Danmarks første embede blev oprettet under enevælden, ved udnævnelsen af Frederik Ahlefeldt til storkansler i 1676.
J. B. S. Estrup er den længst siddende regeringschef, hvor han sad på embedet i 19 år og 2 måneder. Estrup var Danmarks 12. konseilspræsident, hvilket han var fra 1875 til 1894.
Stauning er den længst siddende parlamentariske statsminister, hvor han sad på embedet i 15 år og 9 måneder sammenlagt.
Påskekrisen er en dansk parlamentarisk krise, den stod på mellem 29. marts 1920 og 4. april 1920. krisen opstod da Kong Christian 10. imod Folketingets flertal afskedigede Ministeriet Zahle II med det håb om, at det vil udløse et folketingsvalg, der vil være med til at give et flertal
Det danske statsministerium er statsministerens sekretariat og bistår statsministeren med ledelsen af regeringsarbejdet.
Sager der vedrører Statsministeriet er
- Kongeriget Danmark
- Kongehuset
- Pressens forhold
- Stats- og forfatningsretligt spørgsmål
- Forretningernes fordeling
- Ministres udnævnelse, afskedigelse med mere
Besøg
Statsministeriets hjemmesideDet første rigtige parti i Danmark var Det forenede Venstre, som blev stiftet i 1870, som havde rødder i Bondevennernes Selskab.
Nogle af de andre første partier var Højre stiftet i 1881 og Socialdemokratiet i 1878.
Det forenede Venstre har været igennem flere splittelser og samlinger, men det blev endelig splittet i 1905 i Venstre og Det Radikale Venstre.
Højre blev i 1915 til Det Konservative Folkeparti.
Socialdemokratiet blev delt i to i 1919, hvor partiets venstrefløj dannede Danmarks Kommunistiske Parti.
Den første statsminister fra Socialdemokratiet var Thorvald August Marinus Stauning. Stauning er også den længst siddende parlamentariske statsminister, det blev sammenlagt til 15 år og ni måneder.
Stauning var også den siddende statsminister, da Danmark blev besat af tyskerne under 2. Verdenskrig. Han var derfor med til at stifte Samlingsregeringen under besættelsen.