John F. Kennedy (1917-1963) - Mordet på Kennedy

John F. Kennedy blev taget i ed den 20. januar 1961 og blev USA’s 35. præsident. Kennedy er en af de præsidenter, som der er gået over historien. Det er desværre særligt sket på bekostning af mordet på ham i 1963.

Hvem var John F. Kennedy?

John Fitzgerald Kennedy eller JFK eller Jack Kennedy, som han også ofte bliver kaldt (født 29. maj 1917, død 22. november 1963) var USA’s 35 præsident fra 1961 til 1963.

JFK var en ung præsident. Han var med til at indføre tv-transmitterede pressekonferencer. Derudover gjorde han Det hvide Hus til midtpunkt for en hidtil ukendt form for selskabelighed. En bred skare af amerikansk kulturliv blev inviteret indenfor i Det Hvide Hus.

Kennedy mord chokerede hele verden. De mange senere afsløringer af hans mange kærlighedsaffærer har ikke ændrede hans særlige status. Det er særligt de håb, som han tænde, der har gjort ham til en efterkrigstidens mest legendariske amerikanske præsidenter.

Kennedy død den 22. november 1963.

Præsident John F. Kennedy

Præsidentvalget i 1960 var imellem Demokraternes John F. Kennedy og Republikanernes præsidentkandidat Richard Nixon

De amerikanske tv-stationer viste i september og oktober 1960 de første direkte udsendelser i historien. De sendte en debat mellem de to præsidentkandidater direkte. Nixon optrådte svedende og udstrålede nervøsitet og utilpashed. Derimod optrådte Kennedy selvsikker. Kennedy var solbrændt (med hjælp fra makeup), smilende og imødekommende.

En meningsmåling mellem tv-seerne viste, at Kennedy havde vundet debatterne. Hvorimod radiolytterne var mere i tvivl om udfaldet af debatterne. Debatterne ses i dag som være vigtige milepæle i amerikansk politisk historie. Nixon og Kennedys debatter var med til at indlede en ære, hvor TV spiller en afgørende rolle i politik

Tv-debatterne viste sig afgørende for Kennedys valgkamp, hvor hans valgkamp tog en afgørende vending efter tv-debatterne.

Kennedy vandt over Nixon med en af de mindste marginaler i hele USA’s valghistorie. Kennedy vandt med 49,7 % mod Nixon 49,5 %. Kennedy opnåede 303 valgmænd mod Nixons 219. Derved blev Kennedy valgt som præsident. Det var på trods af 14 demokratiske valgmænd nægtede at støtte Kennedy på grund af hans støtte til Borgerrettighedsbevægelsen.

Nixon blev den 37. amerikanske præsident, hans embedsperiode var fra den 20. januar 1969 til den 9. august 1974.

Hvor gammel var John F. Kennedy, 
da han blev præsident

John F. Kennedy var 44 år gammel, da han blev præsident.

Kennedy var den hidtil yngste amerikanske præsident i USA’s historie.

JF Kennedy bliver skudt

Præsidentens kortege blev udsat for et attentat den 22, november 1963. Der blev skudt mod præsidenten i Dallas, Texas kl. 12.30.

John F. Kennedy blev skudt, da han var ved at afslutte en tur gennem byen. Der var tyndet ud i menneskemængden. Præsidenten og Texas’ guvernør John Connally blev begge ramt af riffelkugler.

Efter skudepisoden blev præsidenten hastede hen til Parkland Hospital. Der forsøgte man forgæves at redde præsidentens liv.

Den 46-årig præsident blev skudt og dræbt af tre kugler. Kennedy død af sine kvæstelser.

Kennedy modtog den sidste olie og blev erklæret død kl. 13 lokal tid. John F. 

Kennedy blev kun 46 år gammel. Kennedy mord er gået over historiebøgerne.

Hvornår døde John F. Kennedy?

John Fitzgerald Kennedy blev skudt den 22. november 1953 i Dallas, Texas.

Dokumentar om skuddet på Kennedy

John F Kennedys morder

Præsidentens bil kørte omkring 60 meter på Elm Street, da det første skud lød. Der var mange, som troede, at det var lyden af fyrværkeri eller larm fra en af bilernes udstødning. Der blev affyret endnu to skud.

Mange vidner til attentatet på John F. Kennedy observerede en mand i Texas’ skolebogslagers sydøstlige vindue på 6. etage.

Forbundspolitiet var overbeviste om, at Lee Harvey Oswald myrdede præsidenten Kennedy. Derudover var man lige så sikker på, at mordet ikke var en del af et større komplot. De mente, at Oswald havde handlet alene.

Warrenkommissionen blev sat til at undersøge omstændighederne omkring præsidentmordet på John F. Kennedy. Kommissionen hævder, at Lee Harvey Oswald flygtede efter, at han havde affyret de tre skud. Oswald dræbte af betjenten J. D. Tippit under sin flugt. Oswald gemte sig i biografen Texas Theatre, hvor han oprindeligt blev arresteret for mordet på betjenten. Oswald nægtede sig skyldig i begge drab. Oswald nåede aldrig for retten, han blev skudt to dage efter sin anholdelse skudt af natklubejeren Jack Ruby. Jack Ruby forklarede til politiet, at han skød Oswald for at spare Kennedys enke, Jacqueline Kennedy for at gennemleve at skulle møde op i retten.

Der findes et utal af konspirationsteorier, der mener, at Oswald enten var uskyldig eller ikke handlede alene. Der går også teorier om, at Jack Ruby var blevet hyret til at lukke munden på Oswald. Den nedsatte Warrenkommission fastslog dog, at Lee Harvey Oswald var alene mand om attentatet på præsidenten.

John F. Kennedy skudt af Lee Harvey Oswald.
Lee Harvey Oswald anholdt

Lee Harvey Oswald anholdt for mordet på John F. Kennedy.

(Kilde: The U.S. National Archives and Records Administration, Public domain, via Wikimedia Commons)

John F. Kennedy skudt

John F. Kennedy skudt af en Carcono-riffel. 

Der blev fundet en Carcano-riffel på 6. etage i skolebogslageret. Carcano-riflen blev angiveligt anvendt under attentatet på præsident Kennedy. De ballistiske eksperter fra FBI har knyttet riflen til de kugler, man fandt i forbindelse med attentatet.

Mordvåbnet blev derfor konkluderet som den fundne Carcano-riffel.

Mord på amerikanske præsidenter

JFK var ikke den første præsident, som blev dræbt i USA's historie. Et andet berømt præsidentmord var mordet på Abraham Lincoln. Lincoln blev skudt i Ford’s Theatre i Washington i 1865. Sidenhen blev James Garfield skudt i 1881 og derefter William Mckinley i 1901. 

Der har derfor været fire mord på amerikanske præsidenter.

Kennedys privatliv

Kennedy voksede op i en velhavende irsk katolsk familie. Han læste jura på Harvard University, han afsluttede sine studier i 1940 med en bachelorgrad. Året efter gik Kennedy ind i fløden, hvor han under 2. Verdenskrig gjorde tjeneste i Stillehavet. JFK modtog en tapperhedsmedalje for sin indsats. Efter krigen gik John F. Kennedy ind i politik som demokrat.

John F. Kennedy var gift med Jacqueline Bouvier. De blev gift i 1953, hvorefter Jacqueline tog navnet Jacqueline Kennedy.

Parret og især Jacqueline blev kendt i ugepressen som trendsættere. Deres rolle som trendsætter inden for mode og moderne stil, det var med til at skabe og vedligeholde John F. Kennedys image, som en nytænker inden for politik.

Der gik dog mange rygter om Kennedys forbrug af mange elskerinder under sin tid i Det Hvide Hus. De mange forhold fik myndighedernes interesse. Hvor FBI overvågede en dansk journalist Inga Arvad, som Kennedy havde et forhold til i 1942. Inga Arvad blev overvåget af FBI, da hun havde forbindelser til Nazityskland.
Præsident John F. Kennedy og første damen Jacqueline Kennedy

Præsident John F. Kennedy og første damen Jacqueline Kennedy

(Kilde: Abbie Rowe, Public domain, via Wikimedia Commons)


Hvilket parti tilhørte Kennedy?

John F. Kennedy tilhørte Demokratiske parti. Ved hans indsættelse i januar 1961 lovede han at bringe USA ud af den stilstand, som han mente, at årene under Dwight D. Eisenhower havde båret præg af: engagement skulle erstatte den herskende nationale selvtilfredshed.

Hvilken betydning fik Kennedy som præsident?

Indenrigspolitisk fik Kennedy ikke sat særlig store spor i den amerikanske politik. Kennedy havde udfordringer med kongressen, hvor der var republikansk flertal. En anden forklaring er muligvis også, at Kennedy ikke var særligt optaget af indenrigspolitikken.

Kennedys politiske interesser lå derfor i først og fremmest på det udenrigspolitiske. I udenrigspolitik viste JFK stor handlekraft på nær i sagen om Svinebugtsaffæren, havde han succes.
Kennedys mål var at gøre USA til den førende supermagt og samtidig bekæmpe kommunismen.

Handlekraften bevidste Kennedy under Berlin-krisen og Cuba-krisen. Derudover satte Kennedy også ind på rumkapløbet efter Sovjetunionen havde taget førerstillingen. I april 1961 sendte Sovjetunionen kosmonauten Jurij Gagarin i kredsløb om jorden som det første menneske nogensinde.
Kennedy fik på trods af store økonomiske omkostninger kongressen med på hans målsætning. Kennedys målsætning var at et menneske landet på månen inden for ti år. Apolloprojektet tilskrives derfor JFK.

Kennedys politiske karriere

Kennedy var medlem af kongressen fra 1947 til 1960.

