Walt Disney - Historien om Disney og manden bag

Bambi, Pinocchio, Frost, Snehvide og de syv små dværge og ikke mindst Micky Mouse er bare en brøkdel af de fantastiske Disney karakter Walt Disney står bag.

Disney world

Walt Disney

Walt Elias Disney (føde 5. December 1901 i Chicago i Illinois i USA, død 15. December 1966) er en af dem som har sat allerstørste præg på underholdningsbranchen igennem historien.

Walt Disney står bag virksomheden Walt Disney Company, som der producerede tegnefilm, tegneserier og andre underholdningsprodukter.

Han står også bag de succesrige forlystelsesparker Disneyland i Californien og Walt Disney World i Florida.
Walt Disney
Walt Disney manden bag Disney
Kilde: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Walt Disney fakta

Fulde navn: Walter Elias Disney

Født: 5. December 1901

Død: 15. December 1966

Nationalitet: USA

Beskæftigelse: Filmproducer

Kendt for: Skaberen af Disney

Historien bag Walt Disney

Walt grundlagde sammen med sin bror Roy et filmstudie i onkelens garage, hvor han blandt andet lavede en film om Alice i eventyrland. Alice spilles af en virkelige pige med tegnet baggrund og figurer.

I 1924 fik Walt Disney sin ven tegneren Ub Iwerks til at skabe en afløser for Alice. Resultatet blev Oswald the Lucky Rabbit. Disney mistede rettighederne til dette. Han skabte derfor sammen med Iwerks Mickey Mouse. Mickey Mouse blev hurtigt et hit.

Mickey Mouse vandt en academy Award (Oscar) I 1960 og skaberen Iwerks bliver stadig anset for at være den største animator nogensinde.

Walt Disney biografi

Walt Disney historie

Igennem 1930’erne skabte Walt Disney Productions massevis af korte tegnefilm. Mickey mødte sine venner Pluto, Fedtmule og Anders And.

I 1937 blev Snehvide og de syv små dværge skabt. Det var den første helaftens tegnefilm.

I 1950 begyndte Disney også at live live-action-film med Skatteøen.

The Walt Disney Company

The Walt Disney Company bedre kendt som Disney er et amerikansk multinationalt massemedieselskab. Disneys hovedkvarter er Walt Disney Studios i Burbank i Californien.

Disney blev grundlagt den 16. Oktober 1923 af Walt Disney og hans bror Roy Disney som Brothers Cartoon Studio. Det startede som en animationsindustri, hvorefter det også lavede live-action-filmproduktion og fjernsyn.

Med navneskiftet til Walt Disney i 1986 blev virksomheden udvidet med teater, radio, musik, bogforlag og online medier.

Disney har deres eget filmstudie, Walt Disney Studios. Derudover ejer de flere tv-kanaler.

Navneskiftet til The Walt Disney Company skete i 1985 efter Walt Disneys død. Den har sidenhen vokset sig til at være en af verdens førende mediekoncerner. Der var dog nogle år efter Walt Disneys død, at virksomheden havde en del udfordringer, da de havde svært ved at finde fodfæstet efter tabet af Walt Disney.

Disneyland

Walt Disney Parks and Resorts også kendt som Disneyland er en kæde af temaparker og et datterselskab til The Walt Disney Company.

Den første Disneyland åbnede i Anaheim, Californien i juli 1955.

I Disneyland måder man de mange kendte figurer fra Disney universet og kan prøve et hav af temaforlystelser.
Disney slotBesøg Disney's hjemmeside

Disney logo

Disneys logo har ændret sig mange gange over tiden. Det første logo blev præsenteret i 1937. Det har igennem årene fulgt med udviklingen indenfor tegnefilm.

Det var i 1995 at vi for første gang blev introduceret til det lyseblå slot med teksten “Walt Disney Pictures” henover.

Det nuværende Walt Disney logo er fyldt med detaljer og viser Askepots slot med spir, tårne, balkoner og vinduer.

Henover slottet er et stjerneskud.

Hvordan opstod Disney

Disney fik sit gennembrud i Hollywood i 1928 med Mickey Mouse.

Mickey Mouse

Mickey Mouse er en amerikansk tegnefilm- og seriefigur. Den er en af 1900-tallets mest berømte fiktionsfigur og er stadig en af dem.

Mickey blev introduceret til verden i 1928 som hovedperson i tegnefilmen Steamboat Willie, det er den første tegnefilm med synkroniseret lyd.

Sidenhen er Mickey Mouse blevet symbolet for Disney.

Herunder kan noget af den første Disney film med Mickey Mouse ses i kortfilmen Steamboat Wille.

Snehvide og de syv små Dværge

Snehvide og de syv Dværge var den første lange tegnefilm Disney produceret. Den fik kæmpe succes, hvorfor tiden efter hos Disney blev brugt på lange tegnefilm.

Tegnefilmen Snehvide og de syv dværge blev udgivet i 1937. Den er baseret på brødrene Grimms udgave af eventyret om Snehvides flugt fra den onde dronning og mødet med de syv små dværge.

Herunder kan I høre en af sangene fra Snehvide og de syv dværge.

Pinocchio 1940

Pinocchio er nummer to animerede spillefilm, som Disney producerede efter succesen med Snehvide og de syv små dværge.

Pinocchio blev udgivet i 1940 og baseret på den italienske børnebog Pinocchio fra 1883 af Carlo Collodi.

