Præsident Abraham Lincoln (1861-1865)

Abraham Lincoln er en af de største præsidenter i USA´s historie. Han blev snigmyrdet og skudt på kloshold lige efter, at han havde vundet Den Amerikanske Borgerkrig. Hvilket resulterede i, at han samlede Union og slutningen på slaveriet i USA.

Præsident Abraham Lincoln
Præsident Abraham Lincoln (1809-1965)
Kilde: Anthony Berger, Public domain, via Wikimedia Commons

Præsident Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-1865) var USA´s 16. præsident. Han var den første præsident fra det republikanske parti. Lincoln var præsident under borgerkrigen 1861-1865, og han ophævede formelt slaveriet. Han blev snigmyrdet den 14. april 1865.

Lincoln bliver betragtet som en af de største præsidenter i USA´s historie.

Abraham Lincoln fakta

16. amerikanske præsident


Embedsperiode: 4. marts 1861 – 15. april 1865
Vicepræsident: Hannibal Hamlin (1861-1865), Andrew Johnson (1865)
Foregående: James Buchanan
Efterfulgt af: Andrew Johnson
Politisk parti: Whig (1832-1854), Republikaner (1954-1864) og National Union (1864-1865)

Personlig
Født: 12. februar 1809
Død: 15. april 1865 (56 år)
Dødsårsag: Hovedskud
Ægtefælle: Mary Todd Lincoln
Børn: Robert Tood Lincoln, Edward Baker Lincoln, William Wallace Lincol og Tad Lincoln

Abraham Lincoln politiske karriere

Lincoln blev valgt fire gange til Illionis´ lovgivende forsamling og sad i Repræsentanternes Hus for Whigpartiet 1847-49. I 1856 blev han en del af det nye parti Republikanske Parti, hvor han blev partiets vicepræsidentkandidat.

Abraham Lincoln blev indsat som præsident i 1861. I den forbindelse trådte syv sydstater ud af Unionen, hvor de oprettede Amerikas Konfødererede Stater.

Hvor gammel var Abraham Lincoln da han blev præsident

Abraham Lincoln var 52 år, da han blev præsident.

Abraham Lincoln og borgerkrigen

Den Amerikanske Borgerkrig startede i april 1861, hvorefter Abraham Lincoln organiserede Nordstaternes krigsindsats.

Nordstaterne gennemlevede gentagne nederlag i den første fast 1861-62. Lincoln udtalte, at hans primære mål ikke var at afskaffe slaveriet, men at samle og redde Unionen. Hvorfor han udarbejdede en langsigtet plan for frigivelsen af slaver, som indebar erstatning til slaveejerne.

Lincoln og Unionen vandt i krigen i 1865, da general Lee overgav sig i Appormattox i Virginia.
Den amerikanske borgerkrig
Et billede af døde soldater under Den Amerikanske Borgerligkrig
Kilde: Ukendt, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem var præsident i USA under den amerikanske borgerkrig

Abraham Lincoln var præsident i USA for Unionen under den amerikanske borgerkrig. Jefferson Davis anførte Konføderationen.

Lincoln vandt krigen. Han blev genvalgt som præsident med et løfte om at ophæve slaveriet. Hermed sluttede borgerkrigen og landet blev genforenet.

Den amerikanske borgerkrig

Den amerikanske borgerkrig er en af de blodigste krige i USA´s historie. Den Amerikanske Borgerkrig udspillede sig fra 1861 til 1865. En af omdrejningspunkterne for krigen var slaveriet, og krigen udspillede isg mellem Syd- og Nordstaterne.

Krigen sluttede med sejre til Unionen og Nordstaterne og førte til et forende og genskabt Union og en afslutning på slaveriet.

Her kan du læse meget om Den Amerikanske Borgerkrig.

Hvad kæmpede Abraham Lincoln for

Abraham Lincoln kæmpede først og fremmest for et samlet Union. Han stod i spidsen for Unionen under Den Amerikanske Borgerkrig. Der udspillede sig omkring spørgsmålet om ophævelsen for slaveriet i Amerika. En række Sydstater havde løsrevet sig for Unionen, da de ikke ville ophæve slaveriet.
Abraham Lincoln vandt krigen og fik samlet Unionen og ophævet slaveriet.

Hvor er Abraham Lincoln begravet

Abraham Lincoln er begravet på Springfield.

Gettysburg-talen

Under borgkrigen holdt Lincoln den berømte Gettysburg-tale. Talen blev holdt i forbindelse med indvielsen af kirkegården i Gettysburg i Pennsylvania den 19. november 1863.

Talen blev holdt i Gettysburg, da det var her vendepunktet for Nordstaterne blev udkæmpet fra den 1. til 3. juli 1854. Det er blevet kendt som Slaget ved Gettysburg. Her trak Sydstaternes general, Robert E. Lee, sig tilbage med et stort tab.

I hans tale fremhævede han, at ”alle mænd er født lige” fra den amerikanske uafhængighedserklæring, og han gjorde det klart, at det betød alle – uanset etnicitet og hudfarve.

Mordet på Abraham Lincoln

Mordet på Abraham Lincoln skete den 14. april 1865. Det var det første dødelige præsident-attentat i USA´s historie.

Abraham Lincoln blev skudt under en teaterforestilling i Washington D.C. af John Wikes Booth.

Mordet skete få dage efter krigen var slut. Han blev skudt i præsidentens loge i hovedet. Han døde næste morgen af sine kvæstelser.

John Wikes Booth

John Wikes Booth (1838-1865) var den amerikanske skuespiller, der myrdede præsident Abraham Lincoln. Han skød præsidenten den 14. april 1865 under forestillingen Our American Cousin i Ford´s Theatre i Washington D.C.

Abraham Lincoln eftermæle

Mange monumenter og steder, der har tilknytning til Abraham Lincoln, er blandt USA’s vigtige nationale mindesmærker. Heriblandt hans fødehjem, som er en del af Abraham Lincoln National Historical Park og den mest kendte er Lincoln Memorial i Washington, D.C., som er kolosealstatue af Lincoln med inskriptioner fra Gettyburgtalen og hans anden tiltrædelsestale.
Lincoln memorial

Mount Rushmore

Mount Rushmore National Memorial er en monumental granitskulptur, som ligger nær Keystone, South Dakota. Abraham Lincoln er en af de fire præsidenter, som er afbilledet på skulpturen.

Skulpturen er skabt af Gutzon Borglum, som faktisk har dansk oprindelse. Mount Rushmore repræsenterer de første 150 år af De Forenede Starters historie. Den er en 18 meter høj skulptur med hoveder af tidligere amerikanske præsidenter: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og selvfølgelig Abraham Lincoln.

Hvert år besøger flere millioner turister Mount Rushmore.
Mount Rushmore, fra venstre George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.
Mount Rushmore

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler