Sankthans

Hvert år samles vi omkring bålet og sender heksen til Bloksbjerg og synger midsommervisen. Men hvad er det vi fejrer ved Sankthans, det kan du få svar på her.

Bål

Sankthansaften fejring

Vi fejrer hvert år den 23. juni Sankthans med bål, midsommervise og sende heksen til Bloksbjerg.

Sankthans bliver fejret ved offentlige og private arrangementer. Aften fejres oftest med en tale, antændelse af bålet og Midsommervisen.

Hvorfor fejrer vi Sankthansaften

Sankthans er en gammel levn af hedenske skikke, hvor man fejrede årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret.

De kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de passede ind i kristendommen. Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni.

Sankthans betragtes som en af de ældste kirkefester.

Sankthans en kirkelig fest

Sankthans blev gjort til en kirkelig fest i 400-tallet, hvor man tolket lyset fra bålet som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. Hvor de hedenske bål blev en velsignet af kirke til ære for Johannes Døberen.

Indtil Helligdagsreformen af 1770 var Sankthansaften en helligdag i Danmark.

Ritualer ved Sankthans

Sankthans og midsommer er altid blevet fejret med sang og druk, især omkring helligkilderne. Sankthans har altid været forbundet med mange ritualer. Man har hængt en rønnegren over døren for at beskytte mod hekse.

Ifølge nogle folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken og derved se fremtiden. Hvis de to planter voksede fra hinanden, var forelskelsen ikke gengældt. Hvis de to planter derimod voksede mod hinanden, så havde de en lys fremtid foran sig.

Man sagde, at helligkildernes magiske helbredelseskraft var stærkest ved Sankthans, hvorfor folk valfartede til dem. Ifølge folketroen var aften ladet med en særlig kraft, hvor man mente, at lægeurterne, man indsamlede sankthansnat var mere kraftfulde.

Sankthans heks

Fra begyndelsen af 1920’erne begyndte man at placere en figur, som ligner en heks på bålet. Heksene flyver så til kendte heksebjerge som Bloksbjerg, Hekkenfeldt og Lyderhorn.
Lær mere om hekse

Hvorfor hedder det Sankt Hans

Det hedder Sankt Hans efter Johannes Døberen, hvis blev født et halvt år før Jesus, som er den 24. juni. I nordisk tradition afholdes højtider aftener før dagen, ligesom vi fejrer juleaften dagen før juledag.

Hvor fejrer man Sankthans

Sankthans fejres primært i Norden og de balitiske lande, hvor de lyse nætter giver de optimale betingelser for det. Det bliver dog også fejret nogen steder i England, Irland, Tyskland, Spanien, Polen, Rusland og Frankrig.

Midsommervisen

Midsommervisen er skrevet af Holger Drachmann i 1885. Mange kender i dag sangen fra Shu-bi-dua udgaven fra 1980.

Midsommervisen bliver sunget rundt om til mange Sankthansaftner.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler