Cubakrisen - 13 dages krisen mellem USA og Sovjetunionen

Cubakrisen var kulminationen på Den Kolde Krig. Krisen varede i tretten dage og havde hele verdens øjne rettede mod sig. Alle frygtede at krisen ville ende ud i 3. Verdenskrig.

kort_atomvåben_cuba
Atomvåbnenes rækkevide fra Cuba.
Kilde: Defense Intelligence Agency, DID Graphics+1(202) 231-8601, Public domain, via Wikimedia Commons

Cuba krisen

Cubakrisen er krisen som forløb 13 dage i oktober 1962. Cubakrisen udspillede sig mellem USA og Sovjetunionen, som begge fremsatte trusler om at anvende atomvåben.

Krisen var kulminationen på Den Kolde Krig, og det tætteste verden har været på en atomkrig.

Fakta: Hvornår startede Cubakrisen

Cubakrisen startede 16. oktober 1962

Hvordan opstod Cuba krisen

Cubakrisen opstod i forbindelse med, at USA havde opstillet atombevæbnede missiler i Tyrkiet og Italien. Sovjetunionen svarede igen ved at påbegynde en række raketanlæg til fremførsel af mellemdistanceraketter. Disse raketter ville kunne nå Washington D.C og andre strategiske mål i USA.

Krisen startede den 16. oktober 1962, hvor de sovjetiske missilinstallationer på Cuba blev fundet og identificeret. Den 28. oktober 1962 bekendtgjorde den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov, at installationerne på Cuba ville blive demonteret. Cubakrisen stod derfor officielt på i 13 dage.

Hvorfor skete Cuba krisen?

USA’s plan var at invadere Cuba og erstatte Castros regime med en ikke-kommunistisk regering. Det mislykkedes og indledte til krisen mellem Sovjetunionen og USA. Som begge havde opstillet atomvåben rettede mod hinanden.

Hvem var Cubakrisen i mellem

Cubakrisen var strid mellem USA og Sovjetunionen. De havde begge opstillet atomvåben rettede mod hinanden.

Hvad var Sovjetunionens motiver til at opstille missiler på Cuba

Sovjetunionens motiver til at opstille missiler på Cuba var, at de ønskede ligevægt mellem de to stormagter. De vil på denne måde kunne angribe hurtigst. Sovjetunionen ønskede at beskytte Cuba.

Hvordan endte cubakrisen

Cubakrisen endte den 28. oktober 1962 efter, at den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov bekendtgjorde, at installationerne af atomvåben på Cuba ville blive demonteret.

Hvem vandt Cubakrisen?

Både USA og Sovjetunionen vandt med udfaldet på krisen. Begge lande skulle fjerne deres atomvåben.

USA og Cuba

USA havde længe for indsættelsen af præsident John F. Kennedy øje på Cuba og ville vælte Fidel Castro. USA så Castros revolution som en trussel.

Kennedy forsøgte at vælte Castro. Første gang USA første var i 1961. USA planlagde og understøttede invasionen i Svinebugten i april 1961. USA’s invasionsstyrke bestod af 1.5000 amerikansk trænede eksilcubanere, der ønskede at vælte Castro.

USA var sikker på, at Castro var upopulær mellem befolkning. Det viste sig ikke at være korrekt. Castro var landets lede. Derfor slog invasionen også fejl, og blev en stor propagandasejr for Cuba.

Castro havde inden invasionen anmodet Sovjetunionen om støtte til at styrke Cubas militær, hvilket er en af årsagerne til invasionen ikke lykkedes.


Da USA’s første forsøg ikke lykkedes, forsøgte de sig med en ny strategi. Regeringen i Washington afbrød enhver diplomatisk forbindelse til Cuba og indførte økonomiske sanktioner – det ramte Cuba hårdt. USA’s præsident lagde en ny plan for at vælte Castro. De lavede sabotage af Cuba ved at sprænge broer i luften og afbrænde supermarkeder.

Castro bad Sovjetunionen om militær bistand. Sovjetunionen støttede Cuba, da landet havde en vigtig strategisk placering i forhold til USA. Det var muligt at placerer våben tæt på USA. Våben var et modsvar til de amerikanske PGM-10 Jupiter missiler, som USA havde opstillet i Tyrkiet og Italien året før.
Neptun over Sovjetskib
En amerikansk Lockheed SP-2H Neptune over et sovjetisk fragtskib, der fragtede 12 Iljusjin Il-28-fly til Cuba i 1962.
Kilde: USN, Public domain, via Wikimedia Commons

Cuba

Republikken Cuba er en ø-stat, som ligger i det nordlige Caribien. Ø-staten ligger mellem Caribiske Hav og Atlanterhavet. USA ligger nord for Cuba.

Cuba er en kommunistisk etpartistat. Fidel Castro var præsident 1976 til 2008. Det kommunistiske parti er jævnført det cubanske forfatning det eneste tilladte politiske parti i Cuba.

John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy eller JFK eller Jack Kennedy, som han også ofte bliver kaldt (født 29. maj 1917, død 22. november 1963) var USA’s 35 præsident fra 1961 til 1963.

JFK var en ung præsident. Han var med til at indføre tv-transmitterede pressekonferencer. Derudover gjorde han Det hvide Hus til midtpunkt for en hidtil ukendt form for selskabelighed. En bred skare af amerikansk kulturliv blev inviteret indenfor i Det Hvide Hus.

Mordet på præsidenten chokerede hele verden. De mange senere afsløringer af hans mange kærlighedsaffærer har ikke ændrede hans særlige status. Det er særligt de håb, som han tænde, der har gjort ham til en efterkrigstidens mest legendariske amerikanske præsidenter.

Læs mere om John F. Kennedy i artiklen: John F. Kennedy (1917-1963) – Mordet op Kennedy.
John F. Kennedy
Præsident John F. Kennedy

Nikita Khrusjtjov

Nikita Sergejevitj Khrustjtjov blev født den 17. april 1894 og døde den 11. september 1971. Khrusjtjov var en sovjetisk politiker. Han var generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti 1953-64 og formand for USSRs ministerråd 1958-64.

I 1918 blev Khrusjtjov medlem af partiet. Han var en af kommissæren i slaget om Stalingrad under anden verdenskrig.

Khrusjtjov var leder i Sovjetunionen under Cubakrisen i oktober 1962. Khrusjtjov var også den første sovjetiske leder nogensinde til at besøge USA, han besøgte USA den 15. september 1959.
Kennedy og Khruschchev
Den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov under 
et møde med John F. Kennedy i Wien 1961.
Kilde: http://www.nara.gov nara.gov, Public domain, 
via Wikimedia Commons

Cuba krisen

Tidslinje

Nogle af de afgørende tidspunkter under Cubakrisen dramatiske 13 dage.

Opdagelsen af atomvåben

14. oktober 1962
Et amerikansk U2 spionfly opdager, at Sovjetunionen opstiller mellemdistanceraketter på Cuba

Kennedy underrettes

16 oktober 1962
Kennedy underrettes om den Sovjetiske trussel. Der bliver opsat en komité ExComm, der skal varetage alle de vigtige beslutninger vedrørende Cubakrisen.

Kennedy og Gromykos møde

18. oktober 1962
Under et møde mellem Kennedy og Sovjetunionens udenrigsminister Andrea Gromyko, understreger Sovjet, at formålet ikke er at starte en atomkrig. Kennedy undlader at fortælle om sin viden om raketterne, og Sovjetunionen tror, at Kennedy intet ved.

USA's løsning på krisen

21. oktober 1962
Komitéen ExComm beslutter, at løsningen mod Sovjetunionens opstilling af raketter er en skibsblokade for at stoppe de sovjetiske skibe. Derudover kræver de, at Sovjet fjerner deres opstillede missiler.

Kennedys TV-tale

22. oktober 1962
Kennedy holder en tale om USA’s hensigter, hvis Sovjet går til angreb. USA ville optrappe konflikten, hvis raketterne ikke blive fjernet. Derudover vil et eneste missil affyret fra Cuba mod et andet land resultere i et massivt gengældelsesangreb fra USA mod Sovjetunionen. Samtidig vil USA blokerer alle Sovjets skibe på vej mod Cuba.

23. oktober 1962

Nikita Khrusjtjovs svar
Khrusjtjov erklærer i sin tale, at raketterne ikke er offensive våben. Derudover vil Sovjetunionen trodse blokaden af deres skibe.

FN reagerer

25. oktober 1962
FN reagerer, da der er ved at opstå en atomkrig imellem de to stormagter.

Khrusjtjovs brev

26. oktober 1962
Sovjet tilbyder at fjerne missilerne, såfremt at USA ikke vil fortage angreb eller invasioner af Cuba.

Kennedy accepterer tilbuddet

28. oktober 1962
Cubakrisen er ovre. Begge supermagter tager deres atomvåben ned.

Se her en gennemgang af Cubakrisen

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilchevron-down-circle