Kennedys far Joseph havde store ambitioner om en politisk karriere for sin sønner. Kennedys fars store drøm var, at den ældste søn med hans hjælp skulle blive præsident i USA. Men Joe, den ældste søn, blev dræbt i krigen i 1944. Det blev derfor John F. Kennedy som skulle udleve farens drøm.

Kennedys politiske karriere startede med, at han blev valgt med farens finansielle støtte og ledelse af kampagnen under sloganet ”THE NEW GENERATION OFFERS A LEADER”. Kennedy sad i Repræsentanternes hus i seks år.

Til valget i 1952 blev JFK valg til Senatet. Her vandt han over den republikanske kandidat, Henry Cabot Lodge, Jr., som havde siddet i senatet i tre perioder, med sloganet ”KENNEDY WILL DO MORE FOR MASSACHUSETTS”.

I 1956 forsøgte Kennedy dog uden held at blive opstillet som vicepræsidentkandidat.

Kennedy blev genvalgt til Senatet i 1958, hvorefter han begyndte at rejse rundt i USA med det formål om at blive nomineret til præsidentvalget i 1960. Trods den store modstand fra flere fremtrædende demokrater, som mente, at hav var for uerfaren, så lykkedes det Kennedy at blive nomineret som demokraternes præsidentkandidat.

Ich bin ein Berliner

John F. Kennedy er specielt kendt for sin tale fra 1963, hvor han siger ordene ”Ich bin ein Berliner”. Det var på rådhuset Rathaus Schönerberg i Vestberlin, han holdt talen for en stor menneskemængde. Menneskemængden var forsamlet ude foran på Rudolph Wilde Platz.

Ich bin ein Berliner talen blev afholdt under Den Kolde Krig.

Cubakrisen

Cubakrisen opstod i forbindelse med, at USA havde opstillet atombevæbnede missiler i Tyrkiet og Italien. Sovjetunionen svarede igen ved at påbegynde en række raketanlæg til fremførsel af mellemdistanceraketter. Disse raketter ville kunne nå Washington D.C og andre strategiske mål i USA.

Krisen startede den 16. oktober 1962, hvor de sovjetiske missilinstallationer på 
Cuba blev fundet og identificeret. Den 28. oktober 1962 bekendtgjorde den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov, at installationerne på Cuba ville blive demonteret. Cubakrisen stod derfor officielt på i 13 dage.

Hvad er Cubakrisen?

Cubakrisen betegner de 13 dage i oktober 1962, hvor USA og Sovjetunionen begge fremlagde trusler om at anvende atomvåben. Krisen var Den Kolde Krigs klimaks og det tætteste, verden nogensinde har været på en atomkrig.

Hvad er Kennedy-klanen

Kennedy-klanen blev grundlagt af præsident Kennedys far, Joseph. Joseph og hans kone, Rose, fik ni børn. John F. Kennedy var den næstældste. Kennedys storebror, Joseph også kaldet Joe, omkom under 2. verdenskrig. JFKs bror, Robert, led samme skæbne som ham selv. Robert blev også skudt.

Faren Joseph var som ganske ung opsat på at skabe en familie, der var stor, rig og magtfuld. Det lykkede for ham alle tre ting. Efter Joseph afsluttede sine studier på Harvard, blev han hurtigt rig gennem investeringer i aktier, virksomheder og filmselskaber. I 1957 blev Joseph udpeget som en af USA’s rigeste mænd.

Pengene var vejen for Joseph for at købe sig mag og indflydelse. Da Joseph var klanens overhoved, fik det stor indflydelse for hans sønner. Joseph støttede sine sønners vej mod den politiske magt.

Det Hvide Hus

Det Hvide Hus ligger i det nordvestlige Washington D.C på adressen 1600 Pennsylvania Avenue. Det Hvide Hus er USA’s præsidents embedsbolig. George Washington og byplanlæggeren Pierre L’Enfant valgte stedet sammen for Det 

Hvide Hus. Huset blev besluttet bygget i 1790, og den første sten blev lagt i 1792.
I 1800 boede der for første gang en præsident i huset. Det Hvide Hus og Washington D.C. brændte ned i 1814 under den britisk-amerikanske krig, 1812-krigen. Det var kun ydervæggene som stod tilbage, hvorefter huset blev genopbygget.

John F. Kennedys hustru Jacqueline Kennedy stod for indretningen i 1961-1963. Jacqueline lagde stor vægt på at restaurere indretningen, så huset fremstod som i det 19. århundrede. Der blev hentet møbler frem fra kælderen.
En stor del af bygningsværket ”Det Hvide Hus” er i dag under jorden.

Det Hvide Hus - USA's præsidentens hjem

Det Hvide Hus i Washington D.C, USA's præsidents embedsbolig.

Caroline Kennedy død

Caroline Kennedy død passer ikke. Hun har været tidligere USA's ambassadør i Japan og er en amerikansk kulturpersonlighed.

Caroline Kennedy er datter af John F. Kennedy. Hun blev født den 27. november 1957 i New York City.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap
usermagnifier