Effekterne i filmen såsom køretøjs og maskiners bevægelser og naturelementer såsom regn, torden, røg og vand blev anset som banebrydende ved dens udgivelse.

Filmen fik gode anmeldelser og vandt hele to Oscars. En for bedste musik og bedste sang med sangen “Når du ser et stjerneskud”. På trods af det var billetindtjeningen en stor skuffelse. Filmen blev lanceret under 2. Verdenskrig, hvorfor den var umuligt at få den udbredt til verden.

Pinocchio har dog sidenhen fået sin anerkendelse. Filmen blev genudgivet i 1945, hvorefter den blev anerkendt som en af de bedste animationsfilm gennem tiden.

Hvad handler Pinocchio om

Pinocchio handler om trædukken ved navn Pinocchio. Det er dukkemageren Gepetto, som laver træbukken Pinocchio. Han ønsker sig en rigtig dreng, dettebliver næsten også opfyldt af Ønskefeen.

Pinocchio skal blot selv bevise, at han vil være en rigtig dreng før han bliver det. Herefter møder Pinocchio udfordringer og onde mennesker på sin vej. Se filmen for at finde ud af om, Pinocchio nogensinde bliver en ægte dreng.

Hvordan fandt Walt Disney på Disney

Walt Disney fandt på Disney sammen med sin bror Roy Disney og sammen med Ub Iwerks skabte han den første serie af film med filmen “Oswald the Lucky Rabbit”. Dette var de spæde start på Disney.

Den første længere tegnefilm produceret i firmaet Disney var Snehvide og de syv dværge.

Hvad hedder Walt Disneys forældre

Walt Disneys forældre hedder Elias Disney (1859-1941) og Flora Disney (1869-1938). Og hans bror hedder Roy Oliver Disney, som han startede Disney op sammen med.

Disney film

Walt Disney film

Walt Disney har produceret et hav af film igennem året. Her er liste af nogle af de klassiske Disney film.

Snehvide og de syv dværge

1937

Pinocchio

1940

Dumbo

1941

Bambi

1942

Askepot

1950

P

1953

Lady og Vagabonden

1961

101 Dalmatine

1961

Junglebogen

1967

Walt Disney første figur

Mange forbinder Mickey Mouse med Walt Disneys første figur. Det er han også set i et Disney perspektiv. Men Walt og hans bror startede med at skabe pigen Alice, som levede i et eventyrland.

Mickey Mouse var den figur, som Walt Disney for alvor slog igennem med.
Mickey MouseBesøg Disneys Facebook side og følg med i nyheder fra Disney.

Hvornår døde Walt Disney

Walt Disney døde i 1966.

Hvad er Walt Disney kendt for

Mange forbinder Mickey Mouse med Walt Disneys første figur. Det er han også set i et Disney perspektiv. Men Walt og hans bror startede med at skabe pigen Alice, som levede i et eventyrland.

Mickey Mouse var den figur, som Walt Disney for alvor slog igennem med.

Walt Disney juleshow

Disneys juleshow og det engelske navn From All of us to All of You er et tegneserieshow med små juletegnefilm med alle vores favoritter fra Disney universet. Programmet blev lavet af Disney i 1958 og blev sendt første gang i Danmark i 1967.

Disney Juleshow er blevet en fast del af danskernes jul. Hvert år bliver showet sendt juleaftensdag om eftermiddagen. Det er en stor tradition hos mange familier, at man ser Disney juleshow hvert år.

Programmet bliver hvert år styret af Jesper Fårekylling, som stammer fra filmen Pinocchio. I den første del af showet ser man en række klassiske Disney tegnefilm med de populære Disney figurer såsom Anders And, Rip, Rap og Rup, Mickey Mouse, Pluto og Chip og Chap.

Den næste del af showet består af en række klip fra de kendte tegnefilm såsom Bambi, Peter Pan og Lady og Vagabonden.

Jesper Fårekylling præsenterer hvert år en lille overraskelse i form af et lille klip fra den nyeste Disney-film.

Sangen “Når du ser et stjerneskud” er showets kendingsmelodi.

Når du ser et stjerneskud

Når du ser et stjerneskud, dens originale titel er When You Wish Upon A Star er en af de mest populære Disney sange. Sangen stammer fra filmen Pinocchio fra 1940.

Sangen “Når du ser et stjerneskud” bliver sunget af Jesper Fårekylling både i starten og slutningen af filmen.

Det er Bjørn Tidmand, som lagde sangstemme til den danske Jesper Fårekylling. Hvorimod det er Ove Sprogøe, som lagde talestemme til Jesper Fårekylling

“Når du ser et stjernskud” vandt en Oscar for bedste sang i 1940. Den er sidenhen blevet en kendingssang for Disney. I Danmark, Norge og Sverige er sangen blevet en julesang, som hvert år er en del af Disneys store juleshow.

Disney+ - Disney Plus

Disney+ er en streamingtjeneste, som er ejet og drevet af Walt Disney Direct-to-Consumser & International. Det er en del af The Walt Disney Company.

Streamingtjenesten Disney+ udkom i USA den 12. November 2019. Hvorefter den blev lanceret i Danmark den 15. September 2020.

Disney+ indeholder film og serier fra Disney derudover film og serie fra deres opkøbte Marvel, Star Wars, Pixar, National Geographic, Blue Sky Studios og 20th Century Fox.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar