Nelson Mandela - Sydafrikas præsident 1994-1995

Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela 
Kilde: White House Photograph Office, Clinton Administration, 
Public domain, via Wikimedia Commons

Nelson Mandela (1918-2013) var præsident i Sydafrika fra 1994-1999- Han er kendt som en af de største og førende anti-apartheid-aktivister. Nelson er et symbol på frihedskamp og retfærdighed i store dele af verden. Hans bøger om kampen mod apartheid er oversat til mange sprog.

Nelson Mandela fakta

Født: 18. juli 1918, Mvezo, Sydafrika
Død: 5 december 2013
Præsidentperiode: 10. maj 1994 -16 juni 1995
Politiske parti: African National Congress (ANC)

Nelson Mandelas liv

Nelson Rolihlahla Mandela blev født i Mvezon, som er en lille landsby i Umtata-distriktet. Mandelas kælenavn var Madiba.

Efter at Mandelas far fik frataget sin titel som stamme-høvding, flyttede familien til Qunu.

I en alder af syv blev Nelson den første i familien til at gå i skole. Han færdiggjorde sin bacchelorgrad ved University of South Africa og derefter begyndte han at læse jura.

Mandela blev leder af The African National Congress (ANC). ANC er en modstandsgruppe mod apartheid-systemet i Sydafrika.

Mandelas politiske liv

I sine unge år som jurastuderende blev Mandela involveret i den politiske modstand mod mindretallet af de styrende hvide nægtelser af politiske, sociale og økonomiske rettigheder til det sorte flertal.

Mandela blev medlem af ANC i 1942 og grundlagde Youth League, ungdomsforbundet, to år senere sammen med Walter Sisulu, Oliver Tambo og andre.

Mandela blev verdens bedst kendte politiske fange på grund af en massiv international kampagne. I 1986 indledte han diskussioner om løsladelse og demokrati med regeringen. Han blev løsladt den 11. februar 1990. Efter sin løsladelse personificerede Mandela den forskningspolitik mellem racerne, der har kendetegnet Sydafrikas demokratiske revolution.

Nelson Mandela fængsel

Nelson Mandela blev fængslet efter en demonstration. 70 sorte sydafrikanere blev dræbt og gruppen blev forbudt.

Mandela blev idømt livstid i fængslet på Robben Island. Han blev løsladt efter 27 år i fængsel.

Den daværende sydafrikanske præsident Botha tilbød Mandela i 1985 at blive løsladt. Det gjorde præsidenten imod, at Mandela afstod fra at bruge vold som et politisk middel. Mandela afslog det tilbud med den grund, at Botha burde afskaffe apartheid og volden mod de sorte.

Nelson Mandela sad i fængsel frem til 1990. Han blev en levende martyr, som symboliserede de sortes modstand mod apartheid-styret.

Hvor gammel var Nelson, da han blev løsladt?

Nelson Mandela var 72 år, da han blev løsladt.

Nelson Mandela apartheid

Mandela viet sit liv til at få afskaffet apartheid og den systematiske undertrykkelse af sorte. Han har været den mest væsentlige person i kampen mod apartheid og i dannelsen af et demokratisk land.

Han sluttede sig til ANC i 1944 og i 1949 blev han en af lederne i bevægelsen.

Nelson var med til at bestemme, at man skulle bruge voldelige midler i kampen. Nelson var selv med i kampen, indtil han blev arresteret i 1962. Hvorefter han blev idømt fem års fængsel. Mandela blev året efter anklaget for at have planlagt sabotage og voldelige episoder fra fængslet. Derefter blev idømt fængsel på livstid.

Mandelas politiske liv

I sine unge år som jurastuderende blev Mandela involveret i den politiske modstand mod mindretallet af de styrende hvide nægtelser af politiske, sociale og økonomiske rettigheder til det sorte flertal.

Mandela blev medlem af ANC i 1942 og grundlagde Youth League, ungdomsforbundet, to år senere sammen med Walter Sisulu, Oliver Tambo og andre.

Mandela blev verdens bedst kendte politiske fange på grund af en massiv international kampagne. I 1986 indledte han diskussioner om løsladelse og demokrati med regeringen. Han blev løsladt den 11. februar 1990. Efter sin løsladelse personificerede Mandela den forskningspolitik mellem racerne, der har kendetegnet Sydafrikas demokratiske revolution.

Hvad er apartheid

I Sydafrika var der fra 1948-1994 apartheid. Det betyder, at der var total adskillelse mellem racerne. Det var de hvide, som havde bedre forhold end sorte, farvede og asiater.

De hvide sad på den politiske og økonomiske magt. Det var særligt de sorte, der led mest under undertrykkelsen.
Læs meget mere om Apartheid i Sydafrika

Afskaffelsen af apartheid

Apartheid i Sydafrika blev formelt afskaffet i 1991. Det skete, da apartheid-lovede blev ophævet. Det var dog først reelt i 1994, da der blev indført en ny forfatning i Sydamerika.

Der var allerede nogle af de love, der opretholdt apartheid-systemet, der allerede blev afskaffet i løbet af 1980’erne. Lovene blev afskaffet, da regeringen havde store økonomiske problemer. Disse problemer hang i høj grad sammen med de sanktioner fra det internationale samfund og udgifter til politi og militær.

I 1993 forhandlede Klerk og Mandela sig frem til en midlertidig forfatning. Forfatningen slog fast, at valget skulle afholdes med stemmeret for alle over 18 år. Hermed var apartheidstyrets magt brudt.

Der er dog stadig et stort efterslæb efter apartheid. Det er fortsat den sorte del af befolkningen som er fattige og har højere arbejdsløshed og dødelighed kontra den hvide del af befolkningen.

Hvad er ANC

ANC blev dannet i 1912 under navnet South African National Congress. Det var et lille politisk parti af sorte. Medlemmerne samlede sig i protest med en ny jordlov. Jordloven indebar, at de hvide fik tildelt 87 % af Sydafrikas areal. De sorte fik de resterende 13 %.

Loven forbød samtidig, at de sorte måtte købe jord i de hvides områder og omvendt.

ANC’s mål var at afskaffe apartheid. Og derved indføre et demokratisk socialistisk styre med udgangspunkt i alle menneskers ligeværd. Partiet benyttede sig først til ikkevoldelige metoder. Medlemmerne i partiet blev dog alligevel chikaneret af politiet, arresteret og fængslet.

Fra 1948, hvor medlemstallet steg som følge af Nationalistpartiets magtovertagelse, blev det hyppigere diskuteret, om det var nødvendigt at begyndt at bruge voldelige midler. Nogle af dem, der talte for brug af vold, giv over i PAC, Pan-African Congress.

ANC og deres kamp

PAC arrangerede store demonstrationer mod paslovene i 1960. Det resulterede i, at både PAC og ANC blev forbudt.

Forbuddet resulterede i, at ANC gik over til voldelige midler. I 1961 dannet partiet ANC en væbnet afdeling kaldet Umkhonto we Sizwe, oversat: Nationens Spyd. Afdelingen forsøgte sig med sabotagevirksomhed, de var ikke særlige effektive. Den sydafrikanske regering slog nemlig hårdt ned på det med militær og overvågning.

I 1990 blev forbuddet mod ANC ophævet. Herefter brugte ANC formelt og stort set kun demokratiske metoder. Nelson Mandela forhandlede med den hvide mindretalsregering om overgangen til demokrati for alle racer. Efter valget i 1994 har ANC været et helt almindeligt politisk parti.

Mandela præsident

I april 1994 blev Mandela valgt som Sydamerikas præsident. Det blev han ved det første frie valg, og han sad på posten frem til næste valg i 199. Her gik han selv af på baggrund af alderdom.

Mandela var den første sorte præsident i Sydafrika. Han havde det overordnede ansvar for overgangen fra mindretalsstyre og apartheid.

I 1996 underskrev nelson Mandela landets nye grundlov. Der blev fastslået i grundloven, at valgsystemet til Nationalforsamlingen, det sydafrikanske parlament, skulle tilstræbe efter, at de enkelte partier skulle have repræsentation i forhold til deres stemmer.

Hvad kæmpede Nelson Mandela for?

Mandela er forkæmper for menneskerettigheder.

Mandela arbejdet hårdt for at få afskaffet det regerende nationale partis apartheidpolitik. I 1944 deltog han i Den Afrikanske Nationale Kongres (ANC).

Mandela modtager Nobels Fredspris

Mandela modtog Nobels Fredspris i 1993. Derudover modtag han over 250 hædersbevisninger herunder den engelske Order of St. John, US Presidential Medal of Freedom og den sovjetiske Leninorden.

Nelson Mandela og Moder Teresa er de eneste, som har fået Bharat Ratna, Indiens højeste civile orden, som ikke har indisk oprindelse. Mandela fik sin i 1990.

Se i videoen herunder, dengang Nelson Mandela modtog sin Nobels Fredspris. Mandela modtog prisen sammen med FW de Klerk.

Hvad er Nobels Fredspris

Nobels Fredspris er en af de fem priser, som er blevet oprettet af svenskeren Alfred Nobel i hans testamente. Nobelprisen bliver uddelt af Den Norske Nobelkomite. Prisuddelingen foregår hvert eneste år i december på Oslo Rådhus.

