Stonehenge

Stonehenge er et forhistorisk monument af sten i England, som er forbundet med masser af mystik. Hvert år bliver det besøgt at tusindevis af turister.

stonehenge

Hvad er Stonehenge

Stonehenge er et forhistorisk megalitmonument i grevskabet Wiltshire i England. Det er et af Englands mest berømte kulturelle ikoner.

Momentet er en stor dobbeltcirkel af sten, hvor indercirklen er bygget af mindre lokale sten, mens de store ydresten kommer fra skoven West Woods.

Stonehenge fakta

Stonehenge blev opført ca. 3000 f.Kr. og den er blevet udvidet og ændret helt frem til ca. 1600 f.Kr. Den oprindelige Stonhenge blev dog bygget endnu tidligere i Wales, Oembroshire ca. 3500 f.Kr. Flytningen af Stonehenge skete mellem 3500 f.Kr. og 3000 f.Kr.

Hvordan ser Stonehenge ud

Sådan som Stonehenge ser ud i dag blev opført for mellem 4.000 og 4.500 år siden. Når man går fra midten og ud, så er stenen præsenteret på følgende måde.

- The Altar Stone: En enkelt sten, som ligger ned. Det er sten af walisisk sandsten.
- En indre hestesko af bluestones
- En hestesko kreds, som består af momentets største sten. Den bestod oprindeligt af 10 sarsens, som stod i fem par forsynet med en overliggende sten
- En kreds af mindre sten end ydre kredsen. Disse sten er kaldet blustones, som er blevet transporteret dertil fra Preseli-bjergene i det sydvestlige Wales. Disse sten har ikke en overliggende sten.
- Den yderste kreds har en diameter på omkring 33 meter, hvor der er omkring halvanden meter mellem stene. Kredsen består af oprejste sten kaldet sarsen, som er omkring fire meter høje. Kredsen bestod oprindelig af 30 sten i en ubrudt ring med overliggere af samme sten art.

Stonehenge mystik

Stonehenge er forbundet med stor mystik, hvor en af de helt store spørgsmål er, hvordan man har fået placeret stenene oven på hinanden. Monumentet består af en dobbeltcirkel af sten, hvor indercirklen er af mindre sten, men den yderste cirkel står af tons tunge sten. Stenen er blevet fragtet dertil flere hundrede kilometer, og nogle kommer helt fra Wales.

Hvor i England ligger Stonehenge

Stonehenge ligger i Wilshire i England.

Hvad er meningen med Stonehenge

Meningen med Stonehenge er blevet slået fast til, at Stonehenge har været en gravplads, som der kan dateres tilbage til 3.000 år før Kristi fødsel. Det har formentlig været for det regerende dynasti.

Der har dog været store spekulationer om, hvad Stonehenge har været brugt til fx til stjerneobservatorium i stenalderen.

Hvem har bygget Stonehenge

Forskning af DNA har vist, at Stonehenge er bygget af mennesker fra stenalderen og herunder tyrkiske bønder.

Læs mere i artiklen på DR "DNA afslører Stonehenge blev rejst af tyrkiske bønder"

Hvad blev Stonehenge brugt til

Fra middelalderen og formentlig med rødder tilbage i oldtiden kendes en tro på, at Stonehenges sten har helbredende kraft. Stenens trolddom kom frem, når man forsøgte at tælle dem. Man fik nemlig forskellige resultater, når man talte dem.

Stonehenges trolddom skulle kunne hele nye og gamle sår, da den har et afskrab af stenene, som rørte ud i vandet.

Stonehenge og UNESCO’s verdensarvsliste

Stonehenge er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Monumentet er Sydenglands vigtigste forhistoriske monument
Læs mere om UNESCO's verdensarvsliste

Stenkreds i Danmark

i 1960’erne fandt man spor i Danmark af et anlæg af samme type som Stonehenge ved Birkengård tæt ved Kalundborg. Stenkredsen skulle have bestået af tre stencirkler.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler