Brødrene Grimm - Grimms eventyr

Brødrene Grimms eventyr er blevet fortalt fra generationer til generationer. De mange eventyr er også blevet genfortalt igennem film og teater, så der er ingen tvivl om, at Brødrenes Grimms nedskrivning af eventyr og sagn har en stor betydning.

Brødrene Grimm

Hvem var Brødrene Grimm

Brødrene Grimm bestod af Jacob Ludwig Carl Grimm (4. Januar 1785 - 20. September 1863) og Wilhelm Karl Grimm (24. Februar 1785 - 16. December 1859). De to brødre var tyske filologer og folkemindesamlere.

Brødrerne blev kendt, da de udgav tyske folkeeventyr i samlingen “Kinder- und Hausmärchen 1812-15). Værket udkom på dansk i 1821 med titlen Folkeeventyr.

De samlede og udgav et stort antal sagn, heltedigte og andre sproglige mindesmærker fra Tyskland og Danmark.

Wilhelm Karl Grimm

Wilhelm Karl Grimm blev født den 24. februar 1786 og døde den 16. December 1859. Han var en tysk sprog- og litteraturforsker. Han er kendt for at samle eventyr og sagn for Brødrene Grimm. Wilhelm var den yngste er de to Brødrene Grimm.

Jacob Ludwig Carl Grimm

Jacob Ludwig Carl Grimm blev født den 4. Januar 1785 og død den 20. September 1863. Han var en tysk sprog- og litteraturforsker. Han er ligesom sin bror Wilhelm kendt for at samle eventyr og sagn. Jacob var den ældste af de to brødre Grimm.

Hvad er Grimms eventyr

Grimms eventyr betegner brødrenes Grimms samling af eventyr og sagn. Deres eventyr har skabt interesse for indsamling, udgivelse og studier af folkeeventyr op igennem hele historien.

Hvad er brødrene Grimm mest kendte eventyr

Nogle af de eventyr, som der er en del af Brødrene Grimms eventyr er Hans og Grete, Askepot, Klokkeblomst, Tornerose, Rødhætte, Snehvide og Rumleskaft.

Hvorfor indsamlede Brødrene Grimm eventyrerne

Brødrene Grimm var inspireret af Achim von Arnims og Clemens Brentanos indsamling af folkeviser.

Det var i 1806, at brødrene Grimm begyndte at indsamle forskellige traditionelle sagnstof herunder eventyr og sagn. De begyndte også i 1807 at indsamle mundtlige kilder.

Hvad er sagn

Sagn er fortællinger som har udgangspunkt i den mundtlig tradition. Sagn er sidenhen blevet nedskrevet og udgivet som en del af folkeminder.

Sagn er fortællinger om begivenheder i historisk tid med menneskelige aktører som hovedpersoner.

Er brødrene Grimm fra Danmark

Brødrene Grimm er fra Tyskland og ikke Danmark. De har dog udgivet en lang række sagn, heltedigte og andre sproglige fortællinger fra Danmark.

Hvor gammel er Brødrene Grimm

Jacob Grimm blev 78 år gammel Wilhelm Grimm blev 73 år gammel

Brødrene Grimm Snehvide

Snehvide er en del af Brødrene Grimms eventyr. Snehvide er en kongedatter og den smukkeste i verden med hud så hvid som sne og læber så røde som blod.

Hendes stedmor var misundelig på Snehvides skønhed. Sandheden fik dronningen af vide af et spejl, da hun spurgte den om “hvem er den smukkeste i landet her”.

Snehvide flygtede og søgte ly i vægernes hytte. Stedmoderen forklæder sig og finder Snehvide og får hende til at spise et giftigt æble. Dværgene begraver Snehvide i en glaskiste, hvor der kommer en prins og redder hende.
snehvide

Hvad er eventyr

Eventyr er fortællinger, som i starten blev fortalt mundtlig som underholdning fra middelalderen og frem til 1800-tallet, hvor man begyndte at nedskrive dem.

Man skelner mellem to typer eventyr folkeeventyr og kunsteventyr. Den største forskel på disse to er, at folkeeventyr er en mundtlig fortælling, hvorimod kunsteventyr er nedskrevet.
Læs mere om genren eventyr her

Brødrene Grimm Hans og Grete

Hans og Grethe er et tysk eventyr, som er blevet nedskrevet af Brødrene Grimm. Eventyret blev udgivet i 1812.

Hans og Grethe er et fattigt søskende par, som bliver forladt i en skov af deres forældre. Børnene farede vild og blev taget til fange af en menneskeædende heks.

Heksen bor i et hus af slik og kager. Heksen spærrer Hans inde og får Grete til at fede ham om. Grete overlister dog heksen og skubber hende i hendes store ovn.

Brødrene Grimm eventyr

Grimms eventyr er en samling af 211 eventyr. Eventyrerne er udgivet af brødrene Grimm i 1812-15.

Eventyrerne udkom på første gang på dansk i 1821. Nogle af de 211 eventyr er danske folkeeventyr. Der er også franske fortællinger i blandt for eksempel Tornerose og Den Bestøvlede kat.

Du kan se listen over de 211 eventyr på Wikipedia.

Tornerose

Tornerose er et meget gammelt folkeeventyr som er blevet nedskrevet flere gange i gennem historien. Den er særligt kendt fra brødrene Grimme version, som blev udgivet i eventyrsamlingen Kinder- und Hausmärchen (1812-15).

Igennem tiden er historien blevet fortalt igennem mange forskellige versioner både indenfor ballet, teater, film, billedkunst og tegnefilm.

Den lille Rødhætte

Den lille Rødhætte er et europæisk folkeeventyr, hvis oprindelse er ukendt. I Danmark kender vi bedst eventyret fra brødrene Grimm.

Det er dog den tidligste trykte version af eventyret fra 1697 er på fransk. Det nedenskrevende eventyr var skrevet af Charles Perrault. Det var også ham, der gav pigen en rød hætte. Der findes dog over hundrede forskellige versioner af eventyret.

Rødhætte handler om den lille pige med en rød hætte, som skulle besøge sin syge bedstemor. Hun møder dog en lusket ulv på sin vej. Som både vil spise hende og hendes bedstemor, men de blev reddet af en jæger.
Rødhætte

Grimm

Grimm er en amerikansk fantasy- og dramaserie fra 2011, hvor den blev sendt på NBC første gang.

Serien tager udgangspunkt i Brødrene Grimms historie dog med et twist. Der handler om politikommissær Nick Burkhardt spillede af David Giuntoli. Han finder ud af, at han stammer fra en række Grimmsjægere. Disse kæmper mod overnaturlige væsner.

Se mere og serien og trailer på IMDb.

Brødrene Grimm og Disney

En stor del af Walt Disneys tegnefilm er baseret på Brødrene Grimms eventyr. Heriblandt kan der nævnes Tornerose, Snehvide og Askepot. Læs meget mere her om Walt Disney her.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencil