kontakt.

Hvor er da Vinci begravet

Da Vinci er begravet på Le Saint Hubert kapel i Amboise i Frankrig.

Malerier af Leonardo

Leonardo da Vinci værker

Herunder er en liste over nogle af Leonardo da Vinci berømte værker

Kristi dåb

ca. 1472-75

Madonna Benois

ca. 1475.78

Portræt af Ginevra de'Benci

ca. 1478-80.

Skt. Hieronymus

Ca 1480-82

De vise mænds tilbedelse

ca 1481-82

Madonna i grotten (London)

1483-86

Madonna i grotten (Paris)

1493-95 og 1506-08

Damen med hermelinen

ca. 1490

Madonna med barn og helgener

1493

Den sidste nadver

ca.. 1495-1498

Madonna og barnet med Skt. Anne

ca. 1502-16.

Mona Lisa

ca. 1503-1506

Lede og svanen

ca 1505-10

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
picture