Alfred Nobel stillede tre krav til fredsprisvinderne, hvor blot en af dem skal opfyldes: Reduktion af militære styrker, gennemførelse af fredskongresser og nationernes forbrødring.


Læs mere på Nobelprisen på deres hjemmeside.

Nelson Mandela organisation

Nelson Mandelas organisation The Nelson Mandela Foundation er en nonprofitorganisation. Organisationen fokuserer på minder, dialog og arv. Den er grundlagt af Nelson Mandela i 1999.

Organisationen arbejder for at fremme hans livslange vision om frihed og lighed for alle.

Besøg organisationens hjemmeside her.

Sydafrika

Sydafrika, officielt Republikken Sydafrika, ligger på den sydligste del af det afrikanske kontinent. Landet har bjerge mod det Indiske Ocean og Atlanterhavet. Sydafrika grænser op mod Namibia, Botswana, Mozambique, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland.

Det første demokratiske parlamentsvalg i Sydafrika blev afholdt 26-29. april 1994. Her blev den da 75-årige Nelson Mandela folkevalgt til at være præsidenten.
Sydafrikas flag
Sydafrikas flag.

Mandelas privatliv

I løbet af sit liv var Mandela gift tre gange. Han var først gift med Evelyn Ntoko Mase, som han fik 4 børn med. De blev skilt efter 13 år. 

Mandelas anden kone var Winnie Madikizela, de blev skilt blandt andet på grund af politisk uenighed. De var gift i 38 år.

Mandela blev gift for tredje gang på sin 80-års fødselsdag med Graça Machel.

Bøger og udgivelser af Nelson Mandela

Nelson Mandela har udgivet en række forskellige bøger,  som er blevet oversat til mange forskellige sprog. To af hans udgivelser er:

- Vejen til frihed
- Hvor friheden begynder

Nelson Mandela dødsårsag

Nelson Mandela døde i en alder af 95 år. Han dødede efter et længer varig sygdomsforløb, hvor han var indlagt af flere omgange.

Han døde den 5. december 2013.

Hvor gammel blev Nelson Mandela

Nelson blev 95 år gammel (1918-2013)

Hvad ændrede Nelson

I 2009 besluttede FN’s Generalforsamling, at Mandela skulle have en mindedag. En mindedag for Mandela og den fredskultur, han stod for. Mindedagen er på Mandelas fødselsdag, den 18. juli.

Nelson Mandela spillede en enorm rolle i Sydafrikas overgang fra apartheid til et raceinkluderende demokrati.

Under sin præsidentperiode (1994-199) var Mandela forkæmper for sandhed og forsoning som vejen til fred.

Da Nelson Mandela døde i 2013, blev han hyldet over hele verden og af Europa-Parlamentet.
Statue af Nelson Mandela i London, England.

Nelson Mandela

Tidslinje

Nogle af de vigtigste og mest betydningsfulde begivenheder i Mandelas liv.

Nelson Rolihlahla Mandela bliver født i Mvezo, i det sydøstlige Sydafrika.

18 juli 1918

Nelson bliver smidt ud af Fort Hare University College efter at have deltaget i en studenterstrike

1940

Bliver medlem af Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

1943

Bliver gift med Evelyn Mase

1944

Åbner det første sorte advokatkontor sammen med Oliver Tambo i Johannesburg

1952

Bliver anholdt og tiltalt for forræderi sammen med 156 politiske aktivister.

5 december 1956

Bliver gift med Momzamo Zaniew Winifred ”Winnie” Madikizela.

1958

Sharpevillemassakre. Militæret skyder 67 demonstranter og regeringen forbyder ANC og Pan. Der bliver erklæret undertagelsestilstand.

21 marts 1960

Mandela bliver frikendt for forræderi.

1961

Mandela bliver idømt livsted og sendt til fængslet på Robben Island.

12 juni 1964

Løsladt fra fængslet

11 februar 1990

Valgt til formand for ANC

5 juli 1991

Mandela modtager Nobels fredspris

15. oktober 1993

Mandela stemmer for første gang i sit liv til sit lands første valg for alle borgere i Sydafrika

27. april 1994

Mandela bliver Sydafrikas første sorte præsident

10. maj 1994

Gifter sig med Graca Machel

1998

Træder tilbage som præsident efter en periode

1999

Meddeler, at han vil trække sig tilbage fra offentligheden

1 juni 2004

Holder sin sidste politiske tale

19 april 2009

Mandela bliver syg med lungeinfektion

2011

Mandela dør

5 december 2013

Se her en fortælling om Mandela og hans liv